Dagens medlem…

Aktuellt  

God fortsättning alla! Idag bjuder vi på Gustav Sande, en kille som representerar en ganska ny klubb, Genarps IF.

Gustav Sande efter målgång på Skanneloppet

Jag tror att många funderar på just det som Gustav funderat på, att gå med i en klubb. Jag driver IS Göta i Helsingborg och har hur många exempel som helst på just detta, oftast är kommentaren efter någon månad – ”varför har jag inte gått med tidigare?”. Till dig som funderar, ett perfekt nyårslöfte – gå med i en klubb, satsa på minst ett gemensamt pass i veckan. Det är otroligt utvecklande. Det passar inte alla, men det är värt att testa.

Vem är Gustav Sande?

Jag är en 47-åring som på något sätt alltid tränat. Under min ungdom höll jag på med fäktning och gick även idrottsgymnasium. Militärtjänst och senare högskolestudier blev slutet på den idrottssatsningen och träningen blev lägre prioriterad och jag höll mest igång med löpning. Löpning som konditionsträning har jag hållit på med sedan högstadiet och sprang mitt första motionslopp som sjuttonåring, Limhamnsloppet i Malmö. Träningen hade målbilder som bestod av att genomföra olika motionslopp som Stockholm Marathon, Göteborgsvarvet och Lidingöloppet. Jag tränar i första hand för att må bra och för att höja tröskeln för min astma. Förutom löpningen har jag provat på andra motionslopp t.ex. Vasaloppet, Vätternrundan, Cykelvasan och korta triathlon. Jag är ingen löpartalang och har en löpteknik som är bedrövlig men jag älskar att träna.

Jag hade under många år tankar på att gå med i en löparklubb men kom aldrig till skott. För några år sedan startade vi en löpargrupp i Genarp där vi tillsammans tränade en dag i veckan. Efter ett par år rann detta ut i sanden men just då, för två år sedan, startade löparsektionen i Genarps IF och det var då självklart att gå med. Äntligen blev det organiserad träning och man såg direkt resultatet av kvalitetsträningen. Engagemanget i Genarps IF blev också en introduktion i veteranverksamheten som ger extra stimulans att kunna springa tävlingar med andra i samma ålder. Att se alla äldre (än jag) som springer tävlingar ger mig glädje och hopp. Drömmen är att även som 70-80-åring kunna springa.

Min träning består av cirka 4 löppass per vecka kompletterat med cykling och simning. Löppassen är oftast två distanspass och två kvalitetspass med styrka, intervall och löpning. Vi tränar ofta i skogen och då blir det stigar och kuperad terräng. Jag tycker lika mycket om att springa hårda intervall- eller backpass som en lugn runda i skogen. Jag använder löpningen som så många andra som avkoppling från arbetet och jag har möjlighet att springa till och från arbetet och ibland även på lunchen.

På senare år har WMA åldersindex blivit intressant för att kunna jämföra sina egna prestationer mot världens bästa. Det ger också en bild på vilken löpare man är. Mina bästa resultat görs på de korta sträckorna där jag kommer upp till 80% av världseliten. Mina resultat blir relativt sämre ju längre distanserna är vilket nedanstående diagram visar. Ska jag maximera mina resultat ska jag nog börja springa 10 meters lopp….

Hur har 2016 varit?

2016 började med bra vinterträning men det blev lite grus i maskineriet under våren med sjukdom och ryggskott så mina mål för 2016 fick revideras. Nu kom jag inte i form förrän efter sommaren. Det blev en blandning av mindre lyckade tävlingar och lyckade tävlingar. Det blev en tredjeplats i Skånes Veterancup i M45 vilket är bra för en amatör som jag. Sedan jag gått med i löparklubben så har jag lärt mig att vad man klarar av rent fysiskt inom löpning är mycket mer än vad jag tidigare trott. Att låta hjärta och lungor användas till max är häftigt.

Ambitioner framåt?
Inför 2017 kommer jag att fortsätta att träna för att hålla mig frisk och förhoppningsvis sätta några personliga rekord, både på sprint- och medeldistans samt ett försök att förbättra mig på 10 km. Förutom löpningen så har vi ett antal arrangemang i klubben som ska genomföras och där Genarps IFs Trail till sommaren är ett av dessa som jag engagerar mig mest i. Målet är att det ska bli minst lika lyckat som premiärloppet 2016.

Du är med i Springklubben, berätta?
Att gå med i Springklubben var en självklarhet och det ger mig bl.a. ett magasin regelbundet i brevlådan som är något utöver alla andra main stream tidningar inom löpning.

Tack Gustav och lycka till med nästa säsong. Vill du kunna njuta av läsning om löpning varannan månad, gå med i springklubben här: http://spring.prenservice.se/kodlandning?internetkod=436-4361001

 Dela på Facebook