Napoleon gick segrande ur striden i Lidingöloppet

Nyheter  

Han tänkte sig ett bra träningspass. Det blev så mycket mer när Napoleon Solomon tog den första svenska segern i Lidingöloppet sedan 2008.

Napoleon Solomon vann en härlig seger i Lidingöloppet. Foto: Deca Text&Bild

Napoleon Solomon, Turebergs FK, har många segrar och banrekord i Lidingöloppet när det gäller olika juniorklasser. Nu bestämde han sig sent för att göra en efteranmälan till klassikern som startade 1965.

– Jag tog det som ett träningspass och var egentligen inte förberedd för Lidingöloppet. Men jag hade en skön känsla idag, berättade Napoleon efter målgången.

Att Napoleon inte hade någon rutin från den tuffa tremilen märktes sannerligen inte. Från start var han uppe i täten och var mycket offensiv.

– Det kändes ändå avslappnat och jag var noga med att inte gå på för hårt, sa 23-åringen som i år har sprungit 3 000 meter hinder på den sjätte snabbaste tiden 8.28,86 genom tiderna av en svensk löpare.

Två etiopier drog iväg tillsammans med Napoleon. Vid tio kilometer hade Minale och Napoleon skaffat sig en lucka. Halva distansen passerades på 47.48. Med en dryg mil från mål knäckte Napoleon sin främsta motståndare och kunde i princip defilera in i mål med segertiden 1.38,47.

Napoleon hade till en början med sig två etiopiska löpare. Minale (nummer 9) var den som hängde med längst och slutade också på andraplats. Foto: Deca Text&Bild

Minale tog hand om andraplatsen med 1.39,52. Mikael Ekvall, Strömstad LK, avslutade starkt och slutade trea med 1.40,13. Kenyanen John Musee kom på fjärdeplats med 1.40,19.

Två starka svenska insatser gjorde Johan Fagerberg, Finspångs AIK, och Daniel Berggren, Strömstad LK. Johan slutade femma med 1.44,07 och Daniel sexa med 1.44,14. Rejäla personliga rekord för dem i Lidingöloppet.

1.48,59 av skidåkaren Johan Olsson imponerade. Foto: Deca Text&Bild

En riktig stark insats svarade skidåkaren Johan Olsson för som hade siktat på att klara loppet på strax under två timmar. Istället blev det 1.48,59 och en 21:a plats. Bland annat besegrade han starka löpare som till exempel Fredrik Uhrbom och svenska mästaren i maraton i år, Martin Öhman.

– Det var riktigt skoj. Det gick hur bra som helst och jag är tacksam för alla hejarop utmed banan, sammanfattade Johan som närmast satsar mot Vasaloppet.

Erik Anfält, från Örebro, och skidesset Johan Olsson jagade varandra i Lidingöloppsskogarna och sprang båda under 1.49 och slutade på 20:e plats respektive 21:a plats. Foto: Privat.

23 löpare sprang under 1.50 och 94 löpare sprang under två timmar. Den senaste segern av en svensk löpare var 2008 när Mustafa Mohamed, Hälle IF, vann.

På herrarnas 15 kilometer som föregick tremilen tog David Nilsson, Högby IF, en övertygande seger med 47.15. Tvåa slutade Abraham Adhanom, Eskilstuna FI, 48.01 och trea Daniel Lundgren, Turebergs FK, med 48.15.

 Dela på Facebook