Dagens medlem..

Aktuellt  

Dagens medlem Sven-Åke eller är det Svempa, eller är det doomsdaysjesus? Den som läser får se, att han är från Älvsjö och älskar löpning, det vet vi.

Svempa laddad för ett långpass

Svempa laddad för ett långpass

Att driva springklubben är lärorikt – har lärt mig att posta medlemmar på instagram :) Väldigt intressant att se vem som gillar, följer, etc. En kille som är aktiv och vars namn jag lärt mig är doomdaysjesus. Blev nyfiken – vem är det?

Vem är Svempa Alveving?

Jag är 41 år, bor i Älvsjö strax söder om Stockholm med min fru Jenny och våra två döttrar som är 6 och 8 år. Ursprungligen kommer jag från Långsele som är en liten ort i Norrland men har bott i Stockholm sedan 1998. Anledningen till att jag flyttade ner var att som så många andra i den norrländska glesbygden för att få chansen till ett fast arbete samtidigt som jag lockades av en den puls som en storstad kan erbjuda. Jag arbetar idag som enhetschef inom vårdsektorn och min löpning har gett mig många kloka beslutsunderlag i arbetet.

Jag är en nyetablerad löpare. Jag började löpträna våren 2012. Jag hade då inte sprungit en meter eller tränat överhuvudtaget sedan jag slutade spela fotboll när jag var 15 år. Anledningen till att jag började fundera på löpning var av två anledningar. Dels hade jag återetablerat en kontakt med min då svårt cancersjuka mormor dels vägde jag alldeles för mycket för att må bra. I mitt sista samtal med mormor innan hon gick bort lovade jag att anmäla mig till Midnattsloppet och försöka springa det under 1 timme. Sagt och gjort köpte jag skor och började så sakteliga röra mig efter ett träningsprogram. Vågen stod då på 110 kg. Mitt kortsiktiga mål att springa Midnattsloppet under timmen höll inte. Jag sprang in på 1.04 men vad gör väl det för under resans gång hade jag blivit löparfrälst, dessutom så ett år senare stod vågen på 80 kg så man kan säga att det blev både en mental och en viktresa. Milen gör jag numera runt 54 minuter men vill gärna komma under 50, Jag springer numera ca 4 pass i veckan av varierande längd och försöker träna löpteknik och löpstyrka som komplement. Trots min korta löparkarriär har jag hunnit med relativt många lopp, både millopp, halvmaror och även sprungit Stockholm Maraton 2015.

Jag gillar definitivt att sätta både kortsiktiga och långsiktiga mål med träningen, gärna mål som är tuffa. Ju mer tvivel jag känner i början desto mer sugen blir jag på att överbevisa mig själv. För min del handlar det mest om att hitta sätt att få till löpningen och må bra av den. Att mäta tid har under tiden blivit ganska ointressant även om jag såklart blir glad när jag sätter personligt rekord på olika sträckor, däremot sätter jag gärna mål som handlar om hur länge jag kan springa.

Hur har året varit?

Inför 2016 hade jag som mål att överhuvudtaget kunna springa då jag fick sista delen av 2015 förstörd av skador. Jag höll igång med styrketräning och rehabilitering men hela inledningen av 2016 var en kamp mentalt men runt vårkanten vände det. Det tänkta loppen jag skulle springa, 6-timmars i Borås och Stockholm Maraton ställde jag in då kroppen inte höll. Jag fick göra en omstart i mitt löparliv och hitta tillbaka till glädjen jag tidigare känt med löpning. När jag väl kom igång ordentligt så kortade jag ner sträckorna jag sprang och arbetade otroligt mycket med min mentala inställning till löpningen och glädjande nog fick jag det att vända. Jag sprang under 2016 enbart Midnattsloppet och Stockholm Halvmaraton. Jag upplever på grund av förutsättningarna att jag sprang på godkända resultat och känner mig stark inför 2017. Nu i december anordnas det ett event för Musikhjälpens räkning där jag ska bidra med några pass för att springa in pengar till Musikhjälpens förvalda tema om barnens rätt att gå i skolan trots krig. Det känns oerhört inspirerande och eventet kan ni läsa om här: https://www.facebook.com/events/171890949945098??ti=ia

Ambitioner framåt?

Mina ambitioner framåt är att fortsätta bygga långsiktigt och samtidigt ta korta delmål som stödjer dessa. Att utveckla min psykiska och fysiska uthållighet och att få vara skadefri känns också som naturliga ambitioner. Det mål som ligger längst fram i tiden just nu är Ultravasan i augusti 2017. Där tänker jag springa 45 km och det är något som jag ser fram emot oerhört. Den som vill kan följa mig på Instagram där jag främst lägger ut löpbilder.och musikbilder. Jag heter doomsdaysjesus där. Namnet tog jag från en låt av Zakk Wyldes soloskiva. Han spelade tidigare med Ozzy Osbourne.

Du har gått med i Springklubben, varför?

Att gå med i Springklubben var ett givet val! Jag var tidigare prenumerant på tidningen och nu när jag såg det nya konceptet kändes det självklart att vara medlem där för att få nya perspektiv på löpning. Jag ser jättemycket fram emot nästa nummer som jag troligtvis kommer läsa noggrannare än de flesta andra tidningar jag läser.

Tack Svempa! Mycket trevligt att ta del av din historia, gå med i vår FB grupp och håll oss uppdaterade om din resa mot Ultravasan 45km. Jag håller tummarna för både den och sub 50 på milen, med Spring i handen bör det inte vara några problem :) Är du också en löpare och vill vara en del av vår klubb, läsa vårt magasin? Nästa nummer kommer i julveckan med 148 sidor kärlek till löpningen: http://spring.prenservice.se/kodlandning?internetkod=436-4361001

Och du – dags att fundera på julklappar? – Ge bort ett medlemskap, ladda ner presentkortet här; http://springlfa.se/presentkort/

 Dela på Facebook