Svensk dominans i Wings for Life

Nyheter  

Över 100 000 anmälda deltagare tog sig an det internationella välgörenhetsloppet Wings for Life World Run i över 60 länder. Två svenskar skulle blanda sig i den absoluta toppstriden. 29-årige rullstolsäventyraren Aron Andersson lyckades till sist slå världseliten inom långdistanslöpning och ta sin andra raka titel.

Aron Anderson vann för andra året i rad. Foto: Robert Snow/Wings for Life World Run

Wings for Life World Run arrangeras för att samla in pengar till ryggmärgsforskning och har fått mycket uppmärksamhet för sitt annorlunda tävlingskoncept.

Inte bara består tävlingen av ett stort antal samtidiga och synkroniserade lopp runt världen. Lopp som kan gå i nattmörker, dagsljus, i köldgrader, i regn eller hetta. Det saknas också en förutbestämd distans. Löparna springer och deltagare i rullstol rullar så långt de kan med målet att hålla en jagande mållinje bakom sig så länge som möjligt.

Rullstolsburne Aron Anderson, som i år valde att tävla i Florida, tog över kommandot halvvägs in i tävlingen då han drog ifrån. Länge såg han också ut att kunna slå sitt eget rekord från 2017 och nå längre än 92 kilometer.

Men med segern redan säkrad och med tilltagande värk i axlar och armar slog han av på takten. Han gick i mål efter 89,8 kilometer, drygt 13 kilometer längre än vad tvåan Andreas Strassner från Tyskland mäktade med.

– Jag är så otroligt lycklig! Tack alla som är med och gör det här för ryggmärgsforskningen, det gör verkligen skillnad. Jag var trött mot slutet och det gjorde ont. Men jag ville verkligen fortsätta kämpa. Visa att det inte spelar någon roll att man sitter i en rullstol, sade Aron Anderson kort efter att ha blivit ikappkörd av mållinjebilen.

Ytterligare en svensk hade med den absoluta toppstriden att göra. Niklas Sjöblom hade valt att springa tävlingen i ett lopp arrangerat i Schweiz och Zug. Som en av fyra löpare kvar i tävlingen efter över fyra timmars löpning tvingades han till slut att ge sig. Sjöblom stannade på 70,1 kilometer och en fjärdeplats.

I Taiwan tog ultralöparen Frida Södermark från Norrköping hem det lokala loppet efter att ha nått 41,3 kilometer. Det var hennes fjärde nationella seger efter att ha vunnit Wings for Life World Run i Sverige, Chile och Mexiko tidigare.

Global vinnare i damklassen blev Vera Nunes från Portugal som valde att springa loppet i München. Nunes höll undan för mållinjen fram till 53,78 kilometer, bara 50 meter längre än tvåan Nikolina Šustić från Kroatien.

Staffan Björklund hade krafter kvar efter segern i Stockholm. Foto: Henrik Eliasson/Wings for Life World Run.

Hemma i Sverige hölls ett Wings for Life World App Run i Hagaparken i Stockholm, en förenklad variant av huvudloppen där deltagarna sprang (och rullade) mot en app i mobiltelefonen. I mobilappen jagade en virtuell mållinjebil ikapp bakifrån, enligt samma upplägg som i bilarna i huvudloppen.

Starkast i Stockholm var Staffan Björklund, mest känd från disciplinen adventure racing där han vunnit EM-guld och deltagit i VM. Björklund lyckade med en liten marginal passera en Marathondistans, 42 kilometer.

– Det gick ruggigt fort de första fyra varven, halvmaran ungefär. Sen blev det ganska tungt. Men jag bestämde mig och sa till mig själv att om jag bara håller ett stabilt tempo så kommer det att räcka till seger. Efter det handlade det om att bryta ner sträckan i småbitar. Kilometer efter kilometer, sade Staffan Björklund efter målgången.

Jessica Partin vann damklassen i Stockholm. Foto: Henrik Eliasson/Wings for Life World Run.

Damklassen i Stockholm vanns av Jessica Partin, 24 år från Kalhäll, som passerade 31 kilometer på den ganska kuperade och krävande banan i Hagaparken.

– Det känns jättebra! Roligast var nog andra varvet, när man var uppvärmd och hade gott om kraft. Sista varvet var väl inte lika exalterande. Kände väl att den där bilen kan få komma nu. Men med tanke på att jag aldrig har sprungit längre än två mil tidigare är jag jättenöjd, sade Jessica Partin efteråt.

Totalt har Wings for Life World Run 2018 samlat in över 3 miljoner EUR till ryggmärgsforskningen, ett belopp som fortsätter att växa tack vare ytterligare donationer.

Globala resultat i Wings for Life World Run

Herrar:

  1. Aron Anderson (SWE) 89,8 km
  2. Andreas Strassner (GER) 76,7 km
  3. Alexandr Cheburkin (RUS) 74,6 km

Damer:

  1. Vera Nunes (POR) 53,78 km
  2. Nikolina Šustić (CRO) 53,73 km
  3. Olesya Nurgalieva (RUS) 53,61 km

Nästa års Wings for Life World Run kommer att hållas söndag den 5 maj.

 Dela på Facebook