Dagens medlem…

Aktuellt  

Idag träffar vi en fd adept till Spring, en kille som nådde ett tufft mål men sedan blev skadad. Läs om Johan Kesten som på två år gick från 3.40 på maran till stabil sub 3 timmars löpare.

Johan njuter efter ännu ett avklarat maraton

Johan hade det aeroba, han hade en kropp som var byggd för att springa, vi fokuserade på fart och vips så var han under 3 timmar. Tyvärr blev det en skada, den andra långvariga under hans ganska korta löparkarriär. Nu är han på gång igen, vi känner igen det – man vill hitta flowet igen…

Vem är Johan Kesten?

Jag blev fast i maratonträsket 2010 efter genomfört Stockholm marathon och senare samma år New York City Marathon. I New York fastnade jag för idén att genomföra samtliga World Marathon Majors. Då var det fem stycken, London, Boston, Berlin, Chicago och New York. Senare tillkom även Tokyo. En perfekt kombination att få springa och samtidigt resa och se städer och länder. Lätt att få med familjen på ”tåget”. Resandet har även passat bra ihop med mitt yrke och intresse, fashion. Jag har under de flesta av mina yrkesverksamma år jobbat med mode och produktion av kläder. Intresset för att resa delas med familjen som består av min hustru och tre barn. Barnen är i åldrarna 13, 16 och 18. Numer ingår även två hundar av sorten jaktretriever (labrador).

Från att ”bara” ha varit att genomföra har det under resans gång växt fram tidsmål. Känslan av att genomförandet och upplevelsen bara har blivit bättre och bättre, farten blivit snabbare, har triggat igång och inspirerat mig. Hur mycket kan man träna? Hur mycket kan man pressa sig? Fram till idag har jag kört 12 st maror och lyckats spränga den magiska sub 3 gränsen på fyra av dem. De fyra senaste!

Av Marathon Majors är det bara Tokyo som saknas. I övrigt har jag sprungit Stockholm Marathon 4 gånger, Stockholm Jubileumsmarathon, Helsingborg Marathon och Paris Marathon.

Hur var 2016 och hur ser du på 2017?

2016 blev dock året som spräckte sviten av två maror per år. Några sprickor i peroneussenorna satte stopp för volymträning. Försök med vila och olika behandlingar slutade med operation i november. Precis innan jul slängde jag gipset och idag jobbar jag med rehab och uppbyggnad av fot och vad. Om allt fortgår enligt plan så kommer man kunna träffa mig i spåret igen under februari och framåt.

Året som gick blev alltså inte som tänkt utan mer en stor utmaning och omställning att hitta alternativ till alla sköna stunder med löparskor. Korta, lättare löppass har varvats med cykel och lätt styrketräning. Inte lika roligt men nyttigt och lärorikt och något jag tar med mig in i framtiden. Inför 2017 känner jag stor tillförsikt. Jag kommer att lägga tid på att komma igång rätt och bygga upp en bra grund. Kommer att behålla både cykel- och styrketräning med förhoppningen att göra mig ännu bättre. Någonstans känner jag att jag inte är klar. Mina bästa tider ligger framför mig. Jag vet att det finns mer att hämta. I dagläget är en dröm att få springa en mara under senhösten 2017. Kanske på hemmaplan?

Du är med i Springklubben, berätta?

För närvarande är jag med i två klubbar, IS Göta Helsingborg och Springklubben.  IS Göta hjälpte mig att hamna på ”rätt” sida av sub 3-timmar på maraton och för att hämta ytterligare motivation och träningstips gick jag med i Springklubben. Det enda självklara valet. Att läsa andra människors historier och om deras öden, att få en bild av var svensk elit står tycker jag inspirerar och ger kraft. Magasinet Spring har gett ståpäls ända sedan start.

Tack Johan, du saknas på passen och det är gott att höra att du snart är tillbaka igen. Vi kan konstatera att det är ruskigt många som går över gränsen och blir skadade – gillar att vi delar med oss av det. Att läsa hur andra kommer genom skadeperioder motiverar, hur svår kan det vara? Bestäm dig, fokusera och tänk långsiktigt. Inte minst – sänd in din story till dagens medlem och inspirera andra att klara samma utmaning.

Vill du också ha ett magasin som ger ståpäls? Bli medlem här: http://spring.prenservice.se/kodlandning?internetkod=436-4361001

 Dela på Facebook