Heta dueller på medel/lång i Finnkampen

Nyheter  

Det var många heta dueller på medel-och långdistans när Finnkampens första dag avgjordes på Stockholms Stadion.

En svensk trippel på 1 500 meter trodde de flesta. Senare diskvalificerades Elmar Engholm (trea på bilden) och finländaren Manninen efter en kontrovers i början av loppet. Andreas Almgren vann före Andreas Kramer. Foto: Deca Text&Bild

På damsidan bestod dag ett av Finnkampen av två distanser på medel-och långdistans. På 800 meter var det en del knuffar både i början och en bit in i loppet. Första 400 meterna passerades på 63 sekunder. Meraf Bahta avslutade starkt och vann, på den för henne ovanliga distansen, med personliga rekordet 2.04,41. Tvåa slutade Hanna Hermansson med 2.04,97 och Isabella Andersson tog hand om fjärdeplatsen med 2.06,70 fram till en säker svensk seger med 15-7.

Även på 5 000 meter blev det 15-7 till Sverige. Detta efter att finskan Camilla Richardsson dragit i hård och jämn fart från start. Första 1 000 meterna gick på 3.12, 2 000 meter passerades på 6.23 och 3 000 meter på 9.38.

Sedan var det roliga slut för Richardsson. Maria Larsson och Linn Nilsson hade följt henne med lätthet och Maria gick upp i tät strax efter passeringen på 3 000 meter. Linn Nilsson gjorde det taktiskt snyggt genom att ligga framför Richardsson vilket gjorde att det blev en stor lucka fram till Maria. När Linn tyckte att luckan var stor nog lämnade hon Richardsson bakom sig och sprang ifatt Maria.

På sista varvet drog Linn ifrån och vann på fina säsongsbästat 15.52,69, bara fyra sekunder från det personliga rekordet. Maria Larsson slutade tvåa med 16.01,93. Fullständig kross av det personliga rekordet med nästan 17 sekunder.

Sara Christiansson slutade fyra med 17.05,88. Förkrossande 30-14 i favör för de svenska damerna på medel-och lång. De svenska damerna leder den klassiska landskampen med 98,5 mot 84,5 poäng efter den första dagen.

Linn Nilsson och Maria Larsson sprang starkt på 5 000 meter och ordnade en svensk dubbelseger. Foto: Deca Text&Bild

På herrsidan var det betydligt tuffare både i landskampen och på medel-och långdistans.

På inledande 10 000 meter startade löparna i god motionsfart. Första kilometern avverkades på 3.52. Farten trissades till sist upp med Micke Ekvall i front kilometerna från sju och in i mål gick på strax över 2.50/km.

Upplösningen blev dramatisk. Med 650 meter kvar av loppet tog sig den till synes tröttkörde finnen Jarkko Järvenpää upp i ledning. Med ungefär 500 meter kvar letade David Nilsson en lucka på insidan av Järvenpää. David tog sig förbi på insidan och Järvenpää ramlade.

Robin Ryynänen var klart starkast på slutvarvet och vann med tiden 30.29,54. David Nilsson låg på en säker andraplats, men insåg sitt misstag. David saktade in på upploppet och lät Micke Ekvall och finländaren Jarkko Järvenpää springa förbi honom in i mål.

– Min avsikt var inte alls att fälla honom, det var att klappa honom på axeln för att få honom att ta ett halvt steg ut så att jag skulle kunna slinka in. Det såg ut som att jag brottade ner honom, men det var hans fot som trasslade in sig. Jag tycker det är en 50-50-situation, men det var tråkigt att jag sabbade för honom, berättade David Nilsson i SVT:s sändning efter loppet.

David blev senare diskvalificerad och grenen slutade 13-8 till Finland istället för 11-11.

Även på 1 500 meter blev det stökigt och bökigt. Och det redan i första kurvan. Elmar Engholm lade sig väldigt nära Samu Mikkonen. Finländaren tröttnade på den närgånga uppvaktningen och knuffade till Elmar rejält, som slog ut med armarna. I ett lopp där Elmar satte fart på tillställningen vann Andreas Kramer med nya personliga rekordet 3.45,56, tvåa slutade Andreas Kramer med 3.46,17 och trea Elmar Engholm. En härlig svensk trippel trodde de flesta. Men istället för 16-6 till Sverige blev det ”bara” 12-7 efter att både Engholm och Manninen diskats.

På 3 000 meter hinder vann Sverige grenen med 12-10 efter att Napoleon Solomon, Vidar Johansson och Robin Lindgren slutat tvåa, trea och fyra. Den svenska taktiken med en förhållandevis hög fart för att skaka av sig de två långsammaste finnarna fungerade bra.

Desto tuffare nöt att knäcka var Topi Raitanen, som mest har satsat på orientering och var med i senaste sprint-VM. Men med en bländande hinderteknik och ett urstarkt slutvarv betvingade han Napoleon Solomon och kunde vinna med 8.41,55. Napoleon noterade 8.44,99.

Totalt för herrarna blev det knappa 32-30 i svensk favör på medel-och långdistans. I den sammanlagda kampen leder de svenska herrarna med 125 mot 118 efter den första dagen.

 Dela på Facebook