Sveriges bästa motionsspår, plats 84 till 87

0
371

Denna vecka får ni nya Spring i brevlådan, i den är det en intressant artikel om motionsspårens historia. Efter att ha läst den kan det vara värt att titta tillbaka på topplistan som nu är nere på plats 84 till 87. Jakten på den absoluta toppen pågår in i juni. Listan hittar ni här: https://springlfa.se/kategori/traning/motionsspar/

87. Hjortgården, Alingsås, Poäng: 29,635

Spårtolkade svårskyltar

Om Hjortgården inte hade haft något annat hade de i alla fall kunnat stoltsera med en imponerande spårkarta. Den är gigantisk, tydlig och välkomnande, dessutom är den handmålad. En detalj vi blir fundersamma över är varför den hänger ”upp och ner” med nordänden ner mot marken och sydänden i luften. Fler frågetecken väcks när man vänder blicken vänster om kartan och börjar överväga spårutbudet. De två längsta spåren är tydligt markerade med varsin löpare, de två mittspåren är markerade med både löpare och längdskidåkare och sen har vi de två kortaste spåren som är markerade med symbolen för elljusspår och dessutom varsin helt blå ruta. Tomhet? Tystnad? Obligatoriskt bad? Den sanna innebörden kan vi bara gissa oss till. Efter ett par kilometer i Hjortmarka är åtminstone skillnaden mellan spår för längdskidåkare och uteslutande löpspår uppenbar. Det dröjer inte länge innan 10:an (som också kallas Vildmarksleden) drastiskt avviker från elljusspårets breda lager spån och grus och drar rätt ut i skogen. Lika dramatiskt blir det när det andra löpspåret, 6,7:an, avviker någon kilometer senare på knöliga skogsstigar. Men som ofta är fallet är det just dessa småstigar som leder fram till de häftigaste naturupplevelserna. I just det här fallet är det en otrolig vy över Stora Kroksjön som står för höjdpunkten. Både 6,7:an och Vildmarksleden leder förbi ett brant hällmarksparti som stupar säkert 30m rakt ner i sjön. Passa på att njuta! Härlig vildmarkskänsla är en av egenskaperna som Hjortgården har gemensamt med många andra spåren i regionen, brutalbrant kupering en annan. Räkna med en tuff inledning. I hård regional konkurrens sticker i alla fall Hjortgården ut tack vare ett omväxlande spårutbud och högt skattad tillgång till både dusch och bastu flera dagar i veckan.

86. Råda ås, Lidköping, Poäng: 29,637

Spåret som överraskar

Vi stannar kvar i Västergötland ett litet tag till. Vi styr kosan till de norra delarna av landskapet och Lidköping, eller ”Lidköping vid Vänern” som staden brukar kallas för att inte blandas ihop med sin östgötska storkusin Linköping. En smärre stigning från stadens centrala delar ligger Råda och här hittar vi än en gång det som hittills varit så utmärkande för Västergötland: En klassisk föreningslokal med ett minst lika klassiskt utbud av motionsspår. Rådåsgården är en pampig byggnad i traditionellt “röd med vita knutar”-mönster, utrustad med både dusch och bastu som är öppna för allmänheten alla veckans dagar. Motionsspåren följer praxis med sitt utbud av 2,5, 5 och 10km, men ett par detaljer sticker ut. För det första är start och mål förlagda på lite olika ställen. För det andra är Lidköpings VSK som driver spåren fullkomligt öppna med att spåren inte helt och hållet lever upp till de utlovade standarddistanserna. Men istället för att försöka dölja de riktiga spårlängderna och skylla på GPS-klockornas felmarginaler har varje spår fått en speciell startstolpe upp till 500m bakom målet där man kan starta om man vill ha den korrekta distansen. En nätt liten insats till stor glädje för alla oss som föredrar att skriva in heltal i träningsdagboken. Men om alla spår ändå är för korta, varför har de inte bara placerat målet längre fram, till exempel vid starten? Eller varför inte placera starten vid målet? Efter ett varv på 10:an förstår vi precis. SPOILER ALERT: 10:an omges konstant av tät, mörk skog. Precis när den sista tunga stigningen börjar plana ut överraskar trädridån med att dra sig undan och istället uppenbarar sig episk vy över Vänern, hela Lidköping, hela Kinneviken och hela Kinnekulle. Här ligger målet, och här får vi vila ut med en av Sveriges häftigaste utsikter. Det hade vi aldrig gissat när vi gav oss av.

85. Gallabergssjön, Hallsberg, Poäng: 29,640

Vretstorp, Vretstorp, Vretstorp

Dra en triangel mellan centralorterna Hallsberg, Laxå och Askersund. Djupt undangömd någonstans i mitten av det stora, nu inringade skogsområdet ligger Gallabergssjön. Den lilla parkeringen strax intill sjön, vid änden av en lång och enslig grusväg, är ett ställe man knappast hamnar på av misstag. Ändå är det många som hamnar där, och det är inte bara badgäster eller bärplockare. Många åker också långväga för att njuta av Vretstorps IF:s naturnära trailsspår. De gör helt rätt. Bara den sista kilometern längs Gallabergssjön är en naturupplevelse värd varenda öre i drivmedelskostnader. Här tränger den lilla stigen tätt inpå sjön genom en salig blandning av närgångna granar, björkar och tallar; ormbunkar, blåbärsris och mossa. En annan höjdpunkt är det mysiga granskogsområdet som passeras längre bort. Härigenom löper en brant bäckravin som utgör den kuperingsmässigt tuffaste delen av det annars flacka spåret. Spåren har funnits här ända sedan 60-talet, men sin moderna tappning fick de så sent som för några år sedan när Vretstorps IF bestämde sig för att rusta upp dem. Det var först då spårstarten flyttades till Gallabergssjöns badplats, en badplats som i sig har stor möjlighet att kamma hem priset Sveriges vackraste. Så mycket till spårcentral är det förstås inte, här finns bara en stilren spårkarta och resultat från den senaste upplagan av Vretstorps Triathlon, ett annat initiativ av den ideella lilla föreningen som driver spåren. Vid badplatsen å andra sidan finns det omklädningsrum och i sjön ligger bojar som markerar simdelen av sagda triathlon. Mycket snack om Vretstorps IF i den här texten, låter vi köpta? Det är vi också. Claes Nilsson från VIF visar oss runt spåren och berättar ödmjukt om föreningens engagemang. Vi vill ändå påstå att spåren hade gjort sig välförtjänta av en plats på vår topplista utan både Claes och det vackra vädret. Bättre spår för den som vill upptäcka traillöpning är helt enkelt svåra att hitta. Välskyltat, trevligt underlag, och framför allt känslan av att ha snubblat över ett guldkorn. Just det, sen var det bara en sak till: Glöm inte bort att följa Vretstorps IF på instagram!

84. Skuleberget, Kramfors, Poäng: 29,727

Tuffast av dem alla

På plats 84 hittar vi ett av listans mest kontroversiella inlägg. Från ett nyöppnat Naturum alldeles intill E4:an utgår flera leder, varav en kort tillgänglighetsanpassad slinga förmodligen är det som mest liknar ett riktigt motionsspår. Här finns också Östra Bergsstigen och i likhet med alla andra spår på vår lista är båda två välmarkerade rundslingor. Det som utmärker Östra Bergsstigen (och gör det kontroversiellt) är den första kilometerns vansinniga klättring. Det blir omedelbart fruktansvärt brant, sen dröjer det inte länge förrän det också blir stenigare, mycket stenigare, än något annat vi testat. Efter en stunds hoppande lämnar vi rullstenarna bakom oss och istället blir det brant på riktigt. Från avsats till avsats, med god hjälp av räcken, trappor och rep, tar vi oss sakta men säkert uppför bergväggen som reser sig nästan lodrätt mot himlen. Först när vi når toppen vågar vi kolla bakom oss och… det är magnifikt. Ingen annanstans i Sverige får man en lika imponerande vy över land och hav. Det kan vi nästan garantera, för med världens högsta kustlinje är Skuleberget Höga kustens främsta företrädare: Bara genom landhöjningen har berget rest sig hela 286 meter över nuvarande havsnivå. Efter en stunds beundran fortsätter vi, och på toppen är det alldeles flackt. Oundvikligen måste vi förr eller senare ner, men förutsatt att du gör som vi och väljer medsolsvarv blir nerfarten betydligt snällare än uppfarten. Med lite trailerfarenhet kan vägen ner faktiskt bli riktigt behaglig. Fyra kilometer och ungefär en timme senare har vi till slut avverkat det överlägset mest svårforcerade spåret på vår lista. På köpet har vi fått en naturupplevelse vi aldrig velat vara utan. Det är måhända inget ordinarie motionsspår, men kör ni på E4:an mellan Härnösand och Örnsköldsvik är Skuleberget en given rastplats.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här