Dagens medlem…

Aktuellt  

Dagens medlem träffar vi i Helsingborg och i den anrika klubben IS Göta. Josefin Carlberg, en tjej som växt in i rollen som klubbmedlem, något som många är rädda för men som de flesta efter att ha testat undrar, varför gjorde jag inte detta tidigare?

I IS Göta har vi de senaste två åren växt på tjejsidan, många har varit rädda för klubben med alla de snabba löparna. Men precis som i de flesta klubbar så finns det en bredd. Spring vill sprida information om klubbar, vill att fler ska testa. Varför inte skicka in och vara dagens medlem, passa på att berätta om din klubb…

Vem är Josefine Carlberg?

Jag är 47 år och bor i Helsingborg med min familj, make, en dotter på 16 år, en son på 12 år och en Dobermannvalp på 8 månader. Jag har alltid tyckt om att träna och att utmana mig själv. Gymnastiken var en stor del av mitt liv under uppväxten i Huskvarna och när jag senare åkte till USA som utbytesstudent blev jag uttagen till skolans cheerleaderlag. Något som passade mig med min gymnastikbakgrund. Eftersom sport utgör en så stor del av skolan i USA valde jag även att gå med i skollaget i löpning. Nu när jag tänker tillbaka på de träningspass vi hade så påminner de väldigt mycket om de pass jag kör nu i min löparklubb IS Göta. Men då var jag måttligt intresserad och kunde jag skubba för att hitta på något annat gjorde jag det.

Som vuxen har jag styrketränat och kört aerobic en del. Jag var under en period instruktör på olika gym, men sen när barnen kom, och i kombination med mitt läraryrke blev det svårare att hinna med. Då började jag så smått att springa. Det var enkelt, men inte särskilt kul. Jag som alltid tyckt om att träna och haft bra kondis kände plötsligt hur tungt det var. 2008 sprang jag mitt första lopp i vuxen ålder och det var Springtime i Helsingborg. Sen dess har jag hunnit med några fler lopp. Min första halvmara var Göteborgsvarvet 2011 som jag sprang på 1:48 sen har det blivit några helmaror med ett PB på 3:42 i Helsingborg. Det jag är mest stolt över som bedrift är nog att jag lyckades genomföra en svensk klassiker och det mest tack vare mitt sega Småländska arv.

När jag för några år sedan gick med i IS Göta var min plan att testa triathlon, och det har jag förvisso gjort, men det har mest blivit löpning hittills. I början kände jag mig något malplacerad bland alla snabba löpare, men jag är så tacksam att jag fortsatt. Löpningen har blivit mitt lyckopiller och jag måste få springa av mig för att må bra och kunna hantera stressen som är där och lurar hela tiden.

Hur var 2016?

För ett år sedan tog jobbet slut på mig och jag kunde inte heller träna som jag ville pga av utmattning. De få lopp jag ställde upp i kändes tunga och den där härliga känslan saknades. Sen i somras har jag hållit mig frisk och skadefri, jag har även bytt arbetsplats och har i princip hela hösten kunnat träna 4 ggr i veckan. Tack vare variationen jag får genom klubbens träningsupplägg känner jag att jag fortfarande kan utvecklas och sätta nya PB:n. Mina löparvänner är fantastiska och har uppmuntrat mig att prova nya utmaningar. För några veckor sedan testade jag att tävla inomhus för första gången och det var på distansen 3000 m.

Ambitioner framåt?

Jag är inte mycket för att prata högt om kommande mål, men om jag nu ska våga mig på det så vill jag sätta nytt PB på halvmara och det har jag möjlighet att göra i Berlin om några veckor. Sen hoppas jag så klart på nytt PB på milen. Det är fantastiskt kul om jag kan fortsätta att imponera på mig själv med nya rekord och utmaningar, men mitt främsta mål är att lyckas upprätthålla samma träningsnivå som nu och att ha kul. En träningskompis flaggade för veteran-SM utomhus i augusti och nu känns det inte alls otänkbart. Vi får se.

Varför jag har gått med i Springklubben?

Det är ett magasin för alla typer av löpare och ambitioner. Jag gillar formatet och Spring har historier om både med- och motgångar. Det är viktigt att veta att man kan resa sig igen trots svackor av olika slag. Framförallt ger Spring massor av inspiration!

Tack Jossan, jag har noterat att du ska med till Karlskrona och ser även fram mot dina nya PB i år :) Varför inte hänga med till Båstad också, minns jag rätt var du och dina tjejkompisar grymma på att passa tiderna senast, eller? Programmet till Springcamp är inte helt klubbat men det kommer bli en riktig grym helg: http://springlfa.se/spring-camp-bastad/

Vill du också ha ett inspirerande magasin i brevlådan var åttonde vecka? Bli medlem här: http://spring.prenservice.se/kodlandning?internetkod=436-4361001.

 

Josefin på Helsingborg marathon

 

 

 Dela på Facebook