Galen Rupp segrade i Prag Marathon

Aktuellt  

I senaste Spring kunna ni läsa Anders Forselius krönika om Prag Marathon. Naturligtvis var Anders plats i år och också och fick bland annat se Galen Rupp vinna på nytt personligt rekord, 2.06,07. Det är första gången en amerikan segrar i Prag Marathon och det var en stolt tränare Alberto Salazar som var på plats.

Rupp som tvingades bryta i Boston för några veckor sedan debuterade som maratonlöpare 2016, då 2.11,13. Samma år gjorde han 2.10,05 på OS i Rio och blev trea. I fjol blev det två maratonlopp, Boston 2.09,58 och sedan Chicago som han vann med 2.09,20. Med andra ord hela tiden små förbättringar, men detta steget nu var ett rejält kliv med personligt rekord med över 3 minuter.

Anders berättar att Rupp var väldigt besviken över det som hände i Boston, vädret var inte det bästa för hans astma och han bestämde sig direkt efter han bröt vid ca 30 kilometer att han skulle hitta en nytt lopp inom kort tid för att får ut det han tränat för. Det blev Prag och ett grymt resultat.

Tvåa blev Sisay Lemma från Etiopien med 2.07,03. Damklassens vanns av Jepkirui Kitur från Kenya med tiden 2.24,19

Rupp har det amerikanska rekordet på 10 000 meter med 26,44 – så en fingervisning om hur snabb man behöver vara för att springa maraton på 2.06.

Rupp på upploppet i Prag, foto Anders Forselius

Dagen innan maratonloppet passade Anders på att bevaka en annan del av maratonfesten, walk with dogs. Här springer man 4,5 km tillsamman med sin hund. Hundägaren får en medalj, hunden något gott…

 Dela på Facebook