Från slummen till överlägsen vinst i Blodomloppet

Nyheter  

William Nyarandia Morwabe sprang ifrån allt och alla när han krossade allt motstånd över tio kilometer i Blodomloppet i Linköping. Foto: Mikael Grip.

William är uppväxt under mycket knappa förhållanden, där han och hans familj inte ens kunde äta sig mätta alla dagar i veckan.

William flyttade in till Kenyas huvudstad Nairobi med hopp om ett bättre liv. Där lever han nu i ett av världens värsta och farligaste slumområden, Kibera. Även nu handlar det om att överleva under svåra omständigheter. William och hans kompis bor i ett litet plåtskjul, med en madrass på det stampade jordgolvet.

23-åringen med det drivna löpsteget upptäcktes när han vann en lokal tävling över tio kilometer med en tid strax över 30 minuter. Klubben Running Relations har via Global Relations ordnat sponsring av främst GT och såg till att William fick komma till Sverige och testa sin löpförmåga.

blodomloppet08

William var glad och tacksam över att få chansen att komma till Sverige och springa. Foto: Runpix/Josefine Loftenius.

LFA träffade den sympatiske kenyanen både före och efter starten av Blodomloppet i Linköping.

– Jag tränar löpning två-tre dagar varje dag. Jag springer till och från mitt arbete som städare och sedan springer jag igen, berättar William och ler.

I GöteborgsVarvet förra lördagen slutade han på 19:e plats med 64.55. Efter att ha öppnat tufft med 14.33 på fem kilometer och 29.25 efter tio kilometer så tröttnade William på slutet.

– Tio kilometer passar mig bättre. Jag är laddad för en bra insats ikväll. Det ska bli roligt.

blodomloppet03

Foto: Runpix/Josefine Loftenius.

Blodomloppet med start alldeles utanför Folkungavallen och mål på densamma drog nästan 11 500 löpare. Nytt rekord i loppets 15-åriga historia. Williams insats var den det talades om efteråt. Att springa under 30 minuter i ett stadslopp över tio kilometer är imponerande. Banan var heller inte helt flack.

Förmodligen hade han spöat alla i den svenska eliten den här kvällen, som dessutom var något blåsig.

Över upploppet drog han på en ordentlig spurt och fick tiden 29.57. Cirka tre minuter före duktige Habtay Kifletsion, som kom från Eritrea för några år sedan, men nu tävlar för IK Norrköping Friidrott.

– Det var inga problem, efter 200 meter fick jag en lucka, berättar William efter en grym spurt över upploppet.

blodomloppet04

LFA:s reporter intervjuar den sympatiske långdistanslöparen från slummen i Nairobi. Foto: Runpix/Josefine Loftenius.

Nu är snart äventyret i Sverige över för William Nyarandia Morwabe. På söndag åker han hem till sitt plåtskjul igen och fortsätter kämpa med sin träning och ett hopp om ett bättre liv.

– Egentligen vill jag inte åka hem. Jag kommer gärna tillbaka till Sverige trots att det är så kallt, säger William och ler igen efter att ha vunnit sitt livs största seger i löparspåret.

I verkliga livet vinner han segrar varje dag.

Global Relations har startat en speciell löparfond för att hjälpa William och andra killar och tjejer, utan organisationen hade till exempel William inte haft råd med löparskor.

Fondens medel kommer gå till matbidrag och tävlingskostnader till löparna i klubben. Förhoppningsvis kan fler löpare få möjligheter att tävla på den internationella arenan med den här insatsen. För dig som vill ge ett bidrag så är bankgironumret: 5432-2151 och märk talongen ”löparfonden”.

http://www.globalrelations.nu/loparfond.

 Dela på Facebook