Motionären Fransson utmanar eliten i Kraftloppet

0
67

Företagaren Stefan Fransson brinner för stafettävlingen Kraftloppet som avgörs i Finspång kommande lördag. Så till den mildra grad att han själv kommer att springa första sträckan i sitt lag och ändå siktar på att vinna hela tävlingen.

taggad-nu-kor-vi-stefan-fran
Stefan Fransson i början av sommaren innan träningen började på allvar. Sedan dess har kilona rasat och formen är på rätt väg inför Kraftloppet på lördag. Foto: Mikael Grip

–  Ha, ha. Ja, så är det. De andra i laget vill det. De vill jaga sina konkurrenter och det kommer de att få göra. Jag siktar på att inte tappa mer än fem minuter mot de bästa på min sträcka, berättar Stefan när vi träffas på banvallen i Finspång, där Kraftloppet passerar.

– Jag bor i närheten så det är perfekt att nöta intervaller här, förklarar Stefan och drar iväg på en ny repa.

För tre år sedan sprang den 43-årige motionären milen så pass bra som på 45 minuter.

–  Det var då det, nu är jag på väg tillbaka. Jag vägde 93 kilo i början av sommaren. Nu har jag gått ned till 78 kilo och känner mig i bättre form än på länge, förklarar Stefan.

pa-sprang-stefan-fransson-tra
Stefan på språng. Foto: Mikael Grip

Nyligen sprang han Atea Norrköpings Stadslopp fem kilometersbana på 23.32. Efter en timme stod han på startlinjen igen och sprang milen på 52 minuter. Stefan har också sprungit Victorialoppet, Löttorpsvarvet och Atea Kalmarmilen i sommar.

Stefan Franssons herrlag har nått stora framgångar i Kraftloppet de senaste åren. Trea 2010, etta 2011, tvåa 2012 och etta 2013.

–  Det är alltid roliga kamper med Tjalve och Akele som också kommer med bra lag. De grabbarna som springer i mitt lag gillar stafetter och tycker att det är lika roligt varje år. Jag har ungefär samma uppställning som förra året. Ja, förutom att jag själv är med.

I sitt lag har Fransson med topplöpare som Elias Björnson från Åmål och André Rangelind från Karlstad, båda gör milen på snabba 32–33 minuter. Förra året vann Franssons Konsult med tiden fyra timmar, fyra minuter och 45 sekunder på den 72 kilometer långa totalsträckan. IK Akele var tvåa med 4.08,29 och Tjalve trea med 4.15,29.

– Både Akele och Tjalve känns bättre i år. Samtidigt har mina killar också gått framåt. Men så ska jag vara med och sinka. Ja, det blir spännande, säger Stefan och ser nästan orolig ut för någon sekund.

DSC_5628
Stefan missar precis sub-50 på milen i Kalmar. Foto: Mikael Grip

Mellan Arena Grosvad och Lotorps IP i Finspång är det 4,3 kilometer. Det är den distansen Stefan ska ta sig an.

– Målsättningen är att klara en tid under 19 minuter så vi inte tappar för mycket. Det kommer att bli tufft och roligt. Hela det här upplägget har sporrat mig att ta tag i min egen träning, förklarar den engagerade företagaren.

Kraftloppet arrangeras av Finspångs AIK och består i år av två olika stafettsträckor med klasser för herr, dam och mixed. Det går fortfarande bra att anmäla lag på Kraftloppets hemsida.

Stefan Franssons lag i Kraftloppet

Stefan Fransson/Finspång (4,3 km)

L-O Gävert/Arvika (5 km)

Elias Björnson/Spring Åmål(12 km)

Peter Wiker/Hällefors (6 km)

Anton Nilsson/IF Göta (6,6 km)

Erik Jansson/Spring Åmål (5 km)

L-O Gävert/Arvika (6 km)

Andre Rangelind/IF Göta (12 km)

Johan Pettersson/Motala (8 km)

Elias Björnson/Spring Åmål (7,5 km)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här