Snabba svenskar i Frankfurt Marathon

Nyheter  

Daniel Berggren, Strömstad LK, och Marcus Åberg, Hässelby SK, sprang in som trea och femma i den svenska årsstatistiken på maraton efter nya personliga rekord i Frankfurt Marathon.

Daniel Berggren svarade för sitt löparlivs klart snabbaste maratonlopp i Frankfurt. Arkivbild: Mikael Grip

Berggren och Åberg följdes åt under stora delar av loppet. Halvvägs passerade Åberg på 1.11.33 med Berggren tre sekunder bakom.

Vid 30 kilometer var Åberg en sekund före Berggren med 1.42.08. Under den sista milen var Daniel den starkare av de två och passerade mållinjen med 2.23.20. Den tredje snabbaste tiden av en svensk i år. Marcus var inte långt efter med 2.24.14, den femte bästa tiden av en svensk i år. I Daniels fall är det en sänkning av det personliga rekordet med fem minuter och 35 sekunder från Barcelona Marathon våren 2015. För Marcus handlar det om en sänkning med fem minuter och 42 sekunder av det personliga rekordet från Stockholm Marathon 2015.

Officellt är det bruttotider som räknas vilket gör att Daniels sluttid blev 2.23.53 och Marcus tid 2.24.49. Detta för att Daniel och Marcus inte fick stå allra längst fram med de bästa när startskottet gick. Bruttotiden räknas alltså på startskottet och inte från det att löparen passerar startlinjen. Nettotiden är den korrekta tiden mellan start-och mållinje. Räknar man bruttotiden så är Daniels tid fortfarande den tredje bästa av en svensk i år och Marcus får då den sjätte snabbaste tiden under 2017.

Marcus Åberg svarade för sitt löparlivs snabbaste maratonlopp i Frankfurt. Arkivbild: Josefine Loftenius

Placeringarna för Daniel och Marcus i Frankfurt Marathon blev 33:a och 37:a.

Segern gick till Shura Tola, Etiopien, med 2.05.50. Dewi Griffiths, Storbritannien, blev bästa europé på femteplats med 2.09.49. Strax före hemmahoppet Arne Gabius som noterade 2.09.59 på sjätteplats.

Elmina Saksi gjorde sitt löparlivs snabbaste maratonlopp i Frankfurt. Arkivbild: Mikael Grip

Damloppet vanns av Vivian Jepkemoi, Kenya,  med 2.23.35. Katharina Heinig, Tyskland, blev bästa europé med 2.29.29 på åttondeplats.

Elmina Saksi, Tjalve IF Norrköping, slog även hon sitt personliga rekord när hon slutade på 71:a plats i Frankfurt Marathon med 3.00.42. En tid som placerar Elmina på placering 22 i den svenska årsstatistiken. Elminas bruttotid var 3.01.54.

Resultat, Frankfurt Marathon:

 Dela på Facebook