0,00 SEK

Du har inga produkter i varukorgen.

Hem Våra hårdbevakade lopp 2014 Allt om KK-Joggen 2014 Japhet försvarade segern i KK-Joggen

Japhet försvarade segern i KK-Joggen

Japhet Kipkorir tävlar flitigt i Sverige den här sommaren och vinner det mesta. På tisdagskvällen försvarade han sin seger i KK-Joggen från förra året.

DSC_6165
Japhet Kipkorir hade bestämt sig före start. Med nummer ett på bröstet skulle han bli nummer ett i mål även i år. Foto: Mikael Grip

– Men det var inte enkelt. Jag fick jobba hårt och pressa mig rejält för att vinna. Under första halvan av loppet kände jag mig riktigt hotad, berättade den sympatiske kenyanen som ser Sverige som sitt andra hemland efter många somrar och höstar här.

Vad hade du för taktik?

– Jag sprang och småryckte och till sist fick jag en lucka. Formen känns bra, sammanfattade Japhet som har ett lätt, lätt, smidigt och vägvinnande löpsteg.

Till sist var segern tämligen ohotad. Japhets segertid blev 31.54 på de 10 549 meterna. 24 sekunder före tvåan Nasir Dawud, Eskilstuna Friidrott.

– Jag kör millopp som träning till 5 000 meter som är min huvudsträcka, sa Nasir som kom till Sverige som flykting från Eritrea i december förra året.

Innan flykten till Sverige har Nasir enligt uppgift gjort så pass bra som 13.21 på 5 000 meter. Inte långt från det svenska rekordet på samma sträcka som innehas av Anders Gärderud med 13.17 från 1976.

– Just nu är jag ungefär en minut ifrån min bästa form på 5 000 meter. Min målsättning är att komma dit igen och förhoppningsvis ännu bättre, sa Nasir.

DSC_6226
Efter drygt halva sträckan hade Japhet Kipkorir ordnat ett försprång som växte mer och mer in till målet. Foto: Mikael Grip

Trea slutade Haben Idris, Hässelby SK, som gav allt för att jaga ikapp Nasir, men var två sekunder efter i mål med 32.30.

Hemmasonen Patrik Sällstedt har hittat rätt i sin träning och kutade in på sjätteplats med tiden 33.51.

– Nytt ”pers” på den här banan. Min målsättning var att springa under 34 minuter så jag är riktigt nöjd, sa Patrik som ändrat sin träning radikalt.

Mindre träningsmängd har gjort honom till en bättre löpare.

DSC_6321
Patrik Sällstedt fick välförtjänta applåder utmed hela banan och inte minst på upploppsrakan. Foto: Mikael Grip

– Ja, det är bättre att köra tio mil i veckan och vara hel än att köra 14 mil i veckan och vara skadad i två veckor. Nu har jag varit hel i nio veckor och då blir också tiderna bättre, berättade Patrik som inte var så lätt att intervjua.

Alla ville prata med ”sin” löpare.

– Ja, KK-Joggen är ett härligt lopp på alla sätt. Det är fantastiskt vilket stöd jag känner både innan, under och efter loppet.

DSC_6128
Andreas Jansson sprang riktigt snabbt när han vann 5,1-kilometersloppet i överlägsen stil. Foto: Mikael Grip

Andreas Jansson, Hässelby SK, från Oxelösund visade grym form när han krossade allt motstånd i 5,1-kilometersloppet som han vann på snabba tiden 14.32.

– Formen känns bra. Även om det varit lite segt efter hemkomsten från USA, berättade Andreas som nyligenslutade på 16:e plats på 10 000 meter vid junior-VM i Eugene.

25-årsjubilerande KK-Joggen ökade jämfört med förra året och hade drygt 1 500 anmälda deltagare i de olika klasserna.

Topp-tio, KK-Joggen, 10 549 meter, män:

1) Japhet Kipkorir, Kenya, 31.54

2) Nasir Dawud, Eskilstuna Friidrott, 32.18

3) Haben Idris, Hässelby SK, 32.20

DSC_6300
Tvåan Nasir Dawud och trean Haben Idris i hård fight. Foto: Mikael Grip

4) Zachariah Mogendi, Kenya, 33.07

5) Boniface Mukua, Kenya, 33.19

6) Patrik Sällstedt, Enhörna IF, 33.51

7) Erik Anfält, Örebro AIK, 34.11

8) Linus Rosdal, KFUM Örebro Friidrott, 34.17

9) Per Sjögren, KFUM Örebro Friidrott, 34.51

10) Ali Pirgholizadeh, Ärla IF, 35.52

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

AKTUELLT NUMMER

Årets sista utgåva snart till tryck!

0
Ett litet axplock om vad som väntar i nya Spring. Om en vecka trycker vi adresserna på baksidan, är din adress med? Annars är det hög tid..

FÖLJ OSS

8,658FansLike
6,714FollowersFollow
- Annons -

BLOGGAR

Växelbruk

0
Det är väl lite si och så med löpningen just nu, veckomängden är nere på ensiffriga nivåer i kilometer räknat. Jag är väl hyfsat...

Racerapport MLM Maraton

November drain

- Annons-

PODCAST

X
X