Gerbabas kyla gav het seger

Asics Stockholm Marathon 2011  

Shumi Gerbaba avslutade Asics Stockholm Marathon på ett imponerande sätt och vann med 16 sekunder före överraskningen Ondoro som slog sitt personliga rekord med flera minuter. Foto: Henrik Witt.

Varken Gerbaba eller slutliga tvåan Dominic Pius Ondoro drog speciellt mycket första varvet. Men ut på den andra slingan fick den mer meriterade etiopiern och den oerfarne kenyanen en lucka. De drog växelvis fram till Centralstationen i snålblåsten och den cirka 14-gradiga temperaturen. Sedan gick tåget för Ondoro.

– Jag tyckte det var kallt, så här kallt är det i Etiopien när det är som kallast. Därför ville jag inte springa för fort i början, förklarade Gerbaba som till slut var 16 sekunder snabbare en tvåan Ondoro.

Vinnaren hade koll på läget under slutdelen av loppet.

– Ja, jag kände mig väldigt stark idag. Jag visste att jag kunde vinna loppet om jag gjorde som jag tänkt, berättade förhandsfavoriten via sin tolk.

Gerbaba_2

”Inga problem, jag hade full koll på loppet”, menade favoriten som höll. Foto: Henrik Witt.

Efter att ha öppnat på 1.08,37 halvvägs så ökade Gerbaba farten rejält (andra halvan på 1.05,30!) och bara Ondoro kunde följa.

Grunden till sina framgångar lägger Shumi Gerbaba i hemlandet Eritrea, i en liten stad nära huvudstaden Addis Abeba.

Gerbaba_3

”Nästa gång tar jag dig”, verkade loppets tvåa Dominic Pius Ondoro säga till vinnaren Shumi Gerbaba. Foto: Henrik Witt.

– Det är perfekt att träna där på 3 000 meters höjd, sa 29-åringen som berättade att han tränar varje dag.

Inget direkt oväntat konstaterande. Hade Gerbaba öppnat lite mer optimistiskt så hade han med all säkerhet slagit sig in på listan över de tio snabbaste tiderna i Stockholm Marathons historia.

Trea slutade Kenneth Korir, Kenya, med 2.15,09. 

 Dela på Facebook