Dagens medlem..

Aktuellt  

Idag träffar vi ännu en av landets mest framgångsrika löpare i klassen M55. Precis som Anders Toll så är Thomas Andersson bättre än någonsin, men Thomas har valt att fokusera på de längre distanserna.

Thomas mot mål på maran i Helsingfors, sub 3 timmar

2.59 på maran och 2.12 på Lidingöloppet och han tror själv att det finns lite till att hämta, man blir ju nyfiken…

Vem är Thomas Andersson?

Jag heter Thomas Andersson och fyller 57 år under året. Jag är VD på ett försäljningsbolag inom Stena Metall-koncernen. Vi säljer framför allt kvalitetssäkrat skrot till världens stål- och metallverk. Omsätter ca 6 miljarder SEK per år. Bosatt i Göteborg med fru Ann-Sofie, som också springer en hel del. Jag är med i Solvikingarna sedan 2013. Dock tränar jag mest på egen hand, då jag får vara flexibel att träna när det passar in i övriga engagemang.

Jag började med löpning 1979 när jag ryckte in i det militära på I14 i Gävle. Det var ungefär samtidigt som den första stora löparboomen kom till Sverige. Sprang Lidingöloppet hösten 79 och Stockholm marathon sommaren 1980. Sedan har det fortsatt med löpning. Under ett antal år var det mera fokus på triathlon och jag gjorde 2 Ironman i Kalmar i slutet av 90-talet. Längdskidåkning har även varit en sport som jag hållit på med en del. Numera är det nästan enbart fokus på löpningen.

Innan jag gick med i Solvikingarna tränade jag mest löpning för att det var kul och för att må bra. Detta gäller fortfarande, men nu tycker jag även det är kul att tävla och att försöka nå vissa mål.

Det första målet jag satt upp under 2012 var att försöka klara maran under 3 timmar, inom ett år. Jag tränade för första gången strukturerat med ett personligt upplägg. Jag anmälde mig till Helsingfors marathon som skulle gå i aug 2013. Jag valde Helsingfors för att det var ett mindre lopp för att kunna springa utan trängsel från första metern. Jag kom i en bra grupp med några finska killar som siktade på samma tid som jag. Underbar känsla att komma in på Olympiastadion och se att klockan just slog över till 2.59 när jag hade upploppet kvar. Klarade 2.59.23.

Under 2015 testade även Ultravasan och ett 6-timmarslopp för att se om Ultra var något för mig. Ultravasan gav mersmak, men jag tror jag fortsätter med lopp upp till maraton som främsta distanser.

Thomas i samband med London marthon

Hur tränar du?

Mitt standardupplägg är ungefär: måndag-vila, tisdag-fart eller kortare intervaller, onsdag-lugnt pass, torsdag-tempopass eller längre intervaller, fredag-vila, lördag-medellångt och söndag-långpass. Förutom distansen försöker jag att få till rätt fart på de olika passen. Tränar även rörlighet/styrka ett par gånger i veckan.

Hur var 2016?

Sprang till mig ett brons på Veteran SM M55 i halvmaraton i Kungsbacka 2015 och jag tänkte efter målgång att det kanske går att ordna en ännu ädlare valör på medaljen vid ett annat tillfälle. I somras ställde jag upp på Veteran SM i maraton och lyckades ta guld i klassen M55. När jag tänkte på nästa utmaning efter Veteran SM kom jag på att jag inte hade sprungit Lidingöloppet på många år. Jag funderade att jag kanske inte har så många år kvar att klara medaljtiden på så fokus på träningen blev nu backig terräng. Jag hade läst i Spring i en artikel av BG om att försöka förbättra löpsteget utför. Träningen gav effekt och jag klarade medaljtiden på Lidingöloppet på 2.12.27, som enda 55-plussare 2016.

Ambitioner 2017?

Jag vill framför allt få till en regelbunden bra träning under vintern och våren. Klarar jag det vet jag att jag har en bra bas att stå på inför de tävlingar som jag vill springa under 2017. I dagsläget funderar jag på att springa Veteran EM i halvmaraton i Århus samt Veteran EM i maraton i Wroclaw. Det blir säkert sedan några klubbtävlingar och andra tävlingar med. Det vore kul att klara att gå under 3 timmar på maran i Wroclaw.

Varför Springklubben?

Jag har prenumererat och läst tidningen sedan den först kom ut. Det jag gillar allra bäst är att den har ett svenskt fokus och att artiklarna är unika och välskrivna. Det märks tydligt att tidningen/klubben drivs av löpare som brinner för löpning.

Tack Thomas för att vi får ta del av din historia, visst är det läckert att känna när man tävlar i M55 att det går fortsatt att utvecklas. Det ger energi att läsa om din utveckling och ditt fokus. Lycka till i år!

Vill du också ha ett magasin där svensk löpning står i fokus? Bli medlem här: http://spring.prenservice.se/kodlandning?internetkod=436-4361001

 Dela på Facebook