Cool nybörjare vann Östgötamaran

Allt om Östgötamaran 2015  

Premiären av Östgötamaran mellan Linköping och Norrköping blev en blöt historia utan sura miner, där en nybörjare vann herrklassen.

DSC_6913

Fredrik Eriksson i mål på Nya Parken i Norrköping som historisk vinnare av nya Östgötamaran. Foto: Mikael Grip

Fredrik Eriksson, från Linköping, gjorde sitt första maratonlopp på den klassiska distansen 4,2 mil. Fredrik, som kallade sig ”gammal hockeylirare”, kutade i mål på 2.49,25 som vinnare på IFK Norrköpings hemmaarena Nya Parken.
– Jag siktade på en tid mellan 2.40 och 2.45, men det blev för jobbigt på slutet och jag tappade tid, konstaterade en samlad Fredrik några minuter efter målgången.
Fram till halvmaran snittade han 3.47 minuter/kilometer och var i solklar ledning.
– Det kändes bra fram tills 35-36 kilometer, sedan fick jag slita. Det var tufft i motvinden och ensamheten, sa 38-åringen som inte frös trots blötan, den tidvisa blåsten och den tiogradiga höstvärmen.
– Nej, det var ingen fara. Jag höll igång, berättade Fredrik med ett leende.

DSC_6773

Fredrik Eriksson fokuserad på uppgiften efter cirka 23 kilometers löpning. Foto: Mikael Grip

Herrvinnaren var stencool på frågan om han var förvånad att han kunde vinna sitt livs första maratonlopp.
– Nej, jag är inte så förvånad. Det får vara en godkänd debut. Banan är ganska flack så den här tiden går att putsa.
Fredrik började med långlöpning på allvar så sent som i oktober förra året och har också genomfört Wings For Life i Kalmar den här sommaren. Snart är det dags för nästa utmaning.
– Ja, Lidingöloppet om några veckor. Vi får se hur det går.
Om Fredrik Eriksson verkade ta uppståndelsen med relativt lugn så var näst snabbaste herrlöpare betydligt mer uppsluppen.

DSC_6702

Carl-Johan Von Hofsten hade ingenting emot ensamheten på Östgötaslätten. Foto: Mikael Grip

Carl-Johan Von Hofsten, från Stockholm, vinkade, pratade och gestikulerade en hel del under de drygt fyra milen innan han landade på 2.56,33 inne på Nya Parken.
– Jag har sprungit maraton förut, men det var första gången jag klarade maran under tre timmar, så jag är supernöjd, berättade Carl-Johan.
Jämförelsen med Stockholm Marathon haltar en aning, men det är den Carl-Johan sprungit tidigare.
– Ja, det här var ingen publikfest precis, men det beror säkert på vädret, sa 29-åringen som tidigare gjort 3.14 på maran.
Carl-Johan var förvånad över framgången på Östgötaslätten.
– Ja, att jag skulle komma tvåa trodde jag aldrig. Träningen har gått sådär de senaste veckorna. Men jag tror att mycket sitter här i pannbenet, sa den lyckliga tvåan och pekade mot huvudet.
Tredje snabbaste herrlöpare blev Mathias Persson, från Linköping, med 3.06,01.

DSC_6936

Carl-Johan Von Hofsten i mål som supernöjd tvåa i Östgötamaran. Foto: Mikael Grip

Totalt deltog 928 löpare i premiären av Östgötamaran, som också arrangerades under fem år på 1980-talet.
Att avståndet är just 4,2 mil mellan Östergötlands två största städer Linköping och Norrköping gör det hela självklart.
De flesta valde dock inte att springa 4,2 mil, merparten av deltagarantalet ägnade sig åt stafetten där distansen var indelad i fyra sträckor.
Överlägsen vinnare blev GoIF Tjalves lag från Norrköping som vann med tiden 2.31,04. I laget sprang Pontus Brander, Markus Grönroos, Ludvig Danielson och Elias Arshi.
– Konkurrensen var inte jättehård, men självklart roligt att vinna, sa slutmannen Elias Arshi.

DSC_7126

Snabbaste stafettlaget i Östgötamaran kom från GoIF Tjalve och bestod av Ludvig Danielson, Elias Arshi, Pontus Brander och Markus Grönroos. Foto: Mikael Grip

Tredje lag i mål Köpingskamraterna var riktigt glada och förvånade över sin framgång.
– Ja, ja. Vi trodde att vi kanske skulle komma bland de 15 första lagen. Nu kom vi trea och fick till och med prispengar, sa Patrik Sjöström och kramade om sina lagkompisar Tony Eklund, Christer Hägg och Joel Pennerborn.

DSC_7243

Polare från Köping med spring i benen. Patrik Sjöström, Tony Eklund, Christer Hägg och Joel Pennerborn trivdes i stafettdelen av Östgötamaran. Foto: Mikael Grip

Att ni hittade hit och tog er an den här uppgiften?
– Jag fick det här i present av grabbarna när jag fyllde 50 år i somras. Att springa stafett är mycket roligare än att kuta hela maran, tyckte Patrik som lovade att komma tillbaka med samma lag nästa år.

 Dela på Facebook