Dagens medlem…

Aktuellt  

I dag springer många av Springklubbens medlemmar Stockholm marathon, en del av dem är så bra så de kommer hamna på prispallen – tror till och med att det blir guld. Inte minst springer Mustafa som i nästa utgåva porträtteras på 26 sidor. Dagens medlem satsar också högt, så högt så han gjort en film om sin satsning. Möt Jasko från Linköping

Jasko satsar på en topplacering i dag..

Att läsa om Jasko och se hans film är förmodligen det bästa sättet att ladda idag, man blir glad :) Lycka till alla!

Vem är löparen Jasko Jusufbegovic?

Jag började träna löpning hösten 2014 efter att en arbetskamrat övertalade mig att springa ett motionslopp på 5 km. Detta skedde dagen före själva loppet. Med så kort varsel hann jag inte träna utan jag förberedde mig inför loppet genom att maxa banan ca 1 h innan loppet skulle starta. Jag minns att jag sprang 4,7 km på 18:17 min (enligt GPS-klockan). Sista 300 m utgjordes av själva målområdet med mycket publik och jag ville inte att folk skulle stirra på en galning som gick in i mål innan loppet ens startade. Helt utmattad fick jag en halvtimmes vila innan det riktiga loppet skulle börja. Loppet sprang jag inte snabbare än 20:30 min, men fick blodad tand för löpning när folk sa att jag verkade ha lite talang. Kort därefter började jag träna efter eget huvud och blev givetvis skadad större delar av 2015. PFSS, löparknä, bristning i vaden är några av de skador jag haft. Då visste jag inte att det fanns något som kallades för polariserad träning. I samband med mina skador började jag läsa mycket litteratur/forskning om löpning och blev därmed introducerad till hur man egentligen bör träna och att nyckeln till utveckling är variation och kontinuitet.

Under 2016 snittade jag ca 3-4 mil/vecka. Det har varit viktigt för mig att utnyttja min potential vid en given mängd innan jag går vidare och ökar veckomängden. Trots den relativt låga mängden lyckades jag springa LL 15 km på 56:06 min.

Hur har 2017 varit hittills?

Efter nyår har jag ökat min mängd och springer idag ca 6 mil/vecka. Det har resulterat i rejäla sänkningar av mina PB:n. Vad sägs om 16:38 på 5 km , 1:16:56 Kungsholmen runt halvmaraton.

Det stora målet i år är Stockholm maraton idag. Min målsättning är att vara bland de 50 främsta manliga svenska löparna. Förra året krävdes en tid på 2:43 för att vara topp 50. När jag berättade om min målsättning för andra löpare blev jag inte tagen på allvar. Då hade jag iofs bara sprungit 15 km som längst i tävlingssammanhang. För att bjuda lite på mig själv gjorde jag en parodifilm om min satsning som fått stor uppskattning. Filmen finns här  – det enda man behöver göra är att aktivera subtitles i videons nedre högerkant genom att klicka på ”EN”. Ett gott skratt och mycket tårar utlovas.

Ambitioner resten av året?

Den kortsiktiga ambitionen i år är att springa 5 km sub 16 min, 10 km sub 34 min, halvmara sub 76 min. Min långsiktiga målsättning med löpningen ska kulminera år 2021. Jag har kallat satsningen för ”strategi 2021” och det innebär att jag i slutet av 2021 ska tillhöra de 10 främsta löparna i Sverige på någon av distanserna mellan 5 km-maraton. Det finns en fara med att gå ut offentligt med så pass höga målsättningar för risken finns att man blir besviken om man misslyckas. Jag är dock en öppen person som inte räds tuffa utmaningar. Jag vet att jag har talang för löpning, men framförallt en outvecklad kapacitet eftersom jag idag springer ca en tredjedel av den mängd som den svenska eliten springer per vecka. För min del gäller det att öka mängden försiktigt så att kontinuiteten kan bibehållas. Följ min satsning på instagram @mynameisjasko

Du har gått med i Springklubben, varför?

Med Springklubben håller man sig uppdaterad om vad som händer inom svensk löpning. Ni ska ha stort eloge för er bevakning och rapportering av svensk löpning. Något som jag särskilt uppskattar är BG:s säsongstips. Jag efterfrågar gärna mer sådant för oss elitmotionärer eller ”motionärselit”.

Stort tack Jasko och lycka till i dag. Din utvecklingskurva är verkligen imponerande. Ser fram mot en film från dagens lopp och en tävlingsrapport. Kör hårt, både du och alla andra.

Vill du också läsa om svensk löpning, profiler, träning, klubbar, forskning, hälsa, tävlingar, etc och samtidigt stödja svensk löpning – teckna dig här 

Nästa utgåva kommer i mitten av juni och blir en tegelsten på 180 sidor med bland annat ett 24 timmars jobb om en av de största, Mustafa Mohamed. Förmodligen dagens SM vinnare, eller vad tror ni?

 Dela på Facebook