Dagens medlem…

Aktuellt  

I söndags fick ni en rapport från vintermaran i Stockholm, en av våra medlemmar hade jag inte fått tag på då, nämligen vinnaren – idag möter vi honom, Andreas McConville

FK S

FK Studenternas bronslag på Sthlms terräng DM i Huddinge, Martin Holm,  Andreas Lundegård & Andreas McConville

Vi kunde i söndags läsa om hur hans övertag på 6 minuter under de sista 7-8 km minskade till bara en segermarginal på 6 sekunder, en jagande annan medlem, Markus Bohman sprang sin debutmara på 2.37.40, Andreas på 2.36.34. Nu vill vi veta mer om Andreas och naturligtvis om hans seger i söndags.

Vem är Andreas McConville?

Har hållit på med löpning som träningsform sedan 2002. Började efter ett par år på universitet i Örebro för att jag kände att jag började bli dåligt tränad och ville komma i form. Bestämde mig för att springa ett lopp för att ha ett mål. Sprang St-eriksloppet 2003 på 1:32:20. Hade målet att springa en mara året efter och gick med i Örebro AIK för att ha träningssällskap. Träffade många trevliga människor och inspiratörer. Sprang fler lopp och lyckades ta mig i mål på under 3 timmar på första maran 2004 i Göteborg på hösten. Drivkraften att börja slå sina egna rekord och testa sina gränser började nu komma. Förbättrade mig under min tid i Örebro AIK så pass att jag gjorde halvmaran på 1:15 år 2006.

Sedan tog studietiden slut och arbetet tog mig via Hällefors och Åkersberga till Stockholm och numera Farsta. Jag gick med i FK Studenterna för snart 10 år sedan. Där började jag tränade än mer seriöst och 2012 som jag väl anser är det år då jag varit bäst tränad hittills sprang jag 10 000m på 30:34 med känslan att det fanns bättre tider i kroppen, men det fick jag aldrig ut på tävling.

2012 var även året då jag blev pappa för första gången vilket ändrade mycket i livet och löpningen har inte längre lika hög prioritet. Jag har nu två små söner och arbetar som gymnasielärare vilket gör att det inte alltid är helt lätt att få till det med träning och kanske framförallt återhämtning. Förra året sprang jag dock mitt livs bästa lopp (hittills!) med tiden 1:07:27 på Kungsholmen Runt vilket räckte till en fjärdeplats på halvmarathon-SM. Så hopp om att ännu förbättra mina personliga rekord finns helt klart även om jag nu är gammal nog för att springa i veteranklasserna på SM.

Så vad är mina drivkrafter idag som löpare?
Jag tycker om att ta mig ut och jogga i skogen som avkoppling. Det är väldigt rogivande och avstressande samtidigt som det är ett bra sätt att hålla sig i form. Löpning är för mig även ett bra sätt att träffa vänner. Ska jag ge mig ut på hårdare träningspass eller komma ut i dåligt väder så är väl oftast drivkraften att prestera bra på ett specifikt lopp eller göra en viss tid på en specifik distans.

Hur har 2016 varit? 


I januari så skadade jag en ljumske när jag åkte längdskidor vilket tog lång tid att läka. Det i kombination med flera sjukdomsperioder gjorde att träningsåret började dåligt. Jag tränade inte så väldigt mycket fram till Göteborgsvarvet, men körde en del hårda pass på löpband med målet att ta mig under 1:10. Det lyckades med ungefär en halvminuts marginal. 
I augusti sprang jag sedan Axa Fjällmarathon. Ett vackert lopp som var lerigare än jag räknat med. Var riktigt jobbigt, men jag sprang inte för max så jag hann med att njuta en del av de fina vyerna.

Har tränat på skapligt efter det och hade som mål att kunna prestera bra på 12 km på terräng-SM. Tyvärr blev jag magsjuk och bröt efter drygt halva loppet. Två veckor innan terräng-sm så vann jag Sörmland Ultra Marathon på nytt banrekord. Ett klart bättre genomfört lopp än helgens vintermarathon. Veckan efter kom jag åtta på Terräng-DM över 4 km på 12:19 vilket jag var mycket nöjd med. 

En normal träningsvecka under hösten har inneburit ungefär 10 mil löpning varav kanske 5 mil till och från jobbet, ett långpass på helgen på 35km och något pass i högre tempo.

Vintermaran då?

Jag har ett gäng jag brukar springa med på lördagar, men eftersom en aviserade resa till London, en annan skadad och en tredje skulle springa Vintermaran så tänkte jag att det fick bli vintermarathon även för mig som långpass i lördags. Började nästan ångra att jag slängt in en sen anmälan när prognosen visade på +1 och snöblandat regn. Nu hade vi tur och slapp nederbörd vilket jag är tacksam för.

Hade inte riktigt bestämt mig för taktik inför loppet. Tänkte att under 2:30 vore kul, men eftersom jag inte laddat batteriet i gps-klockan så hade jag inte någon vidare koll på tiden under loppet. Hade väl hoppats på att någon skulle starta lite fortare så jag kunde få sällskap, men när jag märkte att ledningen snabbt blev ganska stor så tänkte jag att jag kunde göra ett försök att springa snabbare. Kände dock redan vid 4km att benen inte var så pigga och det var jobbigt att hålla fart i motvinden. Höll trots allt farten rätt bra fram till 30 km, men därifrån och in i mål var det riktigt jobbigt. Sista varvet handlade mest om att ta sig i mål och det blev flera gångpauser i uppförsbackarna.

Ambitioner framåt?


Har inte satt upp några mål för nästa år, men förhoppningen är väl att kunna sätta nytt personbästa på åtminstone någon distans.

Du har gått med i Springklubben, varför? Vad tycker du om de första två magasinen?

Jag tycker om löpning och jag tycker om att läsa. Så gick helt enkelt med för att få magasinet. Tycker om de lite längre artiklarna om olika löpare.

Tack Andreas, jäklar vilka tider du har gjort och gör – mycket imponerad. Tänker på en artikel jag skriver nu som kommer i nästa utgåva där en person uttrycker sin respekt över alla de löparna som trots familj och heltidsjobb lyckas prestera på den nivån du gör, respekt!

Vill du bli medlem och ha detta unika magasin? http://spring.prenservice.se/kodlandning?internetkod=436-4361001

Och du – det är fars dag näsa helg – ge bort ett medlemskap, ladda ner presentkortet här:

http://springlfa.se/presentkort/

 

Påminner om tävlingen igen:

TÄVLING!

VINN EN KLOCKA OCH PAR SKOR OCH MASSOR AV PRESTIGE GENOM ATT PÅVERKA STRÄCKNINGEN TILL NYA VINTERMARATHON.

Berätta mer Deri Thomas:

Vintermaran startades 1963 för att främja maratonlöpningen av Svenska Marathonsällskapet. Den klubb som vinner 4-manna-lagtävlingen får uppdraget att arrangera tävlingen två år senare. Eftersom Fredrikshofs FIF vann lagtävlingen år 2009 i Borlänge och året därpå i Sala, följt av några års segersvit på ”hemmaplan”, arrangerades loppet för sjätte året i rad på Norra Djurgården i går. I fjol bärgades dock lagsegern hem av Club Running Sweden, som därmed får privilegiet att arrangera loppet 2017. Klubben har valt att dra nytta av och arrangera loppet tillsammans med Fredrikshof. Det är här som du kära Springläsare, kommer in i bilden! Vi vill ta din hjälp att skapa en ny bansträckning i Storstockholm området. Vi tänker oss följande kriterier.

Att banan är ca 10 km lång (för att möjliggöra en 4varvsbana, som också kan användas för ett millopp).

Att det är asfalt

Att inga större vägar korsars.

Att det är en snabb och lättlöpt bana.

Maila din favoritrunda som du tror skulle passa till nya Vintermarathon, spring@fredrikshof.org så kanske just din bana fyllas med hundratals marathonlöpare nästa år!

Det vinnande förslaget som väljs ut av juryn bestående av folk från arrangörsklubbarna, belönas med en TomTom Adventurer klocka och ett par löparskor från Salming liksom en fri startplats nästa år! Tävlingen pågår fram till den 5 december.

priser

Tävlingen pågår fram till den 5 december.

 

 Dela på Facebook