Tips inför NYC Marathon och en svensk maratonsegrare…

Aktuellt  

 I fjol var det 767 svenskar som fullföljde maratonloppet i New York, det gör det till det maratonlopp som var tredje störst i antalet svenskar i mål i fjol:

Stockholm: 12 856 (inte enbart svenskar)

Berlin: 970

NYCM: 767

Köpenhamn: 721

Helsingborg: 714 (inte enbart svenskar)

ett av tipsen, missa inte Opening ceremony

Springs Anders Forselius som är en erfaren USA resenär och löpare ger oss här sina 9 bästa sista-minuten-tips inför New York Marathon:

Med mindre än en vecka kvar till New York City Marathon så är det hög tid att kolla över packningen. Enligt den senaste väderprognosen kommer temperaturen på tävlingsdagen att vara behagliga 12 – 15 grader. Det finns däremot en stor risk för regn under kommande helg så det är alltså läge att packa med några gamla regnkläder.

Här följer en lista med några tips inför november månads stora höjdpunkt:

  1. Packa med gamla kläder. Det brukar alltid vara småkyligt och blåsigt vid startplatsen på Staten Island. Ta därför gärna med varma kläder och ett regnställ som kan kastas på väg till startfållan. Alla överdragskläder samlas in och delas därefter ut till hemlösa i New York.
  2. Skarvdosa för elektronik. Tar ni med en svensk skarvdosa så behöver ni endast en adapter för de amerikanska eluttagen på era hotellrum. Packa gärna även med en bläckpenna i handbagaget så ni kan fylla i den amerikanska tulldeklarationen redan på flygplanet.
  3. Behåll den svenska tidsrytmen. På tävlingsdagen måste alla löpare kliva upp tidigt på morgonen för att ge sig iväg till starten på Staten Island. Det är alltså en fördel att behålla den svenska dygnsrytmen när ni springer New York City Marathon.
  4. Undvik expon på lördagen. För att spara all energi till maratonloppet så är det en fördel att göra ifrån sig besöket på nummerlappsutdelningen så tidigt som möjligt under maratonveckan. Det är dessutom betydligt fler besökare på expon under lördagen jämfört med exempelvis torsdagen.
  5. Öppningsceremonin, ett måste! Om ni inte är anmälda till nationsparaden (New York City Marathon Opening Ceremony) på fredag kväll, så ska ni åtminstone försöka ta er till Central Park för att titta på denna öppningsceremoni. Den påminner om OS-invigningen och avslutas traditionsenligt med fyrverkeri och Frank Sinatras klassiker ”New York, New York”.
  6. Utnyttja väntetiden på Staten Island. Det är en lång väntan på Staten Island om ni startar i den sista startgruppen. Den här tiden behöver emellertid inte vara tråkig, utnyttja den väl och ta chansen att träffa andra löpare från hela världen! Är ni singel så är det här dessutom en mötesplats som är betydligt effektivare än Tinder…
  7. Lämna hörlurarna hemma! Det är ett enormt publiktryck runt hela banan i New York. Lämna alltså hörlurarna hemma och låt istället publiken bära fram er. Har ni tröjor med era namn eller er nationsflagga så kommer ni dessutom höra era namn hela vägen fram till målet i Central Park.
  8. Utflykter: A) Broadway. Promenera gärna denna legendariska gata med start i Battery Park på södra Manhattan fram till Columbia Circle vid Central Park. En åtta kilometer lång promenad som bjuder på många intressanta inslag från ”The Big Apple”, bl.a. Times Square. B) Brooklyn Bridge & Brooklyn. Promenera över historiska Brooklyn Bridge och kombinera turen med en vandring på Brooklyn Bridge Park Greenway där man bjuds på magnifika vyer över Manhattan.
  9. Appar: A) Maps.me är kartor man laddar ner och sedan använder offline. Ett utmärkt sätt att hålla koll på var man befinner sig trots att man inte har tillgång till Internet. B) Relive är en app man använder för att få se exakt var man har aktiverat sig. Kopplar man upp exempelvis sin Garmin mot Strava och laddar ner Relive (gratis!) så får man automatiskt videoklipp från sin aktivitet direkt till sin inbox. Har man tagit foton under aktiviteten så inkluderas även dessa bilder i videon. Perfekta minnen från exempelvis New York Marathon!

Lycka till alla.

När det gäller maraton så segrade Sven Thelin i helgens maraton i Nordkorea: https://www.svt.se/sport/friidrott/tv-svensk-maratonseger-i-nordkorea/

 Dela på Facebook