Anta utmaningen i vackra Kraftprovet

Nyheter  

Fredagen den 20 juli är det dags för Kraftprovet i Trollhättan. Springlfa.se har kollat pulsen på Martin Schagerlind från arrangörshåll.

Lördagen den 20 juli är det dags för den utmanande och vackra bansträckningen i Kraftprovet i Trollhättan.

Hur är läget inför årets event?

– Det känns som att läget är under kontroll. Vi jobbar med planering, utveckling och marknadsföring av Kraftprovet året runt, vilket vi har nytta av nu nära inpå tävlingen. Nu går vi mot semestertider och både löpare och funktionärer är sugna på att starta igång sommarledigheten på allvar med Kraftprovet och Fallens dagar i Trollhättan.

Några nyheter i år?

– I år har vi valt att lyfta den kortare distansen Slussprovet, 6,3 km, lite extra. Dels samarbetar vi med organisationen Mind, som arbetar för psykisk hälsa, där vi för varje anmäld i just Slussprovet bidrar vi med 50 kr direkt till deras insamling. Dels kan man springa både Slussprovet och Kraftprovet och därmed genomföra Dubbelprovet. Då får man en speciell T-shirt och deltar i utlottning av speciella priser.

Namnet Kraftprovet antyder att det inte är en helt enkel bansträckning på de 11,6 kilometerna?

– Kraftprovet är ett riktigt ”kraftprov”, som kräver erfarenhet för att veta hur man ska hushålla med krafterna på bästa sätt. Banan går i det imponerande fall- och slussområdet som kännetecknar Trollhättan. Avslutningen uppför hela slusstrappan, från älven upp till Slusscaféet, inför storpublik är något löparna ser fram emot med skräckblandad förtjusning.

Vad betyder Kraftprovet för arrangörsklubbarna Trollhättans IF och Trollhättans SOK?

– Trollhättans IF Friidrott och Trollhättans SOK har ett mycket bra samarbete och arrangerar varje år flera tävlingar ihop, där Kraftprovet är den största. Tävlingen ger klubbarna, förutom en bra ekonomisk grund, även ett gott anseende bland allmänheten i Trollhättan. Dessutom bidrar tävlingen till att hålla igång det stora löparintresset som finns i staden.

Hur ser det ut deltagarmässigt?

– Deltagarmässigt ligger vi på samma nivåer som de senaste åren. Varje år brukar vi ha omkring 700 direktanmälda på tävlingsdagen och siktar på att nå över 2 000 löpare när vi summerar dagen på fredag kväll.

Kraftprovet brukar dra ett starkt elitfält. Några namn du kan avslöja?

– På herrsidan är David Nilsson anmäld och kan förhoppningsvis utmana de många duktiga utländska löparna, med fjolårssegraren Meseret Yitbareki spetsen. Även hemmasonen Andreas Åhwall gör en intressant start. Bland damerna är maratonlöparen Lisa Ring ett intressant namn. Lisa satte färg på tävlingen förra året genom att först vinna Slussprovet, och därefter bli bästa svenska i Kraftprovet. Noterbart är att Slussprovet även i år får riktigt bra startfält på damsidan, där Sara Christiansson får finna sig i att vara favorit.

Varför ska man enligt dig springa Kraftprovet?

– Kraftprovet är en unik kombination av folkfest, häftig natur och riktigt tuff utmaning. Loppet är inleder Fallens dagar i Trollhättan, som varje år lockar 100 000 besökare till stan. Täta publikled kompletteras med skön musikunderhållning utmed banan.

Lycka till med arrangemanget!

– Tackar!

Till Kraftprovets hemsida:

 Dela på Facebook