Dagens medlem…

Aktuellt  

Idag träffar vi Petra Ekenstierna från Trelleborg och Älvdalen. Petra fann löpningen efter en allvarlig sjukdom och står nu bakom Sweden Runners som i år ska anordna ett backyard ultra i sommar.

Energisk målgång

Vi har skrivit om backyard ultra några gånger, ett häftigt koncept som jag tror kommer växa och locka många deltagare framöver. Har själv planerat att genomföra ett i klubben som jag driver, ta en helg, umgås, springa, samla in pengar till något ändamål. Petras driv när det gäller löpningen och livet är underbart att läsa, följ med på henne historia.

Vem är Petra Ekenstierna?

Jag är en tjej som fann kärleken till löpningen kom efter att jag varit sjuk… 2011 behandlades jag för livmoderhalscancer som spritt sig till lymfkörtlarna. Efter operation, strålning och cellgifter var kroppen fysiskt och psykiskt nedbruten. Efter att fått möjlighet av ungcancer att åka på rehabiliteringsläger bestämde jag mig för att själv göra vad jag kunde för en bättre hälsa. Tillsammans med min man började vi med intervallträning för att bygga upp en kondition och löpningen blev snabbt som terapi för oss ”balsam för själen”. Våra korta 5km rundor växte snabbt till 10, 15, 21, 42 och 45+ bara att få vara ute en längre tid var en njutning. Vi fick tidigt upp ögonen för att springa i naturen och obanad terräng är där vi trivs bäst. Vi ställer gärna upp i diverse tävlingar men vi försöker alltid att ha med oss vårt motto som är ” det är inte tiden som är det viktigaste utan upplevelsen”

Efter sjukdom insåg vi att man måste ta vara på dagen, man borde försöka leva sin dröm och inte bara längta bort vardagen. 
Vi började att värdesätta varje dag, äta från finservisen på vardagar för just den dagen som det är idag är värd att fira!

Det är lätt att längta bort veckorna när man stressar sig igenom måndag till fredag för att längta eter helgen, och när helgen väl är där så är man så trött på fredagen att man ofta inte har ork till något och lördagen går åt till att pressa in allt man inte hunnit med under veckan och samtidigt försöka njuta och söndagen går åt till att planera inför nästa vecka och ångesten för många börjar igen.

Marcus och jag har de senaste åren haft en dröm om att få dela vår kärlek till utomhus aktiviteter med andra, att få fler till att få känna det vi känner när vi knyter på oss skorna. I våras kom möjligheten till att läsa en YH-utbildning till Fjäll & Äventyrsledare på Älvdalens utbildningscentrum, både jag och Marcus kom in och inom loppet av två månader hade vi sökt in, fått antagningsbeskedet, lämnat vårt hus i Skåne och flyttat till ett timmerhus i Älvdalen. 
Vi visste från början att vi ville starta ett företag som fick fler till att komma ut och njuta av vår vackra natur och med vår utbildning får vi en gedigen erfarenhet av att vistas i naturen och på fjället på ett säkert sätt. Då vi avslutar vår utbildning i november i år så var det tänkt att starta upp Sweden Runners 2018, men vi fick en möjlighet att komma igång tidigare så blev det så att BUS kunde gå av stapeln redan i sommar. Efter att vi deltagit på LUR förra året så blev vi sålda på detta fantastik familjär lopp och det är precis vad vi gillar, en upplevelse som passar de flesta därav kommer BUS 2017.

Om BUS

Backyard Ultra Sydkusten går på en slinga som mäter 6706 meter och är inte som ett vanligt ultramarathon där man springer på en viss tid eller sträcka. Starten är kl 10:00 sedan sker det en ny start igen varje timme. Som deltagare handlar det om att ta sig runt banan på en timme för att kunna få starta på varv två, tre osv. Löpare som inte kommer till start inför nästa varv dvs nästa hel timme är utslagna och resultatet räknas vid senast avklarat varv. Man får inte heller avstå ett varv för att sedan fortsätta igen, dvs varven måste ske i följd. För att komma med på resultatlistan måste man klara av ett varv. Löpare som fortsätter springa vid varje ny start är delad etta och som vinnare står den löparen som är uthålligast och ger sig sist.

Detta är ett koncept som gör att man behöver inte vara den mest tränade eller uthålligaste för att deltaga. Klarar du att ta dig runt 6.7km på en timme så är du med på resultatlistan och kommer att få medalj som visar att du deltagit i BUS2017. Detta är även ett koncept som gör att du kan nå distanser som du aldrig trodde var möjligt. Det är många som springer sin första mil sitt första halvmaraton och framförallt är det många som siktar på att nå maratondistansen på 42.2km. Eller varför inte sikta på de riktiga ultradistanserna 50 miles och 100 miles?

Anmälan till loppet sker på vår hemsida www.swedenrunners.se

Springklubben, varför?

Jag har gått med i springklubben för att få inspireras av andra löpare samt få ta del av en massa tips och idéer och som grädde på moset så får jag själv denna fina möjlighet att berätta mer om mig, Sweden Runners och BUS och förhoppningsvis kan även jag inspirera andra.

Tack Petra, härligt att läsa om din livsfilosofi och stort lycka till med BUS 2017. Vi ser fram mot någon bild och rapport från premiären.

Om 5 dagar sänder vi adresslistorna till tryckeriet, vill du ha nästa utgåva av spring så är det dags nu. En intressant artikel med hänsyn till det vi läst ovan är när Petra möter Anders Hansen, ett samtal om mirakelkuren mot allt. Fysisk träning. Sedan är det ett reportage om sommaren i Åre, ni som gillar att springa lugnt kommer få massor av tips. Gillar ni att springa fort så är tipsen fler än någonsin, känns som alla svenska löpare som presterat det sista året berättar om sin träning i nästa nummer. Det kan man inte missa, eller hur?

Teckna dig nu: lhttp://spring.prenservice.se/kodlandning?internetkod=436-4361001.

 Dela på Facebook