Kenyansk uppvisning i Stockholm Marathon

Nyheter  

I herrloppet i Stockholm Marathon imponerade vinnaren Lawi Kiptui, Kenya, som avslutade mycket starkt. Mustafa Mohamed vann som väntat SM-guldet.

Lawi Kiptui stod för en mäktig avslutning av Stockholm Marathon. Foto: Deca Text&Bild

I herrdelen av Stockholm Marathon satte Bazu Worku, Etiopien, fart strax efter milpasseringen. Han passerade halvmaran på 1.05.54 i en solklar ledning med två minuter. En mil senare var inte löparlivet lika roligt för Worku som tappade all fart och kraft. Lawi Kiptui, Kenya, forsade förbi den nästan stillastående Worku som snart bröt loppet.

Trots att den andra halvan är betydligt mer utmanande med många uppförsbackar så lyckades Kiptui öka farten. Efter 1.07.52 halvvägs så presterade han 1.05.38 på den andra halvan. Sista milen avverkade han på 30.20. De sista 2,2 kilometerna var Kiptuis snabbaste då han höll 2.51-fart. Inte ens funktionärerna trodde att Kiptui skulle närma sig målet så snabbt. Efter visst palaver lyckades Kiptui komma in på Stockholms Stadion efter att ha trasslat in sig i några funktionärer.

I Tv 4:s direktsändning berättade Lawi Kiptui att det var banrekordet han jagade, men att värmen blev en avgörande faktor till att det inte gick. Men med den helt nya bansträckningen så kan man väl ändå säga att han har banrekordet.

Hela prispallen blev kenyansk med Kimwtich som tvåa med 2.16.22 och Kiplimo som trea med 2.17.01. Dessa tre stod i en klass för sig. Den hypade japanen Kawauchi fick nöja sig med en fjärdeplats med tiden 2.22.57.

Mostafa Mohammed , Hälle IF, vann sitt tredje SM-guld på maratonsträckan. Foto: Deca Text&Bild

Bästa svensk i loppet var länge Nuray Yassin, Ullevi FK, som sin vana trogen satsade hårt från start. Den här gången höll det fram till ett SM-silver med 2.32.19.

SM-guldet gick till Mustafa Mohamed, Hälle IF, som slutade totalsexa med 2.27.39. Det var ”Musses” tredje SM-guld på distansen. Han har även vunnit SM-guldet i maraton 2013 och 2016.

”Musse” kände av värmen rejält och tvingades sänka farten den sista milen.

– Skönt med ett SM-guld, men det var riktigt tufft idag, sammanfattade ”Musse” som avslutade loppet i 3.45-fart.

Fred Grönwall, Roma IF, såg länge ut att vinna SM-bronset. Men gotlänningen hade det riktigt kämpigt på slutet och passerades av 42-åriga Erik Anfält, Örebro AIK, som vann SM-bronset med 2.33.02. Grönwall slutade fyra i SM med 2.33.35.

SM-guldmedaljören Mustafa Mohamed, tillsammans med Nuray Yassin, silver, och Erik Anfält, brons. Foto: Deca Text&Bild

Elva manliga svenska löpare lyckades springa de 42 195 meterna snabbare än 2.40.

 Dela på Facebook