Het strid i Kraftprovet

Nyheter  

33:e upplagan av Kraftprovet i Trollhättan bjöd som vanligt på tuff löpning på huvudsträckans 11,6 kilometer. I herrklassen blev det en spurtstrid om segern och bland damerna var en etiopiska klart starkast.

Från vänster slutliga trean Abraham Adhanom, vinnaren Meseret Yitbarek och tvåan Ebba Tulu Chala. Foto: Deca Text&Bild

Eventet arrangeras under Fallens dagar i Trollhättan. På fredagskvällen avslutades programmet med artister som The Sounds och Takida. Fallens dagar firas i tre dagar och loppet är en av de givna höjdpunkterna som också inleder festligheterna.

I det stora startfältet fanns många duktiga elitlöpare. I herrklassen blev det en het strid mellan först och främst Ebba Tulu Chala, Huddinge AIS, och Meseret Yitbarek, Etiopien, som vunnit alla lopp han ställt upp i Sverige den här varma sommaren.

Nu utmanades han hela vägen in i mål av Ebba Tulu Chala, som kanske gjorde säsongens bästa lopp. Vid förvarningen en dryg minut från mål passerade de på exakt samma sekund och båda fick tiden 35.51 i mål.

Andreas Åhwall slutade nia på hemmaplan. Foto: Deca Text&Bild

Endast tre sekunder bakom toppduon kom 41-årige Abraham Adhanom, Eskilstuna Fi, i mål som trea med 35.54. David Nilsson, Högby IF, slutade fyra med 36.07. Andreas Åhwall, från Trollhättan, noterades för 38.51 på niondeplats.

1 005 deltagare sprang i mål på herrarnas 11,6 kilometer.

Lemlem Welela var i en klass för sig i Kraftprovet. Foto: Deca Text&Bild

I damloppet kom 996 löpare i mål. Klart starkast var Lemlem Welela, Etiopien, som ohotad vann med tiden 41.25. Bästa svenska löpare hittar vi på fjärdeplats i form av Jenny Johannesson, Mullsjö SOK, med 44.44.

Ytterligare många hundra deltagare sprang slussprovets sex kilometer och det var också många startade i de olika barn- och ungdomsloppen.

Resultat, Kraftprovet 2018:

 Dela på Facebook