Många SM-medaljörer i den svenska truppen

Nyheter  

Det svenska landslaget till nordiska mästerskapen i terränglöpning är uttaget.

Napoleon Solomon är i kalasform och kommer säkert att vara med och kriga om medaljerna på terräng-EM. Arkivbild: Deca Text&Bild

NM, som också innehåller JNM, avgörs i danska Middelfart lördagen den 11 november.

Männen springer nio kilometer, kvinnorna 7,5 kilometer, P 19-killarna sex kilometer och F 19-tjejerna 4,5 kilometer.

På herrsidan är Napoleon Solomon, Turebergs FK, Mikael Ekvall, Strömstad LK, David Nilsson, Högby IF, John Kingstedt, Huddinge AIS, och Daniel Lundgren, Turebergs FK, uttagna.

John Kingstedts fjärde-och tredjeplacering på terräng-SM gav honom en plats i det svenska terränglandslaget till NM. Arkivbild: Deca Text&Bild

På damsidan försvaras Sveriges färger av Sara Holmgren, Sävedalens AIK, Sara Christiansson, Sävedalens AIK, Maria Larsson, Örgryte IS och Ida-Maria Nicklasson, Finspångs AIK.

Noterbart är att SM-drottningen i terränglöpning, Meraf Bahta, inte kommer till start.

– Hon finns på läger tillsammans med bland andra Kalle Berglund för att bättre kunna förbereda sig för ett EM och bygga upp sin grund under november, säger landslagsledaren Ulf Friberg tillika Merafs tränare.

Sara Christiansson gör seniordebut vid NM i terränglöpning. Arkivbild: Deca Text&Bild

Sebastian Nilsson, Mölndals AIK, Miguel Palm, Mölndals AIK, Leo Magnusson, Sävedalens AIK och Omar Mahamed Ismael, Högby IF, är Sveriges hopp i P 19.

I F 19 ska Alice Greberg, Mölndals AIK, Elsa Wallenius, Västerås FK, Beatrice Brink, IF Kville, och Maja Majbäck, Jukkasjärvi IF, springa.

Den 10 december avgörs terräng-EM och JEM i Slovakien.

– För att vara aktuell för EM ska det finnas potential att bli bland de 25 bästa individuellt eller ett lag som kan bli topp-åtta. Sedan vill jag gärna ha så många lag som möjligt på plats, men med den kvalitet som vi anger, berättar Ulf Friberg.

Sara Holmgren svarade för ett starkt terräng-SM och är klar för NM. Arkivbild: Deca Text&Bild

Hur väl de svenska löparna står sig i konkurrensen är svårt att sia om i nuläget. Den norska truppen är till exempel inte presenterad ännu. Det svenska herrlaget känns starkt med vana NM-medaljörer som Micke Ekvall och David Nilsson kryddat med Napoleon Solomon, men i damlaget saknas vassa löpare som redan nämnda Meraf Bahta, samt Charlotta Fougberg och Sarah Lahti.

 Dela på Facebook