”Musse” ser inga mariga hinder – bara glädje

Intervjuer  

Att träna löpning är nog inte sådär jätteskoj just nu, när han bara kan ”jogga”. Ändå var han nyligen först i mål i nya Ljusruset och höll 3.30-tempo. Allting är relativt.

– Skadan blir bättre och bättre, men det var synd att jag missade terräng-SM. Jag vågade inte chansa, det är en tävlingsform jag gillar och sällan brukar missa, berättar Mustafa som sedan länge är ”Musse” med hela svenska folket.

32-åringen, som är född i Somalia, har länge varit absolut världselit på 3 000 meter hinder och deltagit i många mästerskapsfinaler utan att ta någon medalj. Löpstyrkan har funnits där, men spurtförmågan det sista avgörande varvet har helt enkelt inte räckt till.

– Jag hade funderingar på att överge hinderlöpningen redan 2006, nu i efterhand är jag glad att jag inte gjorde det. Jag har bevisat för mig själv att jag hade mer att ge på bana. Det känns bra att ha med sig.

2007 sänkte han Anders Gärderuds långlivade svenska rekord från 1976 till 8.05,75.

musse_4

Mustafa Mohamed som vi är vana att se honom. I ledning på 3 000 meter hinder. Alla foto: Runpix/Peter Holgersson.

Till den här säsongen har ”Musse” gått över till att satsa 100 procent på maraton. En ännu vassare löpstyrka ska ge framgång.

I januari tränade han i Iten, utanför Eldoret i Kenya. Bland annat 2,5 vecka tillsammans med två andra svenska maratonlöpare med ambitioner, Lasse Johansson och Erik Petersson.

– Då hittade jag verkligen glädjen i löpningen igen. Det kändes hur bra som helst. En riktig nytändning, säger ”Musse”.

Han körde mer mängd, längre långpass. Veckodistansen ökades på från 15-16 mil till 18-20 mil och ibland även 21 mil i veckan.

Bakslaget skulle komma.

– Jag blev lite för het när jag tränade i Kenya. Jag ville nog för mycket, men det kändes så bra.

Insidan högerlår började krångla i slutet av januari, en skada som nu fortplantat sig till utsidan på högervaden.

– Jag stegrade träningen lite för snabbt. Risken fanns att 2011 kunde bli en mellansäsong, nu blir det så, säger ”Musse” utan att låta speciellt besviken.

– Visst är det trist. Men jag känner ingen stress.

musse_3

Enligt grundplanen skulle han ha sprungit sin första ”riktiga” mara i april (han har gjort ett maratonlopp 2005 på 2.32,00).

Nu hoppar han också över Göteborgsvarvet och Stockholm Marathon (”Musse” hade tänkt springa ett av loppen) och VM i friidrott i Sydkorea, med 2.14 som kvalgräns, är bara att glömma.

– Istället får jag använda sommaren till att träna, det kan bli bra på sikt. Jag kommer också att springa en del gatlopp över en mil, Trollhättan, Strömstad och Karlstad är lopp jag kan tänka mig att springa, avslöjar han.

Går allt som det ska så sker säsongens första maratonlopp under hösten. På hösten går också ett annat av ”Musses” favoritlopp, Lidingöloppet. Ett race ”Musse” vann 2008 med fina tiden 1.37,10.

Även tidigare har han placerat sig högt upp på den tuffa tremilsbanan, 2003 vann han, då med tiden 1.37,29. Kanske ett tecken på att även långsnabbhetsstyrkan för 42 195 meter finns där någonstans.

– Egentligen har jag inte haft det rätta fokuset och träningsupplägget för att lyckas i Lidingöloppet, det har gått bra ändå. Nästa gång jag står på startlinjen i Lidingöloppet så vet jag att jag är tränad för det på ett annat sätt.

Sitt senaste banlopp gjorde Hällelöparen sista helgen i augusti förra året när han vann 3 000 meter hinder i Finnkampen.

Vad gör du om förbundskapten Stefan Olsson ringer och vill ha med dig i Finnkampen eller någon annan landskamp på just hinder?

– Då ber jag att få springa 5 000 meter eller 10 000 meter istället. Det har jag ingenting emot om det passar in i mitt övriga program.

Han lämnar en öppning.

– Jag gillar variation så visst kan det även bli något gästspel på hinder, säger ”Musse”.

musse_5

Är konkurrensen ute i världen knivskarp på 3 000 meter hinder så är den rent av mördande på maratonsträckan. Överallt domineras resultatlistorna av främst kenyaner.

– Så är det, det är fler som satsar på maraton än på hinderlöpning. Men jag känner att jag har kapacitet att placera mig högt på OS och VM och även i de övriga stora maratonloppen i världen. Jag vill verkligen ge den här satsningen en rejäl chans.

Är inte svensk manlig maratonelit lite pjoskiga när det gäller antalet maratonlopp på en säsong, de flesta springer bara två maror per säsong?

– Nja, det vet jag inte. Men det låter inte så roligt att bara springa två lopp per år. Jag vet inte hur jag reagerar efter en sådan urladdning, men jag kan tänka mig att springa sex maror per år, bara kroppen hinner återhämta sig.

Den svenska rekordhållaren (2.10,38) i maraton Kjell-Erik Ståhl fullbordade 14 maror under tiden augusti 1981 till augusti 1982 med en snittid av 2.16,11. Ståhl har också anklagat svenska långlöpare för att vara för veka och känna efter för mycket.

– Han var extrem. Men att bara springa två-tre maror per år känns för lite.

”Musse” har på senare tid hittat en annan hobby som man kanske mer förknippar med något man tar upp efter den aktiva karriären. Golf.

– Jag hatade golf i början. Men min fru Hanna Karlsson spelade och nu har jag tagit grönt kort. Det är betydligt roligare när man träffar bollen, säger ”Musse” och skrattar.

Du har tränat hårt under lång tid. Känner du aldrig att, nej nu struntar jag i det här och gör något annat?

– Nej, jag har aldrig haft några motivationsproblem. Som jag sa så har maratonsatsningen gett mig en nytändning.

musse_2

Om några veckor hoppas han vara tillbaka i full träning och bygga upp styrka och form under sommaren för att vara i topptrim till hösten.

Mustafa ”Musse” Mohamed ser inte längre några hinder, bara en återfunnen löp-och träningsglädje.

Hur långt det räcker över de klassiska 4,2 milen återstår att se?

 

 Dela på Facebook