Fem pusselbitar med Spring i Lund

Aktuellt  

Under fem veckor har Spring coachat cirka 70 personer på Lunds IP, ambitionen – nya PB på Lundaloppet. Utgångspunkten var fem pusselbitar för att utvecklas som löpare.

Generellt är Lund en bra löparstad men det finns inte så mycket organiserad träning för motionärer, detta vill tävlingsgeneralen för Lundaloppet ändra på. Bengt Hansson kontaktade BG Nilensjö, tillsammans kom fram till ett erbjudande som man skulle ge alla löparna som fanns i e-post registret, 5 onsdagsträningar + 2 magasin Spring för 100:-

Bra pris, men att dra ihop folk handlar om så mycket mer – att få löpare att offra fem onsdagskvällar. Vi var inte övertygade om att det skulle bli särskilt många som kom.. Men första onsdagen dök det upp 65 personer. Sedan har det varit mellan 55 till 65 personer varje gång, otroligt kul.

En timme träning en onsdagkväll, nivån på löparna var från 45 till 90 minuter på milen, hur får man till det?

Vi har jobbat med tanken att man skulle få med sig fem pusselbitar; Fart, Tröskel, Teknik, Styrka och Tips/kompetens – sedan mycket fokus på att ha det kul.

Varje onsdag startades med kort genomgång innan uppvärmningen på 1-1,5 km beroende på nivå. Sedan var det lite stegringslopp och en tröskel. Vi började med ett 1000m test, gångerna efter 1500m, 2000m, 3000m eller uppdelat med 3 styck 1000m intervaller. Sista gången var det 1000m test igen. Nu var det upp till bevis, hade man utvecklats? Mer om det senare.

Efter trösklarna var det teknikträning, oftast bara 5-6 övningar då det är bättre att lära sig några bra än att försöka få till många och inga blir bra. Sedan körde vi fartträning, 100-300 meters intervaller, få repetitioner men snabbt. Lite nerjogg innan det var löpstyrka. Mycket dokumenterades i form av bilder som postades i FB gruppen vi startade, Spring i Lund. I denna grupp postade vi även tips inför loppet, tips på träningar, etc.

1000 meter testet då? Kan man förbättra sig under 5 veckor? Jag var verkligen förvånad men 99% av löparna gjorde stora förbättringar – upp till 50 sekunder på 1000 meter, så otroligt kul. Efter Lundaloppet postade många sina tider och övervägande hade satt nya PB.

Efteråt känner jag att det skulle behövas mer av detta runt omkring i Sverige, det var verkligen glädje och mycket energi. Varför inte ett springgrupper på många olika orter? Man skulle kunna lösa det med att vi utbilda ledare på varje ort, sätter program centralt och får en våg av roliga onsdagar runt om i hela Sverige… Viad tycker du?

Vad tycket deltagarna?

Maria Wallin och Nanny Olsson

Det har varit roligt och verkligen lärorikt! Blandningen mellan korta intervaller och lite längre sträckor har varit bäst. Träningstimmen har gått superfort! Kul att vi har kunnat hålla ihop som grupp trots blandade åldrar och erfarenheter. Det har varit jättekul!

Frida Nilsson och Henrik Kockum

Frida – Jag tycker det har varit jättebra. Jag har alltid bara sprungit så tekniken har varit det bästa för min del.

Henrik – Styrkeövningarna har varit bra för normalt så är det de jag struntar i. Bra med lite nya övningar och att komma igång med säsongen nu. Stort tack för gott initiativ med bra träningstips och löpinspiration!

Tor Trondsen

Fantastiskt trevligt! Jag springer jättemycket själv men har aldrig sprungit i grupp tidigare. Jag bestämde mig för att testa och det har varit riktigt trevligt!

Kent Persson & Louise Pierce

Kent – Bra att någon pushar en. (Kent var en av många som senare satte PB på Lundaloppet).

Louise – Det har varit positivt och roligt hela tiden.

Elisabeth Kjellström & Kurt Hansen

Elisabeth – Jag sprang 5km på 38 minuter i fjol, efter detta satsar jag på under 30 minuter, det har varit väldigt bra och kul.

Jag ska hem och väga skorna, ta av mig ett par strumpor, kolla så att frun inte har kastat säkerhetsnålarna man får när man köper skjortor – viktiga detaljer.

Maria Sörensson 

Nu vet jag att jag klarar mer än jag tror, jag kan faktiskt öka tempot. Jag klarar av att spurta trots att jag är trött…

Vi avslutar med en nöjd Linda efter avklarat Lundalopp

Vill du utveckla din löpning? Sex gånger om året landar det ett fullmatat magasin i brevlådan men tips och inspiration, nästa utgåva kommer innan midsommar och är på 180 sidor. Bli prenumerant i dag… https://spring.prenservice.se

 Dela på Facebook