Höstmilen håller traditionen vid liv

    0
    129

    Söndagen den 16 oktober är det dags för klassiska Höstmilen utanför Norrköping. Vi har tagit pulsen på tävlingsledaren Jimmy Dahl från arrangörsklubben OK Kolmården.

    dsc_1297
    Anders Kleist på språng i höstfager natur. Arkivbild: Mikael Grip

    Hur är känslan inför den 46:e Höstmilen?

    – Känslan är bra. Spänd av förväntan! Som vanligt hoppas vi på att det dyker upp många på startlinjen och att det blir en sån toppen-höstdag med fint väder och breda leenden som vi vet att det kan bli när Höstmilen avgörs.

     Det är fortfarande de 10,6 kilometer mellan Sörsjön och Lillsjön som är huvuddistans? Det har varit exakt samma bansträckning i alla år?

    – Japp den långa banan följer sin traditionella sträckning från Sörsjön till Lillsjön, precis som den gjort varje år sedan 1971. För dem som inte sprungit sträckan på ett tag kommer det dock lite nyheter då det har avverkats en del skog på en sträcka vilket ger en rätt häftig utsikt från de delarna av banan.

     Kan du beskriva bansträckningen och terrängen?

    – 10,6 km-banan börjar med lättlöpt grusväg med ett par nedförsbackar där det skjuter på lite extra. Vägen kantas av höstfärgade lövträd och ett flertal vackra sjöar. När man kommer ned utmed Ågelsjön får man en kort uppförsbacke till vätskan, då är man ungefär halvvägs till målet. Därefter kommer den berömda Höstmilen-backen där man på en ganska kort sträcka plockar många höjdmeter för att ta sig upp mot banans högsta punkt. Efter backen följer lite mer utmanande skogsstig varvad med en del berghällar innan man når elljusspåret och kort därefter kommer in på upploppet vid Lillsjön.

    dsc_1305
    Kommer Marcus Åberg till start i år? Arkivbild: Mikael Grip

    Finns det några banrekord att slå?

    – Oja, på damsidan har vi ett rekord som har hängt i ända sedan 1996 då Magdalena Thorsell från Hässelby sprang på 38.13. Sedan dess har vi bara haft en damsegrare under 40 minuter, så det kommer krävas en vass insats för att slå det rekordet. I herrklassen lyder rekordet 33.06, vilket sattes av Kristian Algers, Enhörna, 2007. Sedan dess har vi haft segrartider under 34 minuter vid 3 tillfällen, men ingen som har varit riktigt nära. Vi hoppas att vi ska få utmanare till båda rekorden och utlovar 2000 kr till den som sätter nytt rekord i M11- eller K11-klassen!

    Några nyheter i år?

    – Nej, egentligen inte. Det låter lite tråkigt kanske, men vi gillar uppslutningen och stämningen som brukar bli kring Höstmilen och försöker mest att putsa på detaljerna för att erbjuda ett så bra arrangemang som möjligt för våra deltagare.

     Givetvis vill ni ha så många motionärer som möjligt, men finns det också några elitlöpare anmälda redan nu?

    – Ja, även om det såklart alltid är roligt när det ställer sig riktigt snabba löpare på startlinjen så är det motionärerna vi hoppas mest på. Höstmilen är ett motionslopp som ska erbjuda en utmaning för alla och det är där vi lägger vårt fokus. Vi har dock lite förhoppningar om att kunna få med ett flertal av tidigare års segrare och framför allt hoppas vi på deltagande från våra lokala stornamn, men jag har inte fått några definitiva besked än tyvärr. På herrsidan har vi ett starkt namn i Zachariah Mogendi som segrade förra året strax framför Anders Kleist och Marcus Åberg. På damsidan har vi bl.a ett välbekant par från Tjalve i Elmina Saksi och Frida Södermark som tillsammans har tagit ett flertal pallplaceringar tidigare år.

    dsc_1432
    Cecilia Kleist har vunnit Höstmilen fem gånger men har haft en skadefylld säsong. Frågan är om hon står på startlinjen den 16 oktober. Arkivbild: Mikael Grip

    Vilka sträckor erbjuds mer?

    – Utöver den klassiska Höstmilen-banan erbjuder vi även banor på 5.2, 2.3 och 1.5 km. Dessa tre banor har alla både start och mål vid Lillsjön och nyttjar de motionsspår som finns i anslutning till Lillsjöstugan. Här är det vältrampade stigar med gräs, grus och träflis blandat med en och annan berghäll och det bjuds på backar både upp och ned innan man är i mål.

    Hur ser det ut med prispengar till elitlöpare?

    – Vi håller just nu på med de sista detaljerna för årets prisbord. Segrar man i M11 eller K11 så vinner man 2500 kr och ett banrekord belönas som sagt med 2000 kr.

    Vad får man som motionär i Höstmilen?

    – Vi försöker att inte snöa in på samma sak varje år utan att hitta på nya saker för att kunna tilltala de flesta. De senaste åren har vi haft medaljer och buffar, i år återintroducerar vi en klassiker från förr: den orangea höstmilen-flaskan. Precis som med förra årets buffar är ledordet användbarhet. För den med lite tur finns även möjligheten att vinna en mountainbike på utlottning!

    dsc_1584
    Härligt skönt löparväder i höstens alla färger. Arkivbild: Mikael Grip

    Hur nära inpå start kan man anmäla sig?

    – Anmälan via webben är öppen t.o.m. den 14 oktober (med förhöjd avgift efter den 9 oktober). Därefter kan man anmäla sig på plats på tävlingsdagen senast en timma före start i den klass man tänkt deltaga.

    Lycka till den 16 oktober!

    – Tackar!

    Till Höstmilens hemsida:

    LÄMNA ETT SVAR

    Vänligen ange din kommentar!
    Vänligen ange ditt namn här