Örebroare dominerade i Helsingborg

Nyheter  

Idag genomfördes femte upplagan av Sveriges näst största maraton, Helsingborg Marathon. Två Örebroare dominerade maratonsträckan stort, Erik Anfält och Josefin Gerdevåg.

Starten har gått…

Temperaturen var perfekt för maratontävling, lite blåsigt men sjutton grader och moln. Temperaturer som löparna inte varit bortskämda med under sommaren 2018. Det blev också ur ett Helsingborg Marathon perspektiv väldigt bra segrartider. Banan är inte enkel och endast 12 löpare av de 825 som fullföljde klarade sub 3 timmar. Bland dessa 12 fanns även farthållaren på 3 timmar, Mikael Honauer från Hamstad. 825 fullföljande var en ökning från de senaste åren då man legat under 800 löpare.

Det är alltid intressant att studera hur de rutinerade löparna lägger upp sina lopp, Erik är rutinerad och vad säger man om 1.15.27 på första halvan och 1.15.27 på andra halvan? Rutinerat! Erik har haft ett riktigt bra år, 2.25 i Rotterdam i våras och trea på SM i samband med Stockholm Marathon. Nu kan han alltså lägga en seger i Helsingborg till årets meritlista, detta med tiden 2.30.54.

Erik först i mål på 2.30.54

Tvåan i Helsingborg gjorde sin första maratonstart och lyckades med ambitionen att göra sub 2.40. Detta genom 1.19.59 och 1.19.42, dvs 2.39.41. Johan Gustafsson från hemmaklubben IS Göta har haft ett riktigt bra år men personliga rekord på alla distanser. Trea var Christopher MacDonald med 2.40.19. Fyra var Petter Persson från IS Göta och femma Christian Dahlman Uppsala Löparklubb.

Johan Gustafsson, tvåa på sin maratondebut

Femma i mål av alla var suveräna Josefin Gerdevåg från Örebro som segrade i damklassen. 2.54.01 är en riktigt bra tid på banan i Helsingborg. Tvåa i damklassen var Louise Stuxgren från Gotlandsklubben Roma IF, Louise fick den retliga tiden 3.00.19 – en riktigt bra tid men jag förmodar att Louise hade önskat 2.59 istället… Trea blev Jonna Hedbys från Umara Sportsclub, hennes tid blev 3.06.34. Fyra var Josefin Svanlindh och femma Lisa Brobakken Nielsen.

Josefin vid 30km

Parallellt med maratonloppet hade man premiär för halvmaran, ett lopp som hade cirka 750 deltagare i mål. 38 av dessa klarade sub 1.30. Snabbast av alla var inte helt oväntat Marcus Åberg som segrade på fina 1.10.35. Tvåa var Klas Johansson som ni kan läsa om i senaste magasin Spring, för visst har ni den? Annars bli prenumerant så du inte missar några utgåvor, https://spring.prenservice.se.

Marcus Åberg segrade i första upplagan av Helsingborgs halvmaraton

Damklassens vinnare var väldigt överlägsen, 1.23.41 blev tiden för Jenny Mårtensson, Falkenbergs Allstar. Tvåan Lona Justesen från Stockholmsklubben IF Linnéa hade 1.27.12.

Alla resultat hittar ni på: https://helsingborgmarathon.se/resultat/

Måste lyfta upp Götas kaxiga fanclub, Monica och Jossefin… de skrek och langade salta pinnar, dricka och chokladbullar…

Josefin och Monica tar igen sig efter timmar after hejande…

 Dela på Facebook