Testa pinole – känd från boken ”Born to run”

Emil Mann  

Alla som har läst boken ”Born to run” har hört talas om Tarahumara-löparnas pinole. Jag vet inte riktigt vad man ska kalla det, men det är någon form av ”kaka” gjord på mestadels majsmjöl, vatten och chiafrön. Enligt boken är det här skitbra när du ska ”fuel your run”.
Jag har testat det här tillsammans med Fredriks Fika (där du också hittar receptet) för att se om det är så bra som de säger.

Pinole

Den kanske inte ser så mycket ut för världen, men den smakar faktiskt gott – tack vare den naturliga sötman från dadlarna, honungen och kanelen. Dadlarna bidrar också till att hålla ihop det hela.
Rätt mig om jag har fel, men jag säger att den här lilla kakan är fylld med en hel del energi!
Majsen innehåller mycket energi, dadlarna och honungen bidrar till snabb energitillförsel, chiafröna innehåller hur mycket nyttigheter som helst och de ska enligt boken öka orken och uthålligheten. Pinolen faller dessutom väldigt lätt isär när man tuggar den, vilket borde underlätta matspjälkningen och storleken gör den även enkel att ta med sig.

För mig funkar det här hur bra som helst att äta före träning om man känner att man behöver fylla på energidepåerna, men jag har fortfarande inte sprungit så långt så att jag behöver fylla på medan jag springer. Om någon testar/har testat detta får hen gärna dela med sig av den erfarenheten!

 Dela på Facebook