Dagens medlem..

Aktuellt  

Dagens medlem är Erik Aschan från Bromma, en kille med ett härligt signum, vilket?

Nytt PB igen, Erik hyfsat nöjd :)

Just det Eriks signum – bästa svensk på de tre senaste marorna, ett kaxigt igenkänningstecken. Vi hade dialog i höstas, Erik hade precis satt pers med 6 minuter och gått under en magisk gräns, 2.49,57. Tyvärr blev den officiella tiden 2.50,01, vad säger man? Tror det är många av oss som har störande tider som PB, eller är det bara jag som tänker så :) Sedan finns det andra som har grymt coola PB, alla tider är precis under magiska gränser – en av de värsta är Szalkai. Tyder ju också på ett kärt ämne, man får de tider man förtjänar – har man lagt upp loppet och träningen rätt så brukar det fungera. Nåväl, Erik har fått revansch och är nu stolt innehavare av ett PB som säger, 2.48,41.

Vem är Erik Aschan?

Jag är 41 år och har sprungit i 15 år. Började springa pga att det började bli lite för många trivselkilon runt midjan. Jag springer i allmänhet tre pass i veckan. Intervaller, tröskel, långpass. Följer boken ”Run less, run faster” med tillhörande app (FIRST) Springer sällan två dagar i rad. Cykelpendlar ca 20km om dagen mån-fre. Rullskidor och längdskidor på helgerna beroende på väderlek.

Dessutom är jag löptränare i Runday (Stockholm) på måndagkvällar. Jobbar som fysioterapeut med framför allt patienter med utmattnings- och smärtdiagnoser.

Hur var 2016?

Det var mitt bästa löparår hittills med pers på samtliga sträckor från 1000m upp till maraton. Sprang Boston och Nice-Cannes och lyckades bli bäste svensk i båda. Nu i vår sprang jag Rom maraton. Efter två soliga dagar bjöd första halvan av loppet på regn och åska. Åskan var så kraftig att billarmen gick igång. Kullerstenarna (ca 8km av loppet) blev även hala av regnet så det var lite utmanande på sina ställen. Jag gick ut offensivt och satsade på att ha lite marginal på andra halvan. Lyckades hålla ihop det och båda målen infriades. 1: pers 2: totalsnitt under fyra minuter/km. Sluttiden blev 2:48:41 och pers med 1:20. Bäste svensk igen :)

Ambitioner framåt?

Sub 36 på milen och sub 80 på halvmara. Förhoppningsvis redan i år. Chicago maraton i höst, Tokyo maraton 2018. Det blir den avslutande av mina ”majors”.

Du har gått med i Springklubben, varför? 

Ett så trevligt initiativ vill jag göra det jag kan för att stötta.

Tack Erik, grym utveckling. Undrar vad som kommer krävas i Chicago i höst för att fortsätta vara bästa svensk? Se fram mot en rapport – du har sannerligen kvar en del efter den fina tiden under de förutsättningarna som rådde i Rom. Lycka till!

Vill du också läsa om svensk löpning, profiler, träning, klubbar, forskning, hälsa, tävlingar, etc – och teckna dig här:

 Dela på Facebook