Dagens medlem…

Aktuellt  

Idag träffar vi en av de adepter Spring har coachat genom åren och som vi har skrivit om i Springs tidigare liv, Richard Nilsson. Som bonus får ni reportaget om coachningen som fanns med i Spring i början av 2016.

Richard är nöjde efter ett

Richard är nöjd efter ett tufft backpass

Richard har Spring en lång relation med, en målmedveten och seriös löpare. Ett stort minne är när jag åkte upp till Göteborg för att köra ett  3000m test med honom i hallen, vi bestämde ett tempo som var PB tempo, han bara gled med – insåg att det fanns mer i honom än han själv vågade tro. Ett ämne som ni kan läsa om i Spring i veckan, huvudets makt.

Vem är Richard Nilsson? du?

Jag är en 31-årig dalmas i exil som lämnade Dalarna och bosatte mig i Göteborg för cirka 10 år sedan. Studerar idag heltid vid Göteborgs universitet på Hälsopromotionsprogrammet, inriktning idrottsvetenskap. Vid sidan av mina studier driver jag min egen firma (www.utochkuta.se) via vilken jag erbjuder tjänster inom hälsa och träning (löpträning främst).

Jag drivs till största del av att förbättra mina tider och jaga en bättre upplaga av mig själv rent prestationsmässigt. Jag kan dock må lika bra av att bara träna och njuta av långpass i fin natur. Jag försöker att träna periodiserat: kort sagt innebär det mer mängd och tyngre styrka under vinter och tidig vår och mer fokus på fart under sommar och tidig höst.

Hur har 2016 varit?


Från december 2014 – oktober 2015 coachades jag av BG via Magasin Spring och deras ”Spring coachar-serie”. Det var ett riktigt pangår och jag sänkte mina PB på 5, 10 och 21,1km. Likt efter en riktigt bra fest så kom baksmällan som ett brev på posten och 2016 har inte gått som planerat. Till största del har året förstörts av sjukdom och några mindre skadekänningar. Har dock märkt att min lägstanivå har höjts och jag har presterat strax under nivån för mitt PB på 10km vid de lopp jag sprungit under 2016.

Ambitioner framåt?

Säsongen 2016 anser jag avklarad och nu väntar en utvärdering innan planerna för 2017 börjar smidas på riktigt. Vet dock redan nu att maratondebut väntar och i princip all träning kommer att genomföras med det loppet i sikte. Planen är att tävla en hel del som ett led i att förbättra kvalitetspassen samt bli vän med alla de nya pass som står på agendan när maratonmusklerna ska utvecklas.

Du har gått med i Springklubben, varför? Vad tyckte du om första numret?

Jag gillade originalet skarpt och är intresserad av att läsa om våra svenska löpare som bara blir bättre och bättre. Jag tycker dessutom att tidningen bjuder oss läsare på tips kring relevanta saker vad gäller träningsupplägg, kost och utrustning.

Det första numret var väldigt matigt och jag ser oerhört mycket fram emot nästa nummer, det är alltid en fröjd att läsa tidningen från pärm till pärm.

Tack Richard! Marathon nästa år, spännande – blir kul att följa och se vad det slutar med, borde bli en tävlingsrapport på sajten, eller hur? Som jag sagt tidigare – alla är välkomna att sända in tävlingsrapporter, våra läsare älskar sådana.

Vill du också ha en matig och relevant löpartidning, bli medlem på:! http://spring.prenservice.se/kodlandning?internetkod=436-4361001

Vill du ge bort ett medlemskap, ladda ner presentkortet här:

http://springlfa.se/presentkort/

Här bjuder vi på reportaget från Spring ang Richards resa, skribent Magnus Ransheim.

Han fick upp farten på distans

Efter att ha tränat under BG Nilensjös ledning i tre månader kapade Richard Nilsson över en och en halv minut på sitt personliga rekord på milen. Strax därefter sprang han Göteborgsvarvet på 1.23.14, utan att förta sig. Nu står han på egna ben, rik på lärdomar och erfarenheter från året med Spring coachar.

Richard Nilsson hade sprungit regelbundet i ett par år, testat olika träningsupplägg och tagit rejäla kliv framåt som löpare. Samtidigt kände han att han hade kommit till en punkt då han behövde hjälp för att uppfylla sin potential. I synnerhet var han angelägen om att få fason på grundträningen under vinter och vår.

I premiärnumret av Spring, hösten 2014, läste han om Andreas Berners resa från 40-minuterslöpare på milen till sub 35 och blev inspirerad.
– Jag tänkte att Spring coachar skulle kunna vara ett bra sätt att komma vidare. Jag ville inte fastna i mina rutiner, utan testa något nytt. Det var ett för bra erbjudande för att inte ansöka, säger Richard, som mejlade tidningens chefredaktör BG Nilensjö, presenterade sig och bad om att bli coachad.
Richard, som fyllde 30 i höstas, är bosatt i Göteborg, men uppvuxen i Ludvika i Dalarna. Trots närheten till längdspår och backar så fastnade han aldrig för skidåkning.

– Det var mest bollsporter som gällde för mig. Där kände jag mig hemma. Löpning utan boll stod inte så högt i kurs under tonåren.

Han ägnade sig åt både innebandy och fotboll, men när han precis passerat 20-strecket drabbades han av en svår knäskada som stoppade honom från fortsatt spel. Därefter avstod han från idrott i ett par år innan han började jogga så smått.

Intresset för att springa växte gradvis. 2013 kunde han summera 140 mil och 2014 fick han ihop drygt 200 mil.
– Förutom att vara en tävlingsform där jag vill prestera så fungerar löpningen som terapi för mig, jag tycker om att ge mig ut och rensa huvudet. Dessutom är det en sport som jag kan styra över själv, till skillnad från lagidrotten. Jag gillar den sortens egenbestämmande.
På frågan om han är tävlingsmänniska svarar han:
– Ja, väldigt mycket. Så har det alltid varit, det tror jag att alla i min närhet kan vittna om. Det är också något som jag har försökt att jobba med, även om det har hjälpt mig i löpningen. Om jag inte haft tävlingsinstinkten hade jag förmodligen inte sprungit milen på under 40 minuter.
Studerar hälsa

Det var studier som fick honom att flytta till Göteborg, där han och hans sambo, som också är från Ludvika, har rotat sig. Han är utbildad förskollärare och som sådan jobbade han i fyra år innan han ledsnade och tog tjänstledigt för att studera idrottsvetenskap under ett år. Den nya inriktningen – som delvis var en följd av hans eget växande träningsintresse – gav mersmak och sedan i höstas läser han hälsopromotionsprogrammet på Göteborgs universitet.

– Det känns som en bred, bra utbildning. Tyngden ligger på att jobba förebyggande med hälsofrågor, både på individ- och på gruppnivå. Det känns som att det är en bransch på uppåtgående där det finns stora möjligheter att skapa något eget, säger han.
När Richard tog kontakt med BG Nilensjö löd hans milpers 39.11. Men innan han fick besked om hur det blev med coachningen fick han på en fullträff i Solvikingarnas halvmaraton där han sprang på 1.24.20.
– Det gjorde att jag kände mig stark och väldigt motiverad inför 2015.
Richard har höga ambitioner med sin löpning. Hans personliga drömgränser är 35 minuter på milen och 1.20 på halvmaran.
För BG uttryckte han en förhoppning om att ta ett steg på vägen genom att 2015 springa tio kilometer snabbare än 37.30.
– Jag försöker hela tiden sätta upp mål som känns både realistiska och utmanande. Det ska finnas en glädje i att klara dem efter att ha gjort jobbet.
Just hur mycket arbete som krävs för att uppnå olika mål var något som Richard också hoppades få lära sig genom Spring coachar. Målmedvetenhet uppskattas av BG Nilensjö som axlade coachrollen, till Richards stora glädje.
Ökade träningsdosen

Richard började träna under BG:s ledning i månadsskiftet november/december 2014. Tillsammans spikade de nya mål för 2015 – 5 km på 17.29, milen på 36.40 och halvmaran på 1.22.29. Examen på milen var Karlstad stadslopp i mitten av juni, medan det var upp till bevis på halvmaran på hemmaplan på hösten.
– Jag var så glad över att få chansen att mesta träningen flöt på av sig själv till en början. Jag reflekterade inte så mycket, utan bara sprang, säger Richard.
Från att ha snittat tre–fyra mil i veckan gick han upp till fem–sex mil, merparten distanspass i förhållandevis lugnt tempo.
– Att jag pluggade innebar att jag kunde styra ganska bra över min tid, så jag hade inga problem att hinna eller orka med träningen.

Under den första tiden genomförde han en del testlopp för att BG skulle få en klar bild av honom som löpare och kunna bestämma tempo på passen. Korta intervaller av olika slag och backpass lades in i programmet för att utveckla Richards snabbhet och löpsteg. Styrkepass för bål och överkropp hade också sin givna plats.

– Min träning blev mycket mer differentierad än den var tidigare. Nytt för mig var att springa 90 sekunder snabbt och jogga 30 sekunder i x antal kilometer, alternativt 70/20.
Första kvittot på hur träningen fungerade fick han i samband med Göteborgsvarvets seedningslopp den 22 mars 2015. Han hade då 15 veckors erfarenhet av Spring coachar. Milloppet blev en riktig wow-upplevelse.

– Klart att jag ville springa snabbt, men målet var egentligen bara att persa. Under 39 minuter låg inom räckhåll, det visste jag. Men jag sprang på 37.35. Jag öppnade snabbt med mina mått mätt, men kunde hålla tempot och till och med öka mot slutet. Den känslan hade jag aldrig tidigare haft.

Efter att ha tränat under BG Nilensjös ledning i tre månader kapade Richard Nilsson över en och en halv minut på sitt personliga rekord på milen.  Strax därefter sprang han Göteborgsvarvet på 1.23.14, utan att förta sig. Nu står  han på egna ben, rik på lärdomar och erfarenheter från året med Spring coachar.

Foto: Jessica Bentsen

Varvet – en ren njutning

Trots ett par förkylningar och rehabilitering av en knäskada, som han ådrog sig i samband med innebandyspel i Korpen, höll han sig ganska väl till träningsplanen under våren.
– Jag hade tidigt anmält mig till Göteborgsvarvet, men vi var överens om att mitt fokus inte låg på det loppet, utan på Karlstad stadslopp tre veckor senare. Trots det gick halvmaran fantastiskt bra. Det är det lopp som jag nu i efterhand känner att jag sprang bäst under hela förra året. Jag hade hela tiden kontroll på tempo, andning och puls. Det bara flöt på och jag persade med över en minut (1.23.14).
Sommaren kom och vårterminen på universitet tog slut. Under studieuppehållet ryckte Richard in och började jobba heltid som förskollärare. Det blev svårare för honom att hålla ihop träningen. En del planerade pass fick stryka på foten och Karlstad stadslopp blev inte den succé som han hade hoppats på.
– Det gick inte superdåligt, jag sprang ändå under 38 minuter (37.49), men hade velat vara i bättre slag. Därför kände jag mig besviken.
Under juli hade han semester, vilket gynnade träningen. I slutet av den månaden ställde han upp i Falkenbergs stadslopp, även det tio kilometer. Trots att banan innehåller en del tuffa partier slog han till med 37.25.

– Jag trodde att det skulle vara en lätt bana och blev därför ganska paff. Å andra sidan tror jag att det hjälpte mig att jag inte visste vad som väntade utan öppnade som om det var en snabb mil. Dessutom hade jag bra draghjälp av andra löpare och behövde inte göra någonting själv förrän i slutskedet.
Heltidsjobb i augusti följde och träningen hackade en smula igen. En magåkomma bromsade honom också inför halvmaran i Göteborg Marathon den 10 oktober, ett lopp som han hade goda erfarenheter av sedan föregående år.
– Eftersom det var slutmålet hade jag aldrig någon tanke på att ställa in, utan ville testa. Höll det inte, så höll det inte. Det gick bra i fem–sex kilometer. Sedan fick jag så svår magkramp att jag blev tvungen att gå vissa sträckor. Mycket frustrerande.
När han kom i mål på Slottsskogsvallen visade klockan 1.29.31.
– Det blev en tråkig avslutning på perioden med BG. Och det är inte utan jag undrar hur fort jag hade kunnat springa om jag kunnat göra mig själv rättvisa. Nu förstördes loppet av omständigheter som jag inte kunde styra över.

Plan för 2016
När Spring pratar med Richard i mitten av december är han i gång med träningen efter en välkommen säsongsvila. Motivationen har återvänt, skavankerna gett med sig och löpningen känns bättre och bättre. Han har en ganska tydlig plan för 2016.
– Jag kommer att ha ungefär samma träningsupplägg som jag hade med BG, men ska inte springa Göteborgsvarvet. I stället blir det mer fokus på millopp. I övrigt siktar jag mot Solvikingarnas halvmaraton på hösten igen.

Trots att han inte fick sätta kronan på verket så känner han stor tillfredsställelse när han summerar fjolåret då BG Nilensjö coachade honom på distans.
– Jag är nöjd och glad att jag fick chansen. Det var extremt roligt – och lärorikt och utvecklande, säger han.


Richard Nilsson

Ålder: 30 år.
Bor: Göteborg.
Familj: Sambo.
Yrke: Förskollärare, men studerar nu på hälsopromotionsprogrammet vid Göteborgs universitet.
Personliga rekord: 3 000 m: 10.09; 5 000 meter: 17.45; 10 km: 37.25; halvmaraton: 1.23.14 (samtliga 2015).

 Dela på Facebook