Stockholms häftigaste milbana?

Aktuellt  

Spring har nåtts av informationen att det skapats en serie av fyra millopp i Högdalen. De som arrangerar loppen har för avsikt att på sikt skapa en multibana i området. Jag får tag på en av initiativtagarna Olof Ekberg.

Berätta om bakgrunden till Högdalens högsta? Hur kom ni på idén?

-Skidallians Stockholm är ett samarbete mellan längdklubbar i södra Stockholm. Vi bedriver barmarksträning inklusive rullskidåkning utgående från Gubbängens IP, ett stenkast från Högdalstopparna. Vi har fått ögonen på området som en utmärkt plats för en multibana, med möjlighet till cykling, rullskidåkning, parasport och löpslingor och har uppvaktat staden med ett förslag. Löpserien är ett sätt att kasta ljus på området, öka intresset för vårt förslag och inte minst att ge alla löpsugna en upplevelse.

Stockholms häftigaste milbanan, berätta?

– De tre högdalstopparna är konstgjorda och består bland annat av schaktmassor från när staden byggde tunnelbana. Här har funnits slalombacke där Stenmark tävlat, rodelbana, kälkbacke mm. Återkommande har staden haft planer för hur området ska utvecklas för rekreation och fritid men än har det inte blivit så mycket och just nu är potentialen stor kan man säga. Här finns spår av historiska byggnationer, spontana bosättningar, graffiti, genomfartsleder och pendeltågsspår men också lummiga skogspartier och magnifik utsikt, inte minst från Hökarängstoppen, som är Stockholms högsta punkt. Det är en blandning av apokalyps och fågelkvitter, av stad och grönska. En stor fördel är att man når området mycket lätt med tunnelbana. Det är verkligen en central plats som förtjänar att uppmärksammas.

Hur ser konceptet ut?

– Som alla vet är tävling bästa träningen. Det här blir en renässans av den hederliga företeelsen träningstävling. Dessa tävlingar kan läggas in i ordinarie träningsschema som kanske mynnar ut i ett maraton eller lidingöloppet, som ett tempopass, ordentlig genomkörare eller bara för att få variation.

Högsta-loppen ska vara ett enkelt evenemang, lättillgängligt men med god service och stämning.  Det blir lopp under fyra onsdagar med en final i augusti, se gärna på vår FB sida: https://www.facebook.com/hogdalenshogsta

Vad erbjuder ni till de tävlande?

– Det kommer finnas banor på ca 9,5 och 4,9 km. Om det är möjligt ska vi kontrollmäta. Banan är behållningen med detta lopp. Underlaget är asfalt, grus, bark, stig, trail och har både lättlöpta partier och rejäla stigningar, men tekniskt klarar man sig utan att vara orienterare. Vi tror att denna bana gynnar allroundlöparen. Man springer inte Högdalens Högsta för prisbordet men ett eller annat utlottningspris kan nog dyka upp. Vi kommer dessutom uppmärksamma snabba löpare med en specialdesignad buff i begränsad upplaga. Vad som är en snabb tid kommer att bestämmas av de raska bancheferna.

Vi är glada att kunna erbjuda chiptidtagning och man startar när man vill mellan kl.18 och 19. Vid målgång kan man se sin tid direkt på en skärm. Vid finalen den 22/8 kör vi dock masstart. Den är en bonus om man deltagit i minst 3 av vårens 4 deltävlingar. Till finalen blir det priser, pompa, ståt och hurrarop.

Hur ser anmälningsläget ut än så länge?

Inget vidare just nu men vi är hoppfulla och jobbar hårt med att sprida information. Det borde finnas ett intresse för ett rättframt arrangemang med fokus på att springa och det inger lopp man blir ruinerade av heller, 4 deltävlingar för 300 kr, eller en tävling för 100 kr. Löpare under 18 springer gratis.

Vi har en begränsning till 200 löpare/tillfälle men det blir nog färre till en början. Om vi gör saker rätt kommer löparna att dyka upp.

Spring önskar er lycka till

 Dela på Facebook