EM-silver för Meraf Bahta

0
    88

Meraf Bahta vann silvret vid terräng-EM efter en hård strid mot norskan Grövdal.

Tummen upp för Meraf Bahta som vann ett EM-silver i terränglöpning. Foto: Deca Text&Bild

Meraf var med i den absoluta täten direkt i starten vid terräng-EM i slovakiska Samorin. Vid 1,5 kilometers löpning av de drygt åtta kilometerna var det fem löpare som var loss från det övriga fältet. Förutom Meraf var det turkiskan Can och hennes landsmaninna Akdaq, sam rumänskan Barca och norskan Grövdal.

Ut på andra varvet ökade Can, med rötterna i Kenya, farten och lämnade övriga bakom sig. Meraf låg i det läget ensam på , men Grövdal jobbade ikapp och de två höll ihop resten av loppet. Även rumänskan var med den nordiska duon ett tag innan hon släppte.

Can vann med tiden 26.48. Meraf Bahta spurtade ned norskan och vann silvret med 27.03, en sekund före Grövdal.

Maria Larsson öppnade försiktigt, vilket betalade sig på slutet när hon tog sig förbi löpare efter löpare och slutade på en 19:e plats med 28.05. I lagtävlingen räknas  tre resultat, eftersom Sverige bara hade två löpare till start så blev det ingen placering i lagtävlingen som vanns av Storbritannien före Rumänien och Turkiet.

Meraf Bahta, som tävlar för Hälle IF, har också ett brons i terränglöpning från 2014. Sara Wedlund vann EM-guld 1996 och silver 1995.