COMRADES (90,184 km)

Aktuellt  

Spring efterfrågar tävlingsrapporter, presenterade en här om dagen, här kommer ännu en. Denna är signerad Fredric Hallström som sprungit ett lopp många drömmer om, Comrades.

Resan till Sydafrika och Comrades blir ett minne för livet, men den stora resan, som fortfarande pågår, började för drygt 5 år sedan. Vintern 2013 visade vågen 104 kg och jag var och är 172 cm lång. Jag var allmänt orkeslös med en negativ inställning till mycket. Löpningen eller träning fanns inte i min värld. Men en dag i februari 2013 fick jag nog. Det var starten på min viktresa (idag väger jag 68,5 kg) och hur löpningen blev en del av min nya livsstil. Allt började med promenader som övergick i joggning. Mitt mål i början var att klara motionsspåret på 2,5 km utan att stanna. Det var en utmaning, men jag hade bestämt mig. Samma inställning har jag även idag. Längre version av min viktresa (- 36 kg) finns här http://springlfa.se/dagens-medlem-162/

Dagarna innan Comrades.

Starten på Comrades började egentligen för 6 månader sedan med specifik löpträning, pulsbaserad och anpassad löpstyrka. Vid sidan av träningen, har även den mentala delen varit viktig. Framför allt, positivt tänkande.

Nu skulle jag anta Comrades, (ca 1400 hm uppför / ca 2000 hm utför), min största löparutmaning!

Jag och Therese anlände till Sydafrika/Umhlanga (strax utanför Durban) några dagar innan loppet. Där möttes vi av Sophia Sundberg, min tränare och Pär. Fantastiska personer, som gjorde min uppladdning till den bästa. Vi hyrde ett hus, där vi fick ladda mentalt i lugn och ro, men även möjlighet till egen matlagning. Här gjorde jag mina två sista löppass, morgonlöpning med en fantastik soluppgång och med bra känsla!

Dagen innan loppet var en lång väntan, jag var redo och ville bara starta. Vid lunch körde vi till Pietermaritzburg.

Mässan dagen innan loppet

Racerapport.

Tävlingsdagen 10 juni, klockan ringde 02.30. Frukost och den sista mentala uppladningen. När vi vid fyratiden satte oss i bilen och åkte mot starten i Pietermaritzburg, var det många känslor, men ändå ett lugn. Starten gick vid 05.30, nedräkningen strax innan var något extra. Så dags var det riktigt kallt, men skönt att äntligen komma i väg.

En magisk start

De första 15 km handlade om att hitta rätt känsla och inte stressa iväg. Soluppgången med alla löpare var fantastisk. Vid 30 km rullade det bara på. Passeringen vid 42,2 km passerade jag med bra känsla. Från start hade jag stor respekt för backarna, men tiden tog jag in i utförslöpningen.

”Ny mark” efter 65 km (distansrekord för mig), bra fokus och en kropp som var med mig. Från Winston Park 57,61 km och till mål tog jag ca 700 placeringar. Det gav mig energi att fortsätta i min takt. Vid 70 km och en tuff utförslöpning var kroppen trött. Dock ingen kramp, jag kompenserade detta med nedkylning på benen, men fortfarande fokuserad utan några negativa tankar. Vid 80 km började jag inse att det var min dag, fokus och vilja tog mig framåt i en jämn fart. Extra energi när jag med några km kvar såg Moses Mabhida Stadium i Durban.

Målgången var magisk, många känslor, som tog några dagar att smälta.

Tid: 8:28:05 (medalj: bill rowan.) , en prestation som glädjer mig!

http://live.ultimate.dk/desktop/front/?eventid=3820&pid=9562

Energiplanen, som var avgörande, skrev jag ner på armen och säkrade upp med en påminnelse på klockan. Detta gjorde att jag tajmade energiintaget, så när som på bara några sekunder. Tack vare det fick kroppen rätt fördelad energi, som resulterade i att jag kunde behålla fokus ända in i mål. Raderna på armen och påminnelsen på klockan blev även ett delmål i sig, som gjorde tävlingen lättare rent mentalt.

Skovalet Hoka One One/klädvalet Skins/Compressport var också viktiga detaljer, men även tejpningen av fötter för att undvika blåsor och skoskav. Den nya kepsen, som jag fick inför tävlingen klippte jag hål i så det blev en skärm. Det gjorde att jag kunde hälla vatten över huvudet för nedkylning.

Under tävlingen fick jag även enormt stöd av publiken, likaså av alla andra löpare. Under hela tävlingen fanns en vänlighet, som är synonymt med Comrades.

Jag är så glad för att min tränare Sophia introducerade Comrades och fick mig motiverad och stimulerad av tanken på ultralöpning. Det blev en utmaning som verkligen passade mig. Jag har fått ovärdelig support av Sophia, under snart 2 år. Jag har blivit en starkare löpare och det har resulterat i PB i samtliga distanser upp till 90,184 km.

Fredrik och coach Sophia

Har även fått hjälp av Alice F. med löpstyrkan, som var avgörande under framför allt utförslöpningen, då jag med fartökningar tjänade in mycket tid! Men även för att behålla löptekniken.

Resan till Sydafrika kommer att vara ett minne för livet, jag fick ta del av ultralöpning, när den är som bäst!

Fredric Hallström / Instagram: www.instagram.com/f_redric/

En nöjd fullföljare av Comrades

 

 Dela på Facebook