Madeleine vann SM-guld på 10 000 meter efter sitt livs lopp

  0
  296

  Trebarnsmamman Madeleine Larsson, från Huskvarna, tog ett efterlängtat och smått överraskande SM-guld på 10 000 meter. Hon gjorde det med nya personliga rekordet 34.02,68.

  SM 2014 Umeå
  Äntligen! Madeleine Larsson vann sitt första SM-guld i friidrott när hon segrade på  10 000 meter i Umeå. Foto: Deca Text&Bild

  – Jag visste att chansen fanns även om jag aldrig besegrat Frida (Lundén) förut, berättade en glad Madeleine efter målgång.

  Rätt snart utkristalliserade sig en tätkvartett med Frida Lundén, Madeleine Larsson, Cecilia Kleist och Louise Nilsson.

  Kleist tappade fart med 17 varv kvar och även Louise Nilsson kom efter, men arbetade sig upp och hängde med Lundén och Larsson tills det var cirka två kilometer kvar.

  Frida drog och drog och var, i Isabellah Anderssons frånvaro, på förhand också favorit till SM-guldet.

  – Nästan hela loppet så tänkte jag bara på att hänga med och inte tappa. Med tre-fyra varv kvar kände jag mig stark och började fundera på att jag kanske skulle kunna ta hem guldet, sa Madeleine.

  Med 300 meter kvar fick Madeleine nytta av sin bakgrund som 1 500-meterslöpare. 33-åringen från Huskvarna slog till med en spurt som inte Frida Lundén hade något recept mot.

  SM-guldtiden på 10 000 meter skrevs till 34.02,68. Frida fick 34.10,93 som silvermedaljör och Louise Nilsson tog ett säkert brons med 34.27,53.

  Alla personliga rekord. Faktum är att sex av de sju första löparna i finalen slog sina personliga rekord.

  – Det var skönt att det var så. Det känns lite konstigt att vinna ett SM-guld med tanke på att jag inte drog en meter och hjälpte Frida. Kul att så många ”persade”.

  Var det ditt livs lopp?

  – Ja, det får man säga. Det var personligt rekord med 17 sekunder och mitt första SM-guld!

  Varför är du så pass bra just nu?

  – Jag har tävlat mycket i sommar i olika stadslopp. Tävling är verkligen bästa träningen. Samtidigt har jag tränat under många år och jag tror det betalar sig nu, säger trebarnsmamman (med barn i åldrarna 2,5 år, 6 och 8 år) som dessutom arbetar som dagmamma hemma i Huskvarna.

  SM 2014 Umeå
  Madeleine Larsson har fullt fokus på Frida Lundéns rygg. Foto: Deca Text&Bild

  Madeleine säger att hon ”bara” tränar sju till åtta mil i veckan. Vilket inte är mer än en hyfsad motionär.

  – Ha, ha. Ja, så är det. Jag kör tre kvalitetspass i veckan, men unnar mig också en vilodag. Jag kör max ett pass om dagen, mer hinner jag inte. Det är ett upplägg som passar mig. Alla barn runtomkring mig ger sådan energi.

  Resten av sommaren kommer hon att ägna åt olika stadslopp.

  – Självklart hoppas jag på en plats i Finnkampen efter dagens lopp. Jag kommer även att springa 5 000 meter på söndag. Jag måste bara försöka smälta det här loppet först. En dusch och en god middag så funkar det nog, sa Madeleine och skrattade.

  Topp-fem, SM 10 000 meter, kvinnor:

  1) Madeleine Larsson, Hässelby SK, 34.02,68

  2) Frida Lundén, FK Studenterna, 34.10,93

  3) Louise Nilsson, Malmö AI, 34.27,53

  4) Hanna Lindholm, Hammarby IF, 35.07,05

  5) Charlotte Karlsson, Hässelby SK, 35.09,05

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här