Dagens medlem och ny bloggare..

Aktuellt  

 

Dagens medlem är en fd hård satsande triatlet som framåt kommer fokusera på löpning, studier och att blogga :) Joel Stenow hittar vi uppe i Umeå, en av Springklubbens starkaste städer och en stad där löpningen är på frammarsch. Det ska bli spännande att ta del av Joel funderingar framåt.

 Joel gillar att springa och han gillar att skriva, vilken förmån att vi ska få ta del av detta i den fyndiga bloggen själen att springa..

 

Vem är Joel Stenow?

 

Jag är en 24-årig läkarstudent och löpare. Jag bor tillsammans med min nyblivna fru Maria i Umeå sedan snart tre år tillbaka.

 

Jag har alltid varit dålig på att besvara frågan vem jag är, för jag är inte det jag gör och om jag nu är det jag gör, vad är det jag gör? Jag pratar gärna med Maria, pluggar, läser gärna annat också och tänker på vår miljö ganska ofta. Sedan lagar jag ju mat, tvättar och städar ibland, pratar med familj och vänner och sover och så där. Jag tränar gärna när lusten faller på. Det är (bland annat) det jag gör, i alla fall.

 

Vem är löparen/idrottsmannen Joel?

 

För ett år sedan tog jag det då ganska världsfredsavgörande (läs: inte alls särskilt världsfredsavgörande) beslutet att avsluta en elitsatsning inom triathlon, som enligt mig själv knappt börjat. Jag är en verklig drömmare och hade tänkt kombinera läkarstudierna med min idrottssatsning. Det gick vägen i två år, men för progression behövde träningsmängden ökas i bägge ändar kan man säga, och det gick inte ihop sig. Då stod jag inför ett val: triathlon på lägre nivå, träna sporadiskt eller välja en särskild gren? Jag är överlag en väldigt osporadisk person, så jag valde att bara löpträna. Jag löpte för en mycket erfaren tränare, men i juni drog jag på mig en skada (som sig så bör…), skulle gifta mig (vilket jag gjorde!), och var allmänt trött på det inbilskt dåliga samvetet jag fick om man ”missade” ett pass.  Jag fick en sällsynt motivationsdipp helt enkelt. Jag tränade sporadiskt i somras, anpassat till bröllop och andra härligheter. Det sporadiska fortsätter, även om jag älskar löpning så in i märgen, så det är det som får mest tid.

 

Vad betyder löpningen för dig?

 

Överlag kan sägas att jag har haft väldigt svårt att skilja på träning (löpning) och livet. Löpning är existentiellt för mig! Det går inte att vidareutveckla med ett enda ord, utan att ha sagt för mycket. Ändå lär jag göra ett försök i framtida blogginlägg…

 

Hur mycket satsar du på löpningen, vad är dina ambitioner?

 

I september 2016 hade jag haft en längre träningsfrånvaro än på länge. Då slukades jag plötsligt av höga simmarambitioner – min tanke då var att ta SM-guld i Masters-SM i Umeå i november 2017 (i min åldersgrupp hade jag varit ensam i de flesta grenar). Sedan trillade jag på cykeln i vinterns första snölager och bröt några revben, så ambitionerna gick över. Jag kom av mig och gjorde en pros- and cons-lista löpning och simning emellan – löpning kommer alltid att vinna där, mot allt. Jag älskar helt enkelt att vara utomhus och springa. Med det vill jag säga att mina ambitioner fluktuerar – men kärleken till löpning består.

 

Min primära ambition är att lära mig lyssna på kroppens signaler. Den sekundära ambitionen är att stimulera den osympatiskt genomsyrande tävlingsmänniskan inom mig på några lopp i sommar!

 

Hur ser en typisk träningsvecka ut?

 

Det går knappt att svara på. Den ideala veckan innehåller en massa löpning, blandat med hälsobefrämjande alternativ träning, som simning och savasana.

 

Beskriv ditt favoritpass?

 

Mitt favoritpass alla kategorier är tröskel, kanske 3×10 min, precis jämsides med min äldre bror.

 

Har du något pass du är mindre förtjust i men gör ändå?

 

De där då man får ont – fast de kommer jag ju hädanefter inte ”göra ändå”!

 

Nu drar du i gång ”själen att löpa”. Vad kommer vi få läsa om?

 

Jag är generellt hemlig med tider och distanser – inte för att jag inte vill dela med mig – utan för att det helt enkelt inte intresserar mig så mycket. Man kan säga, att jag ser löparklockor som det ytliga lagret på löpningen. Hur kroppen fungerar och vad som händer inuti vår hjärna (och existens) när vi löper (det djupa lagret om man så vill) – är där jag oftast hänger. Fast ingen ska tro att jag inte har koll på min löparkompis miltid…

 

Tack Joel, jag är redan nyfiken på din miltid… vi får väl se när den dyker upp. Lycka till med bloggandet och välkommen i Springklubben. Är du som läser inte medlem ännu, här klickar du in och fixar det:

http://spring.prenservice.se

 

 

 Dela på Facebook