Sugen på Traillopp?

Aktuellt  

Inomhussäsongen pågår för fullt men för de som önskar anordnas det även lopp utomhus. I nya Spring som anländer i brevlådan i veckan skriver vi om Sandsjöbacka trail som vi deltog i under januari månad. I nummer två kommer vi göra ett nedslag i Åhus där vi bevakar Åhus trailrun som går av stapeln den 3 mars. Vi fick en pratstund med Johan Modig från arrangörsklubben.

Berätta lite om historian bakom Åhus TrailRun?

I år arrangeras den fjärde upplagan. Premiären 2015 lockade 230 deltagare till start och vi har växt varje år, i år hoppas vi som arrangörer att deltagarsiffran når över 700.

Vem står bakom?  

Orienterings- och löparklubben Pan-Kristianstad

Vad erbjuder ni?

Distanserna är 5 och 10 km. Något som är speciellt med Åhus TrailRun är att vi varje år erbjuder en ny bana i ett nytt terrängområde, en ny upplevelse. Längs med Åhuskusten breder milsvida sandstränder ut sig som sträcker sig ända ner till Kivik. Inåt land breder tallskogen ut sig, med sin stora areal ett unikt skogsområde i Sverige, en sanddynsterräng med väldigt speciell topografi. Deltagarna får här uppleva en rejäl mix av olika underlag. Löpning i sanden längs vattenbrynet, branta tvära backar inne i skogen, sugande sanddyner, skogsterräng med tjock mossa på marken och små slingrande barrtäckta stigar i tallskogen.

Vem är den typiske deltagarna?

Vi har de senaste två åren lyckats locka många deltagare från Öresundsregionen. Traillöpare som har upptäckt tjusningen med terrängen längs Åhuskusten, en terräng som ju faktiskt inte går att hitta på Skånes västkust.

Vad får man som deltagare utöver en skön runda?

I år blir det premiär för medalj på Åhus TrailRun. Med ett motiv som många förknippar med just Åhus, Åhusbryggan med den stora tallen i förgrunden.

I övrigt så delas pris ut till segrarna i tävlingsklass. I motionsklasserna lottar vi ut många presentkort, där kulinariska upplevelser är den gemensamma nämnaren. Åhus restauranger, rökerier och hotell är här våra sponsorer. Sist men inte minst erhåller alla deltagare i årets lopp ett fullspäckat Springmagasin!

Era förhoppningar om antal deltagare?

Minst 700 deltagare hoppas vi nå upp till i år. Maxtaket i år är på 800 deltagare. Vår mera långsiktiga ambition är att senast 2020 spränga 1000-gränsen. Vi har en del spännande planer inför 5-årsjubilléet 2019 som kommer locka ännu fler löpare till Åhus.

Något annat som är värt att lyftas upp?

På Åhus TrailRun blir det premiär för den nya trailcupen i Skåne: Spring i Skåne Trailcup. Bakom denna står Skånes Friidrottsförbund och de sex skånska löparföreningarna som under året arrangerar traillopp som är sanktionerade av förbundet. Av den anledningen har vi i år fått komplettera klassutbudet med tävlingklass för dam och herr på distansen 10 km. Kravet för att delta i Spring i Skåne Trailcup är nämligen att man ska representera en löparförening som är medlem i Friidrottsförbundet. I den här cupen kommer fyra av sex tävlingar räknas till totalresultatet.

Spring önskar er och alla löpare lycka till och ser fram mot ett härligt reportage i nästa Spring, signerat Gunilla Kidmark. Sugen att springa, klicka in här:  http://idrottonline.se/OKPan-Kristianstad-Friidrott

 Dela på Facebook