Världsrekordattack i Prag – Sarah bästa europé

Nyheter  

Det gick galet snabbt i Birell Prag Grand Prix på lördagskvällen. Supertalangen Rhonex Kipruto var bara två sekunder från världsrekordet på tio kilometer landsvägslöpning och Sarah van der Wielen gjorde en storstilad insats som bästa europé i damloppet.

Sarah van der Wielen gjorde ett riktigt starkt lopp i Prag. Arkivbild: Deca Text&Bild

Leonard Komons fantastiska världsrekord från Utrecht 2010 på tio kilometers landsvägslöpning, 26.44, var under attack på lördagskvällen i Prag.

Den blott 18-årige Rhonex Kipruto, 19 år 12 oktober, sprang ifrån sina landsmän och gick för världsrekordet. I mål blev det 26.46. Blott två sekunder från världsrekordet. Tvåan Geoffrey Koech blev utklassad med 32 sekunder. Kipruto gjorde 27.08 i ett lopp i New York 29 april i år, som var världsårsbästa på distansen innan den makalösa insatsen i Prag. De första fem kilometerna i Prag avverkade herrarna på 13.36. Kipruto avslutade alltså med 13.10 på de sista fem kilometerna.

På de sex första platserna blev det idel kenyanskt. För att komma bland de tio bästa krävdes 27.57.

Damloppet vanns av Caroline Kipkirui, Kenya, med 30.19. En bit från landsmaninnans Jepkosgeis världsrekord 29.43 från förra årets lopp i Prag. På de sju första platserna blev det kenyanskt. Sarah van der Wielen (tidigare Lahti) slutade glädjande på en åttondeplats, som främsta europeiska löpare, med tiden 32.23. Sarah har ett personligt rekord på tio kilometer landsvägslöpning som lyder 31.57, från Berlin 2016. Det svenska rekordet på distansen innehas av Meraf Bahta med 31.44 från ett lopp i Norge hösten 2017.

Här kan du se hela loppet i Prag:

 Dela på Facebook