Jacob springer St Olavsleden

Aktuellt  

En av Springs uppskattade skribenter och fotografer är Jacob Zocherman. Ni har kunnat läsa och se hans bilder i de senaste tre utgåvorna, den första storyn handlade om hans liv, från hyllad fotograf över hela världen till en vändpunkt där löpningen blev hans bästa vän och i viss mån anledningen till att orka leva vidare. Senast skrev han om strategin att springa vilse för att springa långt… I nästa utgåva som kommer innan midsommar så tar han för första gången på sig hatten som arrangör av ett lopp. Spännande läsning, kan något gå fel? Nåväl, i sommar ska han springa 560 kilometer på St Olavsleden, ett projekt som sedermera ska bli en artikel i Spring. Men vi kan följa honom delvis live under äventyret…

Först, för de som inte läst Spring, vem är du?

Jag är 36 år och har under många år bott utomlands där jag verkat som fotograf och journalist. Främst i Afrika och Mellanöstern. 2015 flyttade jag tillbaka till Sverige då jag drabbades av PTSD och tvingades lägga om en hel del saker i mitt liv för att kunna fungera. Löpningen fick då en avgörande betydelse för mitt vara eller inte vara. Idag springer jag så ofta jag kan, helst långt, men ännu hellre jätte långt. Under 2017 började jag kombinera mitt yrke med löpning och har sedan dess skrivit regelbundet om ämnet där jag främst är intresserad av vad som händer mentalt med en människa som springer länge och vad som då händer inombords .

Vem är löparen Jacob?

Från att ha jagat tid har jag sedan 2015 sprungit utan klocka så långt jag vill, hur fort jag vill och när jag känner för det. Jag tycker om skog och berg och spenderar mycket av min tid på springande fot i dessa miljöer. Idag har löpningen blivit en livsstil med resor, möten och nya utmaningar men där målet är att må bra i det och inte jaga en viss prestation för att vara nöjd.

Snart ett äventyr på 560 km, varför?

Ja, från början skulle jag vara med i Göta Kanal Run där man springer längs med Göta Kanal under fem dagar. Sedan av en slump tittade jag lite på olika vandringsleder i Sverige och ST Olavsleden kändes häftig. Och så tänkte jag att det är ju gratis att springa där så man behöver inte anmäla sig och betala utan det är bara att sätta ena foten framför den andra.

St Olavsleden, vad är det för led?

Det är en gammal pilgrimsled som under senare år har rustats upp. Den startar utanför Sundsvall och går sedan i västlig riktning till Trondheim med mycket varierande natur och underlag.

Vad är dina planer för turen? Tips/trix?

Ja alltså, i mitt yrke som journalist är planering och research det viktigaste. Samtidigt jobbar jag mycket i konfliktzoner och där är säkerhetstänket en oerhört viktig del. Men nu, och med löpningen i allmänhet, blir det en motpol till alla minutiösa förberedelser som det innebär att åka iväg vanligtvis, att inte planera så mycket överhuvudtaget. Jag kommer bära med mig tält, sovsäck och liggunderlag. Sedan en vattentät påse med det nödvändiga för att skicka något eller några paket att plocka upp längs med vägen. Resten får jag lösa under vägens gång eller klara mig utan. För någonstans finns det en risk som människa att förväxla vad man vill ha, vad man tror att man behöver och vad man faktiskt egentligen klarar sig med. Egentligen har jag inga tips då jag inte gett mig ut på en sådan här tur innan. Men jag lär ju lära mig under vägen. Det enda jag vet är att jag ska försöka springa 30 kilometer om dagen men ha någon vilodag. Sen är det ingen rekordresa där jag jagar en viss tid så jag tar det som det kommer. Men jag ser fram emot enkelheten. En fot efter den andra. Natur. Och att enbart behöva tillfredsställa de basala behoven som sömn, mat och värme och låta allt det andra vara.

När drar du igång? Hur kan vi följa dig?

Den 1 juni anländer jag till Sundsvall. Sen sover jag där en natt för att börja springa den 2 juni. Om någon bor längs med leden och vill springa med nån etapp är det bara att haka på förresten.

Jag kommer regelbundet att lägga upp material på mitt instagram konto https://www.instagram.com/searchingforzocherman/

Sedan blir det en artikel i Spring, bli prenumerant så missar du inget:  https://spring.prenservice.se

 Dela på Facebook