Nytt EM-guld till Kajsa Berg. Silver till svenska laget

Nyheter  

Favorit i repris! Kajsa Berg försvarade sitt EM-guld efter ett väldisponerat 100 kilometerslopp i franska Belvès. Foto: Peter Fredricson

Kroatiskan Marija Vrajic satte upp ett högt tempo från start. Det var ingenting som störde Kajsas plan.

– Nej, jag såg henne knappt i början. Hon försvann direkt och byggde upp ett rejält avstånd. Men jag kände mig inte stressad i det läget.

Kajsa höll kilometerna på 4.30-4.35.

– Det kändes bra. Ett av mina mål var att springa ett smartare lopp än vid förra årets EM/VM.

Vid 70-75 kilometer kom loppet in i ett avgörande skede.

Kajsa kom ikapp en tröttkörd Vrajic, samtidigt som två ryskor började få korn på den löpstarka Huddingelöparen.

Kajsa med medaljer 22

Individuellt guld och silver i lag blev Kajsa Bergs sköna utdelning i ultra-EM över 100 kilometer. Foto: Peter Fredricson

– Vid 75 kilometer kom pressen bakifrån och jag ökade till 4.15 minuter/kilometer. De sista två milen blev slitiga, men jag tyckte ändå att jag hade bra koll bakåt.

När kände du att segern var din?

– I början på den sista uppförsbacken upp mot mål vände jag mig om och såg ingen i närheten. En skön känsla, säger Kajsa och skrattar.

Guldtiden 7.38,52 på den tuffa och kuperade banan är inte långt från hennes personliga rekord (7.35,23) från förra årets EM/VM som avgjordes på en betydligt flackare varvbana.

– Den här tiden värdesätter jag som bättre med tanke på att den här banan var mycket hårdare.

Jämför de två EM-gulden och dina prestationer?

– Det här var ett mer jämnt lopp och bättre genomfört.

Hur känns det i kroppen idag, dagen efter 100 kilometer?

– Rätt bra. Lite stelt i framsida lår.

Hur firade ni medaljskörden?

– Vi var ute och käkade och snackade med de norska löparna. Det var trevligt.

Sophia i mal 22

Vad blev det för tid? Sophia Sundberg slog dunderpers på 100 km och slutade på en meriterande femte plats i sitt första mästerskap. Foto: Peter Fredricson

Mästerskapsdebutanten Sophia Sundberg hade en lite skakig inledning av loppet, men avslutade starkt.

– Magen var inte som den skulle i början och jag fick väldiga problem. Att besöka toan sju gånger gjorde att jag halkade efter. Jag var nog rätt nervös, men när jag började sjunga för mig själv så gick det bättre, säger Sophia.

Väsbylöparen kom starkt på slutet och jagade även hon ikapp den alltmer tröttkörda kroatiskan som länge var i ledningen.

– Ja, det blev till och med spurtstrid. Jag är supernöjd med loppet, berättar Sophia som sprang in på femte plats med nya personliga rekordet 7.53,21.

Löparna fick också uppleva en dag med omväxlande väderlek. Temperaturmässigt var det nästan perfekt med åtta graders värme.

– Regn, hagel och att det ändå blev rätt kallt av regnet gjorde att det blev kämpigt.

Kerstin Rosenqvist kompletterade Kajsa och Sophia som sprang in på 15:e plats med 8.32,12. Det svenska laget slutade tvåa och vann alltså EM-silvret i lag, bakom ett överlägset Ryssland som hade sina tre bästa på placeringarna 2, 4 och 7.

– De svenska tjejerna gjorde efter sina förutsättningar mycket bra genomförda lopp, säger Peter Fredricson, nöjd landslagsledare.

Silverlaget

Det svenska silverlaget bestående av från vänster: Sophia Sundberg, Kerstin Rosenqvist och Kajsa Berg. Foto: Peter Fredricson

VM på ultradistansen ska enligt planerna avgöras i Sydafrika i höst.

– Ja, exakt datum är ännu inte spikat. Men det blir antingen under de två sista veckorna i oktober eller första veckan i november.

Åker ni med både herr-och damlag?

– Nja. Damlag (fyra stycken)är helt klart att vi åker med. När det gäller herrarna är det lite mer osäkert. Dels beror det på hur Jonas Buud vill göra och att vi behöver tre man till som klarar de individuella kraven för att få åka. Men målsättningen är att vi ska både ett herr-och damlag, klargör Peter Fredricson.

EM-guldet på herrsidan vanns av spanjoren Asier Cuevas som noterade 6.53,14. Som en jämförelse kan nämnas att Jonas Buud, som valde att avstå årets EM, vann EM och VM-silver förra året med 6.28,57, men då på en betydligt flackare bana.

Resultat, EM 100 km, damer:

1) Kajsa Berg, Sverige, 7.38,52

2) Irina Antropova, Ryssland, 7.42,52

3) Sue Harrison, Storbritannien, 7.48,12

4) Irina Pankovskaya, Ryssland, 7.49,23

5) Sophia Sundberg, Sverige, 7.53,21

15) Kerstin Rosenqvist, Sverige, 8.32,12

 Dela på Facebook