Gunnar ser fram mot 46:e Göteborgs marathon

Aktuellt  

Ingen trängsel. Extremt platt bana. Svalt väder. Som bäddat för rekord, detta är en tävling av löpare för löpare, säger Gunnar Olsson, som ingår i tävlingsledningen. Göteborg marathon, arrangerat av klubben Solvikingarna sedan 1972.

Gunnar Olsson, tävlingsansvarig för Göteborgs marathon

Gunnar tillhör själv den slumrande skara motionärer som vaknar till sent i livet. Före 50 sprang han högst måttligt, ibland endast sporadiskt när träningen passade in med annat i livet som barn, jobb och ansvar för gamla föräldrar.

– Sedan slutet av 90-talet springer jag minst tre gånger i veckan fyra/fem mil totalt, säger den alerte 70-åringen som har räknat ut att hans nuvarande tider står sig väl mot yngre när de åldersomvandlas med WAWA-tabellen.

-Min bästa tid på marathon är 3.32 och motsvarar egentligen 2.55 vid omräkning. Det loppet sprang jag i Sunne där jag har vuxit upp.

De som känner Gunnar Olsson från klubben Solvikingarna vet att ett lopp som Göteborg marathon passar honom som handsken, av entusiaster för entusiaster. Alla flaggvakter och all vätskepersonal är själva löpare som med smärta i löparhjärtat, men också med en del glädje i själen, tvingas nöja sig med att beskåda alla löpare som ofta noterar sitt personbästa på den här banan. Sträckningen är gamla Säröbanan, den cykelbana som har ersatt tågrälsen från Linnéplatsen nära Slottsskogen till gamla anrika badorten Särö vid havet ett par mil söder om Göteborg. Vändningen sker efter en mil, dryga milen innan Särö, vid Amundöns båtplats. Åter till Slottsskogsvallen är halvmaratonlöparna i mål, maratonlöparna som valt den fulla distansen får nöjet att bekanta sig med sträckningen ytterligare en gång.

Många som springer loppet minns de hänförande vyerna från den vattennära cykelbanan utmed en av Sveriges mest intressanta kustlinjer. Ljudet av båtar som kluckar i strandbrynet och måsar som skriker när de störtdyker mot vattenlinjen i jakt på föda brukar verka inspirerande för många löpare. Tre gånger har Gunnar Olsson kunnat ställa upp i Göteborg maraton. Bästa tiden han gjort på banan är 3.36. Det var år 1998. Därefter har han fungerat som tävlingsledare eller ingått i tävlingsledningen.

-En annan fördel är att loppet är billigt, inflikar Gunnar Olsson som vet ett 20-tal tävlingar under ett år, den volym han själv ligger på, innebär en hyfsad slant. I synnerhet för en pensionär med beskedliga inkomster.

Vädret i oktober då?

-Många år har vi haft perfekt löparväder, 15 grader varmt och lite vind. Jag vet många som har rest härifrån med ett nöjt smil på läpparna när de betänker sin tid, säger Gunnar Olsson.

Starten på Slottskogsvallen

Hur ser rekorden ut?

Den segerrikaste löparen bland herrarna är Jan Swenson med fyra vinster 84, 88, 89 och 98. Bästa tiden för hans del var 89 med 2.26.55. Swenson vann också halvmaraton, som alltså går av stapeln på samma bana och under samma dag, med tiden 1.10.53. Året var 2001. Banrekordet på fulla distansen innehas av Lars Enkvist från Kil med tiden 2.19.42. Den tiden presterade han 1978.

På halvmaraton sträckan sprang Helene Willix (som ni kunde läsa om i senaste Spring) från Spårvägen in på utmärkta 1.19.31, året var 2003. Nuray Yassin från klubben Ullevi har det manliga rekordet på distansen med 1.10.19 från 2011. Petra Skiöld Ryssberget har maratonbanrekordet för damerna med tiden 2.54.47 från 2012. Jenny Notfjäll från Sävedalens AIK stoltserar med en respektingivande resultatrad: fyra segrar i svit under åren 00, 01, 02 och 03.

Vad är förhoppningarna i år?

Han ler när han tänker på vad gamla klipp i arkivet och ”muntra” berättelser från seglivade klubbmedlemmar har avslöjat.

-Bottennappet var vid ett tillfälle under 70-talet då arrangemanget hade fler funktionärer än deltagare. 750 deltagare som vi hade i fjol på båda distanserna tillsammans är inte fy skam, men loppet borde kunna intressera fler löpare från Sverige och hela världen.  I år har loppet Veteran SM-status igen (senast 2006) vilket automatiskt lockar löpare längre bortifrån.

Begränsningen är budgeten och antalet startande 1000 stycken som satts som tak för att inte allt för mycket påverka den trafik som förekommer längs de sista kilometerna av banan före vändpunkten vid Amundön. Låt oss hoppas att vi når taket i år.

 

Bilderna är tagna av  Mölndals fotoklubb

Är du intresserad så läs mer och anmäl dig här:

http://www.solvikingarna.se/Tavlingar/GoteborgMarathon/

 Dela på Facebook