Fredsloppet för 33:e året nu på söndag

Aktuellt  

På söndag springer Micke Ekvall Fredsloppet i Göteborg tillsammans med ca 1000 andra löpare. Spring får tag på Bengt Frejd och blir välinformerad om vad som ligger bakom och vad som väntar.

Berätta om Fredsloppet.

Fredsloppet är ett solidaritetsarrangemang där vi förenar idrott med kultur och solidaritet. Vi arrangerar det i natursköna Slottskogen här i Göteborg. Alla kan vara med elitlöpare, motionärer, eller anmäla sig till promenadklassen. Sedan finns barnklasser och t o m mini Fredslopp för de allra minsta. Varje år går överskottet från arrangemanget till en organisation som försöker förverkliga vår paroll – En annan värld är möjlig. Även om vi har hållit på sedan 1985 känns frågan om Fred mer aktuell än någonsin. Vi ser ju vad krig som i Afghanistan, Syrien, Irak och i Afrika leder till, ett fruktansvärt lidande och massor av folk tvingas att fly.

Hur har utvecklingen varit?

1986 blev parollen – Bojkotta Sydafrika på grund av apartheidsystemet och fram till 1994 gick överskottet till ANC – Nelson Mandelas organisation – och på så sätt överförde vi över 500 000 kr till ANC. Fredsloppet växte under den här tiden till över 3000 deltagare. Efter det minskade vi antalet deltagare men sedan några år har vi ökat sakta men säkert förra året var vi drygt 900 så vi får se om vi når 1000 deltagare i år. Ett viktigt inslag i arrangemanget är att vi försöker samordna idrott, kultur och solidaritet. Så i år kommer bl.a en jättekör på ca 150 personer att framträda under ledning av Falu Fredskör. Sedan blir det kultur för barn, informationsaktiviteter om läget i Palestina, Västsahara, Kuba med flera områden.

Vi har sedan några år utvecklat Lilla Fredsloppet där vi erbjuder dessa deltagare gratis deltagande i Fredsloppet – för många av dessa blir det en upplevelse bara att ta sig till Slottsskogen.

Några nyheter i år? 

Ja i år är loppet sanktionerat från Svenska Friidrottsförbundet. Varje år låter vi överskottet gå till ett speciellt ändamål. Allt arbete sker ideellt och årets överskott går till Frihetsteatern i Jenin – som har sin verksamhet i flyktinglägret Jenin på Västbanken.  Årets Fredslopp genomförs samtidigt som Sverige genomför en mycket stor krigsmanöver Aurora 17 – vilket innebär att Fredsloppet är ännu mer aktuell. Vi vill utveckla fredsarbetet och säger därför Nej till Nato.  I Göteborg har det under lång tid pågått en facklig strid av Hamnarbetarförbundet som kämpar för rätten att företräda sina medlemmar. Som en solidarisk handling har vi erbjudit deras barn att delta gratis i årets Fredslopp.

Ni jobbar med Micke Ekvall?

Micke Ekvall betyder mycket. Dels har han erfarenheter av lopp vilket gör att vi kan förbättra arrangemanget rent tävlingsmässigt. Sedan är han en inspiratör för yngre och han vinner även andra elitlöpare att anmäla sig.  I år kommer utöver Micke även Robin Lindgren och Gabriel Steffensen, kanske fler elitlöpare? På sikt hoppas vi att Mickael skall var med ännu mer och utveckla våra lopp som vi gör i Göteborgs arbetar förorter tillsammans med skolor på temat Lilla Fredsloppet – satsa på förorten.

Ekwall, ambassadör och innehavare av banrekordet

En fråga till Ekvall – varför är du engagerad?

Jag hjälper till så mycket jag kan och försöker bidra med det jag kan. Jag tycker att Fredsloppet är ett fantastiskt lopp på grund av att alla pengar går till välgörenhet, grym slogan: en annan värld är möjlig. Jag har framförallt hjälpt till med lilla fredsloppet och gör detta för att jag ser behovet av satsningar i förorten för ungdomar som politiker skiter i.

Till sist – Hur gör man om man vill deltaga?

Går in på hemsida www.fredsloppet.se och anmäl er och bli en del i arbetet för att: En annan värld är möjlig. Ni kan även följa oss på facebook, Fredsloppet.

Är ni sugna på banrekordet så har naturligtvis Mr Ekwall det, 30,11 är tiden man behöver springa på…

 

 Dela på Facebook