1000 mil!!

Aktuellt  

Dagens medlem presenterade vi redan den 12 juli, men i går nådde han en intressant milstolpe. Eller ska vi kalla det för 1000 mila stolpe? Björn Suneson satte nytt PB med att springa 1000 mil på ett år, man undrar hur är det möjligt och hur mår man efter 1000mil?

 

Björn den 21 december 2016

Björn som dessutom är en ideell hjälte som för statistik på maraton och halvmaraton på sin sajt, se http://www.suneson.se/ Björn berättar att det inofficiella världsrekordet i mängdlöpning sattes 1985 av en svensk ultralöpare, Bertil Järlåker. Bertil sprang hela 1457,2 mil, dvs 28 mil i veckan, alltså 4 mil om dagen. Björns bedrift med 1000 mil på 51 veckor är nästan 20 mil i veckan. En undran från Spring är – hur många har någonsin sprungit 1000 mil på ett år? Finns det någon som gör det i år eller är Björn mängdkungen 2016?

Var detta ett bestämt mål innan året?

-Nej. Det var först i augusti, någon vecka efter mitt femte löp över Amerika, som jag vågade sätta upp ett sådant mål. Tusen mil innebär ju i snitt 19 mil per vecka och det är för mycket för mig. Men när jag nu kunde grunda med 525 mil efter USA-löpet (snittade på 55 km/dag under 95 dagar) blev målet mera realistiskt, det handlade då om att jag behövde göra 14 mil per vecka året ut. Det är visserligen också mycket eftersom en bra mängdvecka brukar ligga på runt 14-15 mil.

När jag nu bestämt mig visade det sig ganska snart att 14-milaveckor inte alls vara några problem. Jag sprang lätt betydligt längre men det tog ändå lång tid att komma ner till mer hanterliga 12-13 mil/veckan. Knepet var att springa dubbla pass men bara någon 2- eller 3-milare per vecka. Jag började med en mil på morgonen, fortsatte på eftermiddagen på löpbandet på gymmet eller ett nytt medellångt utepass. Långpassen var ofta små äventyr, jag var ute och plockade blåbär och lingon, var långt hemifrån, tog tåget och sprang genom ödsliga skogar. Sista lingonplockningen skedde första veckan i december, av lingonen gjorde jag underbar lingondricka- världens bästa löpardryck!

Är det ditt rekord?

-Ja, det gamla var på 948 mil och från 2007, mitt första år över Amerika. Då hade jag dock inga funderingar på tusen mil eftersom jag arbetade heltid, nu är jag pensionär och har tid. Generellt har jag under många år legat på höga volymer- jag har femton år på raken med minst 500 mil per år.

Berätta om bästa vs värsta milen under året?

Svår fråga. Det har nästan alltid varit roligt, har inga skräckupplevelser men heller inga euforiska upplevelser. Allt har dock gått bra och jag har inte varit skadad.

Hur firar du?

Det får bli en flaska champagne tillsammans med familjen. Sedan ska jag skryta lite och lägga ut en bild på Facebook i en löpargrupp för ”coast to coast” löpare där främst amerikaner ingår. Skulle vara intressant att veta hur många som i år sprungit längre, i Sverige undrar jag om det är någon?

Tips till andra som vill nå 1000 mila klubben?

Som med alla mål måste de vara realistiska. Du springer inte tusen mil om du inte har många års löperfarenhet och många år då du legat på höga mildoser. Det är också helt nödvändigt att du några gånger i veckan springer två till tre träningspass per dag. Själv har jag inte haft några vilodagar, aldrig varit sjuk och därför kunnat springa varenda dag. Tror att det är viktigt att du ligger på en konstant hög mängd varje dag och varje vecka, alltför stor variation kan leda till skador, gissar jag. Många ultralöpare klarar att springa 15 mil och längre några veckor i följd. Men vad händer sedan? Jo, de drabbas av överbelastningsskador.  Egentligen är jag emot utmaningar typ ”run til you drop”, de leder ofta till skador och besvikelser. Så har det dock inte varit i mitt fall men några nya mängdrekord kommer det inte att bli. Det viktigaste är ändå att det måste vara roligt, att du gör det för din egen skull och inte för att vara märkvärdig. Välkommen in i 1 000-milaklubben!

Grattis Björn, grymt starkt – men inget vi rekommenderar generellt, eller hur :) Missade ni presentation av Björn i somras så hittar ni den här: http://springlfa.se/dagens-springmedlem-30/

Vill du vara medlem i samma klubb som Björn? Gå med i springklubben här: http://spring.prenservice.se/kodlandning?internetkod=436-4361001

Och du, om 2 dagar är det julafton – bästa julgåvan som kommer peppa under hela 2017 är ett medlemskap och 6 nummer av Spring. Ge bort ett medlemskap, ladda ner presentkortet här; http://springlfa.se/presentkort/

 Dela på Facebook