Dagens medlem..

Aktuellt  

Dagens medlem är en OCR specialist med kaxigt CV. Krister är dessutom en duktig löpare och en del av nystartade Malmö Löp – klubben med devisen ”korta shorts är viktigare än placeringen”.

Krister under Toughest i Stockholm. Foto: Johannes Tegner

Dagens medlem är ett uppskattat koncept, vi får träffa löpare från hela landet på olika nivåer och med olika historier. Inspirerande! Ser att det är många som läser det, men ändå är det ganska svårt att ragga historierna. För någon vecka sedan fick jag ett mail från en medlem som villa veta mer om bl.a Malmö Löp – bad mig se om några av dem var medlemmar, där hittade vi Krister Sellman.

Vem är Krister Sellman?

Jag är en 35 årig löpare boendes i Malmö med ett särintresse för hinderbanor. När jag inte springer eller kryper i lera jobbar jag som naprapat och driver två kliniker i Malmöområdet. Jag har alltid sprungit lite då och då men fram till för 3-4 år sedan var det mer ett sätt att hålla igång vid sidan av mina då största fritidsintressen som var klättring, vågsurfing och skidåkning. Visst håller jag igång med de aktiviteterna fortfarande men löpningen har tagit över mer och mer de senaste åren.

2013 skulle jag springa mitt första riktiga lopp, Göteborgsvarvet. Träningen hade fungerat bra och jag hade som mål att springa under 1:20. Att det var över 30 grader varmt var inget jag reflekterade över utan körde på i mitt planerade tempo, vilket i efterhand inte var så klokt. Vid Älvsborgsbron (ca 6k in i loppet) började jag bli rejält sliten och allting blev successivt mer och mer suddigt. Helt plötsligt ligger jag i ett sjuktält på avenyn, det var tydligen en funktionär som plockade mig av banan, inget jag minns något av. Veckan innan Göteborgsvarvet hade jag spontant ställt upp i ett lopp som hette Toughest. Ett hinderbanelopp över 8km och 40 hinder. Detta var det första av sitt slag i Sverige och jag lyckades vinna. Efter kollapsen i Göteborg och vinsten i Toughest föll det naturligt att börja satsa på hinderbana.

Obstacle course racing (“OCR”) eller “hinderbana” är nog något som de flesta hört talas om de senaste 2-3 åren. Numera finns det säkert ett tjugotal aktörer i Sverige och vissa av loppen drar lika många deltagare som de största Svenska löploppen. Nivån på de bästa deltagarna har höjts rejält sedan starten. I år kom jag på 3e plats i något som heter Toughest Mini Tour, det är en tour bestående av 6 deltävlingar runt om i Europa som avslutas med en final i jaktstartsformat. Tvåan i loppet sprang t.ex. maran på 2:24 för ett par månader sedan och ettan vann ”Skyrunning Extreme World Series” i höstas. I takt med att nivån höjts har jag också börjat ta min löpning mer på allvar för att försöka hänga med. Löpmässigt är jag en bra bit ifrån de två ovan nämnda, men i “OCR” kan allt hända och ett missat hinder innebär oftast en straffrunda på 1-2 minuter. Löpförmågan är såklart viktig, men har man inte hinderteknik och överkroppsstyrka är det svårt att placera sig i toppen.

Nu under lågsäsongen försöker jag springa mellan 10 och 13 mil per vecka. Ett ganska klassiskt upplägg med två kvalitetspass per vecka, ofta ett längre pass i skogen på helgen och resten vanlig distansträning. I tillägg till detta tränar jag styrka och hinderteknik 2-3 gånger per vecka. De större OCR-loppen utomlands är i stort sett alltid i väldigt backiga områden, VM som jag deltagit i de tre senaste åren brukar innefatta ungefär 1000 höjdmeter på den 16 kilometer långa banan. Att träna inför detta när man bor i Malmö är inte det lättaste så på helgerna försöker jag ta mig till något mer backigt område. Min absoluta favorit är Kullaberg norr om Helsingborg.

Sedan ett par år tillbaka har jag tränat 2-3 av mina pass varje vecka tillsammans med ett gäng andra Malmölöpare. Några av oss tillhörde tidigare andra löpklubbar men i våras bestämde vi oss för att starta en egen klubb. Lite som en kul grej, men även för att vi märkte att vi fick den bästa “sparringen” och hade väldigt kul när vi sprang tillsammans. De flesta av oss ligger någonstans mellan 32 och 36min på milen och i Malmöområdet fanns det inte någon klubb där vi kände oss riktigt hemma. Vi heter IF Malmö Löp och kommer under året ha deltagare på lopp i allt från 400m till 200 miles. Våra ledord i träningen är ”den Snabba, den Hårda & den Långa”. Vi brukar även säga att korta shorts är viktigare än placeringen.

Hur var 2016?

2015 stod jag relativt stilla i utvecklingen men under 2016 har det gått bättre och bättre. Det var väldigt lätt att utvecklas för 3-4 år sedan när jag började löpträna men nu är det svårare, inte helt oväntat. 2016 sprang jag lite fler vanliga löplopp, förutom ett femtontal “OCR” och jag tror det varit en del av anledningen till att jag utvecklats. Mina starkaste minnen från 2016 är en niondeplats på OCR VM i Kanada, 3e platsen i Toughest Mini Tour och en vinst på trailloppet Kullamannen svart bana (12km).

Ambitioner framåt?

Jag kommer fortsätta att satsa på OCR men även försöka klämma in en del vanliga löplopp. Ett mål jag har för 2017 är att springa under 33min på milen. Det är ett högt satt mål att kapa nästan en minut men borde inte vara omöjligt. Jag har bara sprungit 4st millopp sedan jag började träna löpning så bara att springa fler lopp borde ge resultat. Jag saknar den där naturliga snabbheten så nu i vinter har jag börjat köra mer fartträning, ska bli kul att se vad det ger för resultat.

Du har gått med i springklubben, varför?

Jag har tidigare prenumererat på Spring och när jag hörde talas om Springklubben var det självklart att gå med. Jag tycker det är en riktigt bra blandning av reportage och intervjuer med duktiga löpare. Man märker tydligt att tidningen skrivs av löpare för löpare. Inte en massa onödigt tjafs utan rakt igenom bra läsning. Jag gillar även att ni inte enbart skriver om de vassaste elitlöparna, de flesta ligger inte på den nivån och det är alltid kul att läsa om personer man själv kan jämföra sig med.

Tack Krister, mycket imponerade läsningen. Återigen tänker jag på Fribergs citat i senaste Spring ” många av löparna runt om i Sverige är mer dedikerade än en elitlöpare. De arbetar heltid, har familj och lyckas ändå träna både 10 och 15 mil i veckan”. Kul att läsa om din satsning, misstänker att du redan varit på Revingehed och kört hinderteknik, annars borde det vara ett bra komplement. Jag känner killen som har banrekordet :)

Vill du också ha en löpartidning som är för löpare, tveka då inte utan bli medlem nu så får du alla utgåvor 2017, det första om några veckor på hela 148 sidor. http://spring.prenservice.se/kodlandning?internetkod=436-4361001

 Dela på Facebook