Kawauchi och ”Musse” revanschsugna i Stockholm Marathon

Nyheter  

Det kommer bli heta dueller i Asics Stockholm Marathon. Tar kultjapanen Yuki Kawauchi sin första seger i det klassiska loppet? Kan Mustafa Mohamed ta tillbaka tronen och vinna ett nytt SM-guld på de 42 195 meterna?

Yuki Kawauchi vann klassiska Boston Marathon tidigare i år i ett ruskigt väder. Kan han vinna Stockholm Marathon i värme och solsken?

Trots att Yuki Kawauchi jobbar heltid som skoltjänsteman har amatören hunnit med 68 maror på drygt sex år, alla utom fyra inom 2.08 – 2.16. Efter besöket i Stockholm  ifjol har han sprungit 12, vunnit hälften, och kommer hit med fem raka segrar inklusive skrällen i Boston, världens mest prestigefyllda mara, som avgjordes i vidrigt väder. Har tävlat varje helg efter det, sex halvmaror och ett ultralopp på 71km.

Kawauchi måste betvinga ett koppel av duktiga löpare från Etiopien och Kenya för att kunna komma in på Stockholms Stadion allra först. Förra året slutade en besviken Kawauchi på sjätteplats i Stockholm Marathon med 2.14.04, revansch nu?

Bazu Worku, Etiopien, har det bästa personliga rekordet, 2.05.25 i loppets historia, men det är från 2010 och han har inte varit lika snabb de senaste säsongerna.

I SM-klassen är Mustafa Mohamed, Hälle IF, sugen på revansch efter den relativa genomklappningen i slutet av förra årets lopp, där Martin Öhman, Hässelby SK, smet förbi på slutet och vann ett överraskande SM-guld. Abraham Adhanom, Eskilstuna FI, har tävlat flitigt den senaste tiden och bör vara den största utmanaren om SM-guldet.

Mustafa Mohamed, Hälle IF, vill återupprepa SM-triumfen i maraton från 2013 och 2016. Arkivbild: Deca Text&Bild

Martin Öhman verkar inte komma till start. Fred Grönwall, Roma IF, som ni kan läsa mycket om i nästa nummer av Magasin Spring, kan mycket väl utmana om ett SM-brons. John Kingstedt, Huddinge AIS, gör en intressant start och blir en svår nöt för Fred Grönwall att knäcka. Erik Anfält, Örebro AIK, ska inte heller vara långt bakom Fred. Även Johns, lillebror Otto Kingstedt, är anmäld på den för honom överlånga distansen. Nuray Yassin, Ullevi FK, brukar öppna hårt och dala på slutet. Kan han hålla hela vägen? Även Thomas Stevens, Mora, kanske kan hålla för en topp-fem placering i SM-klassen.

Tidigare SM-guldmedaljören på maraton: David Nilsson, Högby IF, nöjer sig den här gången med att vara farthållare. Ett namn som saknas är förstås Mikael Ekvall, Strömstad LK, som helt fokuserar mot friidrotts-EM i Berlin och avstår start i Stockholm Marathon.

Läs mer om eliten här:

 Dela på Facebook