Henrik Orre – Kung av Lundaloppet

Allt om Lundaloppet 2017  

Henrik Orre tog på nytt en populär hemmaseger i Lundaloppet när han krossade allt motstånd.

Lundabon Henrik Orre är kung av Lundaloppet efter sin andra seger. Foto: Mikael Grip

Han öppnade inte loppet hårdast. Förutom någon tokrusning av någon glad amatör precis i början, så var det Hans Larsson, Malmö AI, som tog kommandot i milloppet.

Vid två kilometer var Henrik några sekunder bakom Hans. Trots att Henrik då låg tvåa kostade han på sig att med ett leende vinka till publiken.

– Hans sprang nyligen på 32 minuter blankt i ett millopp på Gotland, så jag visste att han är i bra form. Men den här banan är ganska svår med en del knixigheter och med en del kuperade partier i början, berättade Henrik som närmade sig Hans mer och mer.

Henrik Orre visade styrkan innan start. Hans Larsson (6384) såg i det läget road ut. Foto: Mikael Grip

Vid fyra kilometer var han ifatt.

– Vi sprang tillsammans en bit, men han var tung i andningen och bröt loppet vid fem kilometer.

Resten blev en ren Eriksgata, defilering, spel mot ett mål, kalla det vad ni vill.

– Jag kunde släppa av lite på farten och ”promenera” hem till målet, sa Henrik efter segertiden som ändå blev så pass bra som 32.59.

Vid två kilometer hade Hans Larsson ett försprång på Henrik Orre. Foto: Mikael Grip

Den 41-årige läkaren tävlar för Björnstorps IF och vann Lundaloppet 2015. Nyligen slog han inofficiellt svenskt rekord i barnvagnslöpning tillsammans med dottern Irma med 33.45 på milen.

– Det har blivit mycket mängdträning med barnvagnen under vintern och våren. Formen känns riktigt bra. Det ska bli kul med GöteborgsVarvet nästa helg. Segern i Lundaloppet var en perfekt uppladdning, sammanfattade Henrik som också gärna vill göra en snabb mara till hösten och gå under 2.30.

Det blev en överlägsen seger för Henrik Orre i Lundaloppet 2017. Foto: Mikael Grip

Henrik Orre var nästan tre minuter före tvåan Michael Longley, från England, som noterade 35.50 efter att ha spurtslagit trean Tobias Lorentzon, Inopto, med två sekunder.

– Jag har haft en trist vinter med många sjukdomar. Det här var mitt första lopp på länge så jag är nöjd. Visst är det en del kurvor utmed banan, men kul med all publik som hejar på. Det är fantastiskt, sa Michael som arbetar på Lunds universitet som forskare.

Michael Longley låg på tredjeplats med en kilometer kvar, men hade korn på tvåan Tobias Lorentzon. I mål var ordningen den omvända. Foto: Mikael Grip

Om den publikfriande spurten sa Michael:

– En härlig känsla att komma bakifrån och spurta ned en löpare som jag sett under nästan hela loppet.

Tobias Lorentzon, som redan hade tre andraplaceringar i Lundaloppet, kunde ta att han kom trea den här gången.

– Ett supertrevligt lopp. Men jag var inte riktigt van vid värmen. Med barn och så nu, så blir nog Lundaloppet det enda loppet för mig i år, berättade Tobias.

 Dela på Facebook