Dagens medlem…

Aktuellt  

Idag träffar vi Niklas Sterner, en Stockholmare som hamnat i Skåne och bytt ut Kungsholmen mot Bokskogen. I år jagar han sin första ultra och hoppas även på Sub 40 på milen..

 

Vem är Niklas Sterner?

Jag är en 39-årig trebarnsfar boende i Torna-Hällestad.

Har alltid sprungit men började springa lite mer på allvar för ca 5 år sedan då jag läste boken Born to run. Detta var i samma veva som barfotatrenden svepte över löparsverige och alla skulle bli barfotalöpare, så även jag. Hade dock inget större tålamod så jag gick på alldeles för hårt och sedan följde den ena överbelastningsskadan efter den andra innan jag gav upp och köpte riktiga skor igen. (Barfotalöpning är verkligen inte för alla).

Bodde i Stockholm under många år och har sprungit Kungsholmen runt fler gånger än jag kan räkna. Det var därför ett lyft när vi flyttade till Skånes bokskogar för ett drygt år sedan. En klar inspirationshöjare. Älskar att utforska ny terräng med hjälp av löpningen. Eftersom jag har tre småbarn och jobbar heltid är det alltid en jakt på tid. Lösningen för min del blev att springa på morgonen innan jobbet samt en hel del transportlöpning.

Uppbyggnaden har dock gått långsamt delvis pga nya småskavanker och har varit rätt ostrukturerad så det var egentligen först förra året som jag började träna lite mer resultatinriktat och började se lite resultat. Gjorde mitt bästa lopp i Ystad under Wallanderloppet där jag noterade sub 24min.

Sedan följde nya skador och sjukdomar så det blev tyvärr inga mer resultat under 2017.

Har lagt om träningen den här vintern och skippat en hel del kvalitetspass till förmån för längre och lugnare pass. Vill se om det kan bidra till att öka uthålligheten och motståndskraften mot skador. Snittar 3-5mil i veckan och då är 90% lugn löpning. Lägger ibland in några kilometer tröskel eller korta intervaller. Försöker lyssna mycket på kroppen och skippar pass om det inte känns hundra. Har alltid minst en vilodag i veckan.

Vad är årets ambitioner?

Har insett att det är kul att springa långt så när svågern ringde och tyckte vi skulle köra en ultra så kändes det helt plötsligt som ett rimligt mål för 2018. Österlen ultra trail över 60km blir därför vårens stora mål. Ska bli sjukt spännande att se hur kroppen klarar det. Bansträckningen är också oerhört naturskön och inspirerande så det kommer bli en härlig resa.

Efter det gäller det att knäcka drömgränsen på milen, sub 40min. (Har gjort låga 41 som bäst). Detta är dock kortsiktiga mål. Hoppas kunna springa hela livet och med kontinuitet utan massa skador.

Tack för ditt bidrag Niklas och lycka till. Vill du precis som Niklas ha inspiration och träningstips i brevlådan varannan månad? Bli prenumerant på magasin Spring, ett svenskt magasin som har 100% fokus på löpning, löpning i alla des former – ultra, trail, landsväg, bana, terräng… allt man kan önska sig och med många sköna personporträtt. Nästa utgåva kommer i mitten av februari, du hinner teckna dig: https://spring.prenservice.se/

 Dela på Facebook