Rapport från Pyrenéerna

Aktuellt  

En av våra prenumeranter, Sebastian Nilsson befinner sig på träningsläger i Pyrenéerna tillsammans med flera av de svenska elitlöparna och sänder oss en rapport.

En stor del av Sveriges löparelit har under våren tränat på hög höjd i Flagstaff, USA, för att förbereda sig inför den stundande utomhussäsongen. Men en del har valt att leta form på dryga 1700 meters höjd i bergen i södra Frankrike, närmare bestämt skidorten Font Romeu, som är en känd plats för löpare kanske främst från Storbritannien. Framstående brittiska världsstjärnor som Mo Farah och Lara Muir har tränat här de senaste åren. Några av de svenska löparess som valt att ladda upp i Font Romeu inför sommaren är Mikael Ekvall, Amanuel Gergis och Gabriel Steffensen.

Jag minns tillbaka till i fjol när jag var i Font Romeu på träningsläger för första gången. Det hade blivit dags att damma av lägrets första intervallpass på bana, och av tidigare erfarenheter när man springer intervaller på en löparbana i en lite mindre ort hade jag förväntat mig att vi skulle få den i stort sett för oss själva. Tvärtom visade det sig att vi var långt ifrån ensamma att ha banintervaller planerat just där den dagen och vi möttes av ett stort vimmel av löpare runt hela tartanen som såg ut att motsvara åtminstone svensk elit. En rätt så fascinerande upplevelse. I år har det visserligen varit betydligt lugnare på banan (förmodligen eftersom att man snart planerar att stänga banan för renovering), men fortfarande är det så att man ofta springer på andra elitlöpare på vägarna och i skogarna. Däremot är det inte alls lika tätt mellan motionärerna. Lite kontraster mot löparspåren hemma i Sverige alltså. Utöver oss löpare förekommer det dessutom en hel del cyklister som kommit till Font Romeu för att utnyttja den höga höjden och den utmanande terrängen.

Font Romeu bjuder på vacker natur med grusstigar direkt från lägenhetshotellet där de svenska löparna huserar, men för att hitta riktigt platta stigar speciellt lämpat för kvalitetsträning krävs det ungefär 20 minuters bilväg och 200 höjdmeter i riktning nedåt till sjön Lac De Matemal, där förutsättningarna för de snabbare passen är suveräna. Vädret och temperaturen har som ofta på hög höjd svängt en hel del, men har för merparten av tiden hållit sig runt 10-15 grader och många dagar har även solen tittat fram. Kanske inte riktigt något semesterväder alltså men däremot ganska perfekt löpväder. Då vi som sagt befinner oss på en fransk skidort har vi som man kan förvänta sig fått vara med om en obligatorisk snöstorm. Lyckligtvis försvann dock snön lika snabbt som den kom.

Bild tagen i samband med ett av lägrets långpass

Lägerlivet är ganska inrutat. Eftersom nivån och åldern på de löpare som är här är varierande skiljer sig visserligen mängden träning en hel del, men gemensamt för alla är att det utöver träningen inte finns mycket energi över till annat. Tiden mellan träningarna spenderas således ofta framför datorn eller över en kopp kaffe i ett av byns caféer. De flesta tränar runt 9-13 löppass i veckan och för att redogöra för en vanlig dag ser den många gånger ut ungefär såhär:

Kl.07:30           Uppstigning, ev lätt frukost

Kl.08:00           Pass #1

Kl.10:00           Frukost

Kl.13:00           Lunch

Kl.16:00           Pass 2

Kl.20:00           Middag

Kl.22:30           Läggdags

Inga konstigheter med andra ord. Personligen har jag även tagit med mig mina rullskidor för att avlasta kroppen från löpningen mellan varven. I och med att det för det mesta är ganska häftig kupering och dessutom en del trafik har jag fått hålla mig på samma väg som mäter drygt 7 kilometer. Det har med andra ord blivit en del vändor, men fint är det så jag klagar inte.

Min rullskidsväg..

Den som springer allra mest av oss svenskar i Font Romeu är tveklöst Mikael Ekvall. Under hårda lägerveckor hamnar veckomängden på uppemot 23 mil. Nyligen inkommen efter ett svettigt långpass, planerat till 35 kilometer med samtliga av dessa på fyra minuter eller snabbare och med 16 kilometer i mitten där varannan kilometer skulle gå på tre minuter och varannan på fyra minuter, ställde jag några frågor till den svenske rekordhållaren på halvmaraton:

Till att börja med – dagens långpass, gick det enligt plan? Det såg hårt ut på pappret.

 • Det gick helt enligt plan. Till och med lite snabbare än jag tänkt, så det känns jävligt bra.

Oj, nästan så att du tjänat ihop till en vila i eftermiddag?

 • Haha ja, i eftermiddag får det bli vila. Det känns gött!

Varför har du valt att lägga dig på läger i Font Romeu?

 • Jag har ju varit i USA tidigare år och kände kanske att det var dags att pröva någonting annat helt enkelt. Jag har hört från andra att det ska vara bra här. Sen är det skönt att slippa tidsomställningen, det blir alltid lite jobbigt att komma tillbaka till Sverige om man ska springa Göteborgsvarvet och sådär. Så jag laddar lite mer inför varvet i år helt enkelt. Tidigare år har jag haft mer fokus på ett 10000-meterslopp i Stanford, USA.

Du trivs bra här?

 • Ja verkligen, jag gillar det här, ett jävligt bra ställe faktiskt.

Senaste tiden har du lagt mycket fokus på tröskel och springer inte sällan två tröskelpass under samma dag. Kan du förklara syftet med det och beskriva ungefär hur en sådan dag kan se ut?

 • Ja precis. Vi mäter mycket laktat, tanken är att jag på morgonen ska hålla mig under 2,5 i laktat och på eftermiddagen under 3,5 i laktat*. En typisk dag kan vara till exempel 5x2km eller 3x3km på morgonen och 25x400m, 12x1km eller 7x2km på eftermiddagen. Syftet är egentligen att kunna träna så mycket mängd som möjligt, och samtidigt så mycket mängd som möjligt i hög fart.

* Siffrorna Micke pratar om anger hur många millimol mjölksyra som återfinns per liter blod i kroppen. Generellt brukar man säga att gränsvärdet för tröskeln, alltså då man ännu inte producerar mer mjölksyra än vad kroppen klarar att göra sig av med, ligger runt 4 mmol/l. Detta är dock individuellt.

Hur har du svarat på den typen av träning?

 • Jag tycker att jag har svarat riktigt bra, och har fått med mig bra resultat nu i vår. Så det känns grymt bra – som att jag är i min bästa form någonsin.

Vi kan med andra ord räkna med en Mikael Ekvall i storform till den stundande EM-säsongen?

 • Absolut!

Du är ju redan svensk rekordhållare på halvmaraton, och du har säkert fått den här frågan förut, men finns även Kjell Erik Ståhls 2.10.38 på dubbla distansen med i tankarna?

 • Det gör den definitivt, den tiden ryker snart!

Den ryker snart?

 • Haha, jag hoppas det i alla fall.

Som du var inne på förut så springer du Göteborgsvarvet, som ju också är SM i halvmaraton, bara någon dag efter du kommit hem till Sverige, vad har du för förväntningar på det loppet?

 • Jag ska springa fort och bli svensk mästare. Det är mina förväntningar.

Micke Ekvall drar tåget under blöta banintervaller

Baserat på vad jag har sett Micke prestera under lägret i kombination med de lopp han sprungit senaste tiden tvekar jag inte en sekund på vad han säger och tror precis som han själv att den kan bli en riktigt rolig sommar för hans vidkommande. Inte heller Mickes träningskompis Gabriel Steffensen (som för övrigt syns i rygg på Micke på bilden ovan) ligger på latsidan. Tvärtom har han under lägret tränat mycket tillsammans med Micke och beskriver även han att formen känns på uppåtgående:

Du har ju tränat mycket ihop med Micke under lägret. Han har beskrivit att han känner sig i sitt livs bästa form, hur känns det för dig?

 • Det går bra tycker jag. Jag skulle nog vilja säga att även jag är bättre än någonsin tidigare. Just när man tränar så hårt som jag gör nu känner man sig kanske inte alltid jättepigg, men jag känner ändå att jag blir bättre och bättre hela tiden.

Du gör i sommar din sista säsong som junior. Hur tänker du kring det och vad har du för mål med säsongen?

 • Jag vill gärna göra en bra sista juniorsäsong och speciellt på Terräng-EM i december. Sen vill jag såklart gärna springa bra på Junior-SM, även om jag kanske ännu hellre springer bra på seniortävlingar, men det är klart att vill jag kunna avsluta bra som junior.

På tal om seniortävlingar – kvalgränsen till EM i Berlin på 10000 meter är satt till 28.55.

 • Ja precis, det känns som att den kan vara rätt tuff för mig. Jag skulle gärna vilja komma ner mot 29.30, allting snabbare än så skulle vara en bonus, men mitt stora mål är snarare EM i Paris om två år.

Men du har inte har släppt EM i Berlin helt?

 • Nej det har jag såklart inte. Mitt fokus just nu är på SM och Finnkampen, men jag skulle ju vara ganska nöjd om jag skulle göra 28.55 också, haha. Skulle jag ha en jättebra dag så är det inte omöjligt att komma ner mot de tiderna men ska jag vara rimlig så får jag nog som sagt vara nöjd med 29.30 eller där runt omkring.

Gabbe får en tidig chans att springa bra just på 10000 meter i London nu den 19 maj, där ju också många andra svenskar kommer att springa. Sverige har skickat fem löpare för att representera landslaget under tävlingarna. Mer om det finns att läsa här.

En annan som jag verkligen tror på inför den här säsongen är Turebergs Amanuel Gergis. Det ser nästan oförskämt lätt ut när han springer och jag kan dessutom lova att det går undan. Det är inte många som orkar följa honom under varken distanspass eller intervallpass, men han trivs bra ändå och ställde villigt upp och svarade på några frågor:

Du har ett otroligt fint löpsteg, är det något du tränat dig till eller har det kommit naturligt?

 • Jag tror det är någonting som har kommit naturligt, sen har jag jobbat mycket på det med löpskolning och sådär. När jag började sprang jag mycket 800- och 1500 meter, och då körde jag ganska mycket löpteknik, men som sagt så tror jag nog att det kommit ganska naturligt från början.

Hur har träningen gått under lägret?

 • Det har gått bra. Jag började direkt med tuff träning när jag kom hit och så här långt har det har känts bra hela tiden.

Vilka sträckor har du som huvudmål inför den här säsongen? Du har ju ett brett spann med både snabbhet och uthållighet.

 • Den här säsongen kommer jag satsa framförallt på 5000 meter, men såklart kommer jag också springa några kortare 1500-meterslopp för att bibehålla snabbheten och för att det vore kul att få till en bra tid där med.

Du åker direkt till Tyskland för att springa 3000 meter nu på söndag (13/5). Hur går tankarna och vad har du för mål inför loppet?

 • Det känns väldigt bra inför loppet. Jag skulle säga att mitt mål främst är att springa under 7.55, men har jag en bra dag så hoppas jag att jag kanske kan springa ännu lite fortare.

en snabb Amanuel i steget

Även om lägret ännu inte är helt till sin ända vågar jag påstå att det har varit ett oerhört lyckat sådant på många sätt, och kanske framförallt att så gott som alla hållit sig skadefria och friska. Under lägertider finns det alltid en risk att dras med andra, köra på lite för hårt och ådra sig någonting som hänger efter en under säsongen. Personligen är jag övertygad om att en övervägande del av de som nu varit i Font Romeu och tränat inför säsongen kommer att springa fortare när de kommer hem än de gjorde innan de kom hit – och det måste väl någonstans vara definitionen av just ett lyckat träningsläger. Värt att nämna är också att en viss Kalle Berglund (silvermedaljör på 1500 meter under inomhus-EM i Belgrad förra året) dök upp häromdagen och kommer att stanna här fram till Stafett-SM i Göteborg 26-27 maj.

Delar av gänget efter tröskelintervaller i spanska staden Puigcerda. Längst till höger syns före detta storlöparen Mats Erixon.

Text: Sebastian Nilsson

Foton: Diverse aktiva och tränare

 

 

 

 

 Dela på Facebook