VikboVändan erbjuder en annorlunda upplevelse

Nyheter  

VikboVändan är inget ”vanligt” lopp utan helt unikt. Det hävdar arrangörerna och tillika löparkompisarna Frida Södermark och Elmina Saksi som den 11 augusti anordnar den fjärde upplagan ute på Vikbolandet utanför Norrköping. De träffades för tre år sedan på prispallen i ett femkilometerslopp och är numera klubbkompisar och lopparrangörer.

En alpacka får påhälsning av en av deltagarna i Vikbovändan.

Hur kom sig detta?

– Vi båda brinner för att få folk i rörelse och vill själva uppleva saker i samband med vår träning och tävling. Vi springer ofta dit vi ska och kombinerar det vanliga livet i stor utsträckning med vår träning. Elmina är trebarnsmamma, vilket är ett pussel i sig, och Frida reser runt mycket i Sverige och världen med sitt Löparäventyr och föreläser. Nya platser är spännande platser, vilket de båda skriver under på.

Vad är det egentligen som gör ert lopp unikt?

– Vi är lokalpatrioter och vill genom vårt lopp visa upp vad de lokala gårdsproducenterna har att erbjuda. Något man med fördel gör genom att springa mellan dem. Att det hela tiden händer saker gör att man tänker bort det som stundtals kan kännas jobbigt, för det är klart att 44,5 km är ett stycke att springa och man kan få sina svackor. Vi är båda är vana maratonlöpare, så vi vet. Men det är inte bara de lokala delikatesserna som stärker utan att få ta en selfie med en alpacka eller springa ikapp med en struts kan ge oväntad energi. Inspirationen till loppet är hämtad från Medoc marathon men då vi inte har några vinproducenter i vår närmiljö fick det bli mat. Dock testas just nu vinproduktion på en av våra gårdar. Så om några år kanske det blir ett nytt trevligt inslag. Vem vet.

Varför är inte prestationen i fokus?

– Vi vill att man ska kunna komma till oss och ”våga” springa sin första mara. Man ska vara trygg i att man kommer ha support och sällskap och det ska vara trevlig stämning och mer handla om sträckan än om tiden man springer den på. Många kommer till oss för att göra en njutbart långpass eller testa på distansen för första gången. Men absolut kan man tävla också. Löparklasserna för damer och herrar är en tävling och de som vinner får ett par skor från Salming. Daniel Henriksson från Linköping är än så länge obesegrad vinnare genom alla tre år.

Vad har ni för olika klasser?

– Vi vill att alla ska kunna vara med och få uppleva hela sträckan. Eftersom att alla inte har sprungit ett marathon och vissa inte har en önskan om att göra det erbjuder vi även möjligheten att cykla vilket har visat sig vara den populäraste klassen med många startande. Dessutom, vilket är nytt för i år, en duoklass. Det innebär att man är två personer som turas om med en cykel. Det är upp till paret att byta mellan cykel och löp hur mycket man vill. Antingen springer man varsin halvmara eller så tar den ena deltagaren en större del av sträckan. Enda regeln är att man måste hålla ihop. Dessutom har vi ett barnlopp som är sponsrat av ICA Supermarket Östra Husby och därför gratis för alla barn.

Ta oss med längs banan – vad kommer deltagarna få uppleva?

– Efter 4 km möts deltagarna av 2 ungdomar och en A-traktor. De bjuder på vatten, energi och peppande musik. Nästa station är också en av våra nyheter för året, deltagarna springer in i en pub och får provsmaka öl från Gisselö Gårdsbryggeri. Loppet går vidare och efter halva loppet passerar man hela 3 matgårdar, där bjuds det på kalkon från Visätter kalkongård, struts från Vikbolands struts och getostar från det prisbelönta Bråvalla Gårdsmejeri. Dessutom kommer även deltagarna få svalkande glass från Sänkdalens gård. För de som inte har bråttom finns det möjlighet att gå in i gårdsbutikerna och shoppa till reducerat pris. Halva loppet går på asfalt och halva loppet på grus, några kortare delar av banan går på skogsstig och längs med en åker.

Bjuder året på några nyheter?

– Förutom att vi har två musikstationer på vägen är vi glada över att ha ytterligare en gård på vägen, Gisselö Gårdsbryggeri. Det har medfört att sträckan blivit 1,5 km längre. Sveriges kanske vackraste kyrka, Östra Ny:s kyrka är en annan nyhet, då de ser till att deltagarna får vätska och energi efter vägen. En provisorisk nyhet för året är också att det istället för grillad korv erbjuds kokt korv pga av eldningsförbudet vid målgång. Ytterligare en nyhet är att barnloppet går i skogen på ett eljjusspår. En annan nyhet för året är att vi bjuder in våra funktionärer och samarbetspartners till after raceparty på Gisselö Gård.

Finns det något för alla?

– Istället för en medalj får alla deltagarna en rapsolja från Sänkdalen eller en persbärs från Gisselö Gårdsbryggeri runt halsen. Det är inte bara de tre främsta damerna och herrarna i löpklassen som får pris efter målgång. I år erbjuder vi även spurtpriser från RÅ i samtliga klasser. Håll utkik under vägen!
Alla barnen i barnloppet får medalj och glass från Sänkdalen och bland övriga lottas de ut fina priser.

Hur många deltagare räknar ni med?

– Redan nu över 100 anmälda vilket är rekord.Vi hoppas på 150 st deltagare och vi vet från tidigare år att många cyklister efteranmäler sig på plats. I skrivande stund ser vädret lovande ut så vi tror vi uppnår vårt mål. Till barnloppet anmäler du dig på plats, starten går 10:30 och vi tar emot din anmälan på från kl 9:30.
www.vikbovandan.se kan du anmäla dig till övriga klasser fram till den 7 aug och därefter är efteranmälan möjlig.

 Dela på Facebook