Dagens medlem..

Aktuellt  

Söndag, en rad massa lopp runt om i Sverige och en mara i Frankfurt. En del har dock redan tagit säsongsvila och dessutom läst ut Spring, då måste vi bjuda på mer läsning. Idag får ni både en medlem och en väldigt speciell intervju som denna medlem gjort. Möt Mikael Tisjö från Bålsta och Ceci från USA.

En fokuserad Mikael

En fokuserad Mikael Tisjö

Mikael har vid några tillfällen gjort det vi önskar att fler gjorde, sänt in tävlingsrapport. Nu hörde Mikael av sig angående en intervju med Ceci St Geme, klingar det bekant? Inte – en riktigt grym löpare som du kan läsa mer om nedan. Först mr Tisjö

Vem är Mikael Tisjö?

Jag är 35 år, har fru och två barn och vi bor i Bålsta men är även en del i världsmetropolen Dala-Järna. De timmar som inte spenderas i livets ekorrhjul läggs på träning eller husrenovering. Till vardags jobbar jag på byggvaruhus med starka band till svensk löpning och friidrott. Sedan 1 år tillbaka medlem i hemmaklubben Bålsta IK.

Förutom det så har jag de senaste sex åren gjort lite intervjuer och produkttester med inriktning cykel och löpning för bl.a Velo.se, Cyclesport.se, CyclingPlus, Springlfa.se samt några tidningar.

Mitt träningsupplägg har i år varit att jag kört två pass i veckan som varit väldigt hårda och de övriga lite mer blandat med mindre fokus på fart. Är cyklist från början så det blir även lite sådant och även ett och annat pass med lättare styrketräning för bålen.

Brukar bli 5-6 pass i veckan och totalt mellan 4-8 timmar och det är väl där smärtgränsen går för vad man hinner med.

Hur har året varit?

Årets säsong har varit väldigt bra med mina mått mätt. Jag har vunnit två tävlingar, Pannbensloppet och Sigtuna Stadslopp, haft några pallplaceringar till samt satt nya PB på 1500 m (4:41:54), 3000 m (10:02:58) och 5000 m (17:13:52). Grämer mig dock lite att jag bara tangerade mitt 10 km resultat från året innan (36:40) på SM-milen samt inte gjorde något lopp på 10 000 m. Också rätt trött på mig själv att jag lyckades boka semesterresa vid Lidingöloppet, men som tur är kommer det fler tillfällen.

Ambitioner framåt?

Till nästa år blir det nog färre tävlingar och har tänkt testa på ålderskrissporten triathlon. Lidingöloppet kommer nog vara det stora löparmålet även om jag förra året sa som många andra, ”aldrig mer”.

Du har gått med i Springklubben, varför och vad tycket du om magasinet?

Jag gick med i Springklubben för att jag gillar underdogs och att det rapporteras mycket från tävlingarna, det tror jag absolut hjälper svensk löpning. Vill man snabbt få reda på resultat från en tävling är hemsidan mitt go to place. Intervjuer med snabba löpare gillar jag verkligen också.

När jag hämtade första numret i brevlådan fick jag nästan en chock, som att köpa tre vanliga tidningar och mycket av det jag gillar att läsa. Nummer två är på g och förväntningarna är rätt höga.

Tack Mikael, vill du också ha en chock varannan månad? Bli medlem i Springklubben:

http://spring.prenservice.se/kodlandning?internetkod=436-4361001

Mikael har en arbetskollega som varit au pair hos Ceci, kontakt skapades och vips så får vi här en helt unik intervju med denna legend:

Känner du inte igen namnet Ceci St Geme så är du knappast ensam. Inte så känd i Sverige men på andra sidan Atlanten är saken en helt annan vilket kanske inte är så konstigt då hon bla varit på omslaget av Runners World inte bara en utan hela sju (!) gånger.

Cesi, bild lånad från hennes FB sida

Ceci, bild lånad från hennes FB sida

Som veteran i åldern 40-45 åring vann hon flera lopp och gjorde flertalet 5km lopp under 17 min. Toppa detta med att vara mamma till sex barn så börjar du kanske förstå att detta är en riktig stålkvinna.

Så Ceci, hur kommer det sig att du började med löpning?

Jag föddes i New York men växte upp i Connetica, spelade tennis och dansade ballet fram till mitt första år i high school. Där började jag springa och kom med i laget som sprang inomhus på bana vilket slutade med att jag vann Conneticat´s state mästerskapen på 800 m.

Du sprang både på bana och i terräng, vilket gillade du mest?

Jag gillade det lika mycket för att det skapade variation både på träning och tävling under året. Jag var förmodligen bäst på terräng då jag är stark i backar.

Jag vann nationella mästerskapen i high school, slutade topp tio tre gånger som senior och trea på NCAA mästerskapen när jag gick på Stanford.

Sedan mitt i karriären så började du skaffa barn och gjorde flera comebacker efter det, tycker du att du blev starkare av bli mamma?

Ja det tycker jag. Jag hade inte tid att träna lika mycket vilket gjorde att jag inte blev skadad lika ofta som innan men jag tränade smartare och var starkare.

Hur sent in i graviditeten tränade du?

Till sista veckan höll jag mig aktiv och joggade lugnt. Som jag ser det kan man träna men man ska inte köra hårt eller få hög puls för sent i graviditeten.

Du har sex barn nu, någon som gått i sin mammas fotspår?

Ja, jag har tränat alla våra fem döttrar på Corona del Mar High. Annie vann Kaliforniska mästerskapen på 1600 m och fortsatte springa på Standford University och både Christie och Tess sprang för UCLA när de gick där.

När du är på den ”andra” sidan av löpningen vilken är den viktigaste egenskapen att ha som tränare tycker du?

Den bästa kvaliteten som min tränare i college hade var att han verkligen motiverade sina atleter och att vi litade på honom fullt ut. Jag skulle vilja säga att om adepterna litar på ditt träningsupplägg samt respekterar dig motiverar det dem att prestera på topp.

Med det sagt, förutom att du tränat dina döttrar springer något själv fortfarande?

Jag springer oftast några kilometer varje dag men allt tävlande har tagit ut sin rätt på leder och ligament, jag kan varken springa fort eller långt längre. Det blir mest yoga nu för tiden.

Om vi går tillbaka några år, du sprang aldrig i OS, hur kommer det sig?

Jag var antingen skadad eller gravid under OS-åren så jag tog aldrig en plats i laget men jag har tävlat mycket internationellt genom åren ändå. Det roligaste har nog varit när jag tävlat som veteran.

Har du koll på dagens löpare och i så fall har du någon favorit?

Jag följer löpare en del och framförallt runt OS och är väldigt glad över framgångarna våra medeldistansare har. Jag gillar Matt Centrowitz, Emma Cohlburn, Shane Flanagan och Alyson Felix.

Vem tror du kan vara nästa stjärna i inom löpningen i USA?

Inte helt säker, men kanske min dotter Annie Beck som vann ett 3000 m lopp i Finland i somras men som tyvärr missade uttagningarna till OS, avslutar Ceci.

Fullständigt namn: Cecilia Hopp St. Geme

Född: 13:a april 1963

Favoritdistans: 1 mile

Bästa minnet från karriären: Vinna amerikanska mästerskapen på 5000 m 1994 som trebarnsmor.

Yrke: Mamma, coach och lärare

Förebilder som ung: Francie Laureau och Mary Decker

Utdrag ur meriter, personbästa samt utmärkelser

1979

Statsmästare terräng

1980

Nationsmästare High School terräng

Statsmästare 800 m (2:13:06)

Statsmästare 1 mile (4:42:6)

Statsmästare 2 mile (9:59:37)

1981

Nationsmästare High School 3000 m

1982

Amerikansk rekordhållare för juniorer, 3000 m på 8:57

NCAA mästare 3000 m

1993.

Kvalificerade sig till OS-uttagningarna på 800 m, 1500 m samt 5000 m.

1994.

Amerikansk mästare 5000 m

Personliga rekord:

800 m = 2:03

1500m = 4:11

1 mile = 4:27

3000 m = 8:57

5000 m = 15:45

10000 m = 32:57

Utmärkelser:

Invald i både Stanford Athletic Hall of Fame 2002

samt Fairfield County Sports Hall of Fame 2011

Ceci´s tips för hur man blir en snabbare millöpare.

Träna på bana en gång i veckan och kör då 6-8 X 800 m under tävlingsfart med 1-2 min vila, en annan dag kör du 2 miles hårt under tävlingsfart och sedan ett långt distanspass och minst en dags vila per vecka.

 Dela på Facebook